Glicemia scăzută (glucoza), cunoscută și sub numele de hipoglicemie, este o afecțiune periculoasă. Poate să apară nu numai la persoanele cu diabet zaharat, ci și la cei care iau multe medicamente, trec peste mese sau fac exerciții fizice mai mult decât de obicei. Cum să o eviți?
Glucoza pătrunde în corpul uman cu alimente și servește ca o sursă importantă de energie. Glucoza se găsește în alimentele bogate în carbohidrați – orez, cartofi, pâine, paste, cereale, fructe, legume, lapte. Hormonul insulină vă ajută corpul să utilizeze glucoza pentru energie.
Dacă consumați mai multă glucoză decât aveți nevoie, aceasta este stocată în ficat și mușchi. Dacă nu există suficientă glucoză în organism, organismul nu poate funcționa normal. Este considerată o concentrație extrem de scăzută de glucoză în sânge de 2,2-2,8 mmol / l. Nivelurile normale de glucoză din sânge sunt de 3,3–5,5 mmol / L.
Dacă nivelul glicemiei este prea scăzut, este posibil să prezentați următoarele simptome (cel mai adesea acestea apar în mod neașteptat):
Dacă nu solicitați ajutor medical la timp, hipoglicemia în unele cazuri poate duce la leșin sau chiar la comă.
Dacă credeți că aveți hipoglicemie, trebuie să vă verificați nivelul glicemiei folosind un dispozitiv special – un glucometru. Dacă aveți aceste senzații des, de exemplu de 2-3 ori pe săptămână, consultați medicul pentru a înțelege motivele.
Cel mai adesea, hipoglicemia este un efect secundar în tratamentul diabetului . Deoarece diabetul este asociat cu glicemie crescută sau hiperglicemie (glicemie peste 6,7 mmol / L), medicamentele care stimulează producția de insulină sunt utilizate pentru tratarea acesteia. Dacă o persoană folosește prea multe medicamente (sau doza aleasă nu este potrivită pentru el), nivelul zahărului din sânge poate scădea la niveluri critice. În plus, sărind peste mese, antrenament intens fără o nutriție adecvată și consumul de alcool poate duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge la diabetici.
Dar nu numai diabeticii pot experimenta hipoglicemie. Alte posibile motive pentru dezvoltarea acestei afecțiuni:
Consumul de carbohidrați este suficient pentru a crește glicemia. Cel mai rapid efect este dat de glucoză, există o mulțime de ea în struguri și miere. Zaharul obisnuit functioneaza mai incet. Dacă aveți diabet, asigurați-vă că păstrați la îndemână o gustare cu carbohidrați. Acesta poate fi un baton de carbohidrați, fructe sau suc de fructe sau un cookie. Verifică-ți glucoza la 15 minute după ce ai mâncat. Dacă nu începe să crească, mâncați altceva.