Prima pagină » Local » Iată când au loc testările pentru înscrierea în clasa a V-a la cele mai mari colegii și licee din Iași, pentru anul școlar 2024-2025 – FOTO

Iată când au loc testările pentru înscrierea în clasa a V-a la cele mai mari colegii și licee din Iași, pentru anul școlar 2024-2025 – FOTO

15 mai 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Local

Luna aceasta, se desfășoară concursurile școlare dedicate elevilor de clasa a IV-a, pentru înscrierea în clasa a V-a, an școlar 2024-2025. Colegiul Național „Costache Negruzzi” a organizat concursul în data de 11 mai 2024, iar sâmbătă, 18 mai 2024, au loc încă cinci testări la cele mai importante unități de învățământ din Iași.

Înscrieri în clasa a V-a, la cele mai mari colegii și licee din Iași

În unitățile școlare în care numărul de elevi înscriși este mai mare decât cel de locuri pentru clasa a V-a, se organizează o testare în condițiile prevăzute de regulamentul școlar, în luna mai 2024, asimilând concursurile tradiționale, deja recunoscute și apreciate în comunitate.

La Colegiul Național „Costache Negruzzi”, concursul de admitere a avut loc în data de 11 mai 2024, iar concurența a fost un record absolut, fiind 6 candidați pe un loc.

Sâmbătă, 18 mai 2024, la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași se desfășoară Concursul „Leris” (limba și literatura română, matematică), la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași – Concursul „Eminent” (limba și literatura română, matematică), Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași – Concursul „Micii Alecsandriști” (limba și literatura română) și Concursul „Euclid” (matematică), la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași – Concursul „Urmașii lui Moisil” (limba și literatura română, matematică), iar la Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași – Concursul „MATEROM” (limba și literatura română, matematică). Duminică, 19 mai 2024, la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași se organizează Concursul „Cantemir – Junior” (limba și literatura română, matematică).

În data de 25 mai 2024, se desfășoară concursuri de admitere la Colegiul Național Iași, Liceul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Liceul Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos, iar în perioada 25-26 mai la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași.

Elevii care au intrat în clasa a V-a în anul 2023 vor fi primii care vor da examen suplimentar de admitere la liceu

Amintim faptul că elevii care au început gimnaziul în toamna lui 2023 vor fi primii care vor da examen suplimentar de admitere la liceu în vara lui 2027, potrivit noii legi a Învățământului Preuniversitar.

Examenul național sau cel de admitere nu va fi digitalizat în acel an, potrivit unui articol din lege care spune că evaluările și examenele naționale vor fi în integralitate standardizate și administrate în format digital, începând cu anul școlar 2027-2028.

După ce vor susține examenul de Evaluare Națională, elevii au două opțiuni: fie aleg să se înscrie la un liceu care poate organiza sau nu un examen de admitere cu cel mult două probe, fie așteaptă repartizarea computerizată ce are loc după ce liceele vor fi susținut examenele. Elevii care dau examen de admitere la un liceu și nu sunt admiși pot intra în repartizarea computerizată.

Nu toate liceele trebuie să organizeze examen de admitere. Rămâne la alegerea conducerilor liceelor dacă introduc un examen de admitere pentru anumite specializări. Pot face acest lucru doar pentru 50 la sută dintre locurile prevăzute în planul de școlarizare. Dacă la concursul de admitere, pentru fiecare specializare se înscrie un număr de elevi mai mic decât numărul locurilor scoase la concurs, unitatea respectivă nu are dreptul de a organiza concurs de admitere pentru specializarea respectivă în anul școlar următor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *