Prima pagină » Culinar » Guguluf cu caramel sărat – Bun pentru masa de Crăciun
Guguluf cu caramel sărat - Bun pentru masa de Crăciun

Guguluf cu caramel sărat – Bun pentru masa de Crăciun

15 dec. 2020, 09:35,
în Culinar

Reţeta de mai jos este ideală pentru masa de Crăciun. Acest guguluf cu caramel sărat este perfect atât pentru cei dragi, cât şi pentru a-i servi pe musafiri ori invitaţi. Paşii nu sunt greu de urmat. Trebuie însă să ai puţin timp la dispoziţie, întrucât guguluful e bine să fie dat la rece câteva ore, ideal chiar peste noapte.

Pentru guguluf cu caramel sărat ai nevoie de aproximativ puţine ingrediente. Secretul gustului lui stă inclusiv în siropul de caramel, pe care îl prepari a doua zi, adică atunci când scoţi prăjitura din frigider.

Ingrediente:

  • 170 gr zahăr
  • 95 g zahăr brun
  • 45 g unt
  • 600 ml frișcă, 30% grăsime
  • 3-4 linguri smântână
  • 90 gr fursecuri clasice
  • 8 gălbenușuri
  • 1 păstaie de vanilie
  • 3-4 foi de gelatină
  • 3 lingurițe agent de îngroșare de culoare deschisă
  • 45 ml rom, 40% alcool
  • 5-6 linguri arahide prăjite sărate

Mod de preparare:

Mai întâi pune zahărul cu 80 ml apă la foc. El trebuie să se dizolve complet.  Mixează gălbenuşurile la viteză medie, apoi mare. După circa 3 minute pune peste ele siropul de zahăr fierbinte şi continuă să mixezi încă vreo 5 minute. Vei obţine o compoziţie de culoarea șampaniei.

Scoate miezul din păstaia de vanilie. Ca să reuşeşti acest lucru rapid, taie păstaia pe lungime. Pune gelatina la înmuiat în câteva linguri de apă fierbinte. Toarnă romul într-un ibric şi pune-l pe foc, împreună cu păstaia de vanilie şi cu gelatina topită. Gelatina se va topi complet în romul fierbinte. Amestecă până în momentul în care gelatina s-a topit complet. Pune mixul peste cel cu ouă şi cu sirop de zahăr. Omogenizează şi lasă deoparte.

Mixează smântâna pentru frişcă, după care pune-o peste amestecul pregătit anterior. Sfărâmă în bucăţi mai mari fursecurile şi pune-le într-o formă de guguluf. Acoperă-le cu mixul cu frişcă şi zahăr caramelizat. Bagă tava în frigider pentru cel puţin 4 ore. Ideal ar fi ca tava de guguluf să stea peste noapte la rece.

A doua zi caramelizează zahărul brun în 2 linguri de apă. În momentul în care începe să se rumenească, pune untul şi smântâna. Lasă să fiarbă, amestecând în mod constant, până când caramelul s-a dizolvat complet. Pentru a-l lega, acum e momentul să încorporezi agentul de îngroşare, conform instrucţiunilor de pe pachet.

Scoate tava din frigider scoate guguluful şi toarnă sosul de caramel peste el. La final presară arahidele. Tot penru Crăciun îți recomand și prăjitura Maria.

sursa foto

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 decembrie 2025
15 decembrie 2025
Articole similare
Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
02:00
FOTOEXCLUSIV Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
02:00
FOTOVIDEOEXCLUSIV El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
02:00
FOTO După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
02:00
FOTOVIDEO O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
02:00
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”
02:00
FOTOVIDEO Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”
Un nou împrumut pe capul ieșenilor! Primarul Mihai Chirica vrea peste 22 de milioane de euro pentru finalizarea unor proiecte din municipiu
02:00
Un nou împrumut pe capul ieșenilor! Primarul Mihai Chirica vrea peste 22 de milioane de euro pentru finalizarea unor proiecte din municipiu
Fermierii din Iași au primit sume importante, în ultimele două săptămâni, de la APIA. Plăți de peste 3 milioane de euro către beneficiari
02:00
Fermierii din Iași au primit sume importante, în ultimele două săptămâni, de la APIA. Plăți de peste 3 milioane de euro către beneficiari
Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun, mai scump anul acesta. Comercianții vin în piețele din Iași de mai mulți ani. „Așa fac în fiecare an”
02:00
FOTO Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun, mai scump anul acesta. Comercianții vin în piețele din Iași de mai mulți ani. „Așa fac în fiecare an”
Apa de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași încă nu poate fi folosită după ce a fost depistată o bacterie periculoasă! În continuare, se internează doar urgențele
02:00
Apa de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași încă nu poate fi folosită după ce a fost depistată o bacterie periculoasă! În continuare, se internează doar urgențele