Economic Local

Ieșenii pierd sume importante de la Uniunea Europeană dacă primarii nu finalizează aceste schițe. Avertismentul specialiștilor: „Termenul nu va fi prelungit”

Publicat: 14 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii pierd sume importante de la Uniunea Europeană dacă primarii nu finalizează aceste schițe. Avertismentul specialiștilor Termenul nu va fi prelungit
Fermierii din Iași nu mai pot obține subvențiile pentru pășuni dacă primarii nu vor finaliza amenajamentele pastorale, până la sfârșitul anului 2021. Termenul de finalizare a fost prelungit de 3 ori până acum, pentru ca primarii să le poată finaliza.

Specialiștii Oficiului de Studii Pedologice din Iași atrag atenția că ieșenii nu vor mai primi subvențiile dacă primarii nu realizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021. Până în prezent au finalizat aceste schițe doar 55 de primării din cele 98, din județul Iași

Fermierii din Iași riscă să piardă subvențiile de la Uniunea Europeană dacă primarii nu finalizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021. Edilii din țară nu și-au dat interesul ca aceste schițe să fie gata deja de anul trecut, astfel încât fermierii să nu piardă subvențiile pe pășuni. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a prelungit termenul pentru finalizarea lor pentru sfârșitul anului 2021. Chiar și așa, anul acesta, niciun primar nu a depus cerere la Direcția Agricolă pentru ca specialiștii din cadrul Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice să se deplaseze în teren pentru a realiza aceste schițe pastorale.

„Am finalizat amenajamentele la 55 de primării din cele 98. Niciun primar nu a depus la Direcția Agricolă cerere pentru anul acesta, nu au încheiat contract ca să mergem să facem amenajamentele. Primarii trebuie să știe că termenul nu se mai prelungește. Anul trecut au fost alegerile și oamenii nu mai primeau banii. Anul acesta nu mai sunt alegeri”, susține Mihai Hlihor, director al OSPA Iași.

Amenajamentele pastorale sunt schițe complete ale pășunilor din fiecare comună din județ necesare fermierilor care vor să obțină subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fermierii din Iași vor obține subvențiile de la Uniunea Europeană doar dacă primăriile finalizează amenajamentele pastorale

Anul acesta nu vor fi necesare documentele pentru depunerea cererii unice. De anul viitor, schițele atașate la dosarul depus la APIA vor fi obligatorii, iar primarii le pot realiza gratuit. Potrivit specialiștilor din cadrul Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA), schițele sunt necesare agricultorilor care vor să obțină subvenții europene pentru pășuni. Suprafața cu pășuni înregistrată în Iași este de aproape 45.000 de hectare, aflată în proprietatea primăriilor, adică a statului.

Din această suprafață, doar 30 la sută este dată în folosința ieșenilor. Astfel, un crescător de animale care ia în arendă de la primărie 1 hectar de pășune, primește de la APIA în jur de 700 – 800 de lei pe an. Arenda plătită la primărie este de câțiva zeci de lei pe an, iar beneficiarul trebuie să execute o serie de lucrări de întreținere. Trebuie să cheltuie cel mult 2-300 de lei pe an pentru lucrările specifice. Pentru că cei care au obținut subvențiile nu au îngrijit terenurile, MADR a decis ca aceste amenajamente să fie realizate din fondurile instituției.

Amenajamentele pastorale pot fi realizate gratuit de primăriile din Iași, fondurile fiind asigurate de MADR

Termenul de realizare a unui amenajament pastoral este de maximum 3 luni, procesul de realizare fiind unul complex. Astfel, reprezentanții Direcției Agricole Iași solicită tuturor celor care utilizează astfel de terenuri agricole să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate pășunile pentru a se informa în ce stadiu se află proiectul de întocmire a amenajamentelor pastorale. Specialiștii din cadrul acestei instituții finalizează amenajamentele pastorale. Consiliile Locale trebuie să trimită datele privind situația pășunilor la Direcția Agricolă, angajații OSPA Iași efectuează studiul pedologic, iar pe baza tuturor informațiilor centralizate de toate instituțiile implicate, se întocmesc amenajamentele pastorale.

Agricultorii din Iași pot depune cererile pentru acordarea subvențiilor pentru anul 2021

Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 63 de milioane de euro, pentru anul de cerere 2020. Din această sumă au fost efectuate plăți în valoare de 25.268.714 milioane de euro, în cadrul SAPS (schema unică de plată pe suprafață), către cei 18.362 de beneficiari autorizați la plată. De asemenea, în cadrul schemei pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) au primit banii 18.390 fermieri, fiind virată în conturi suma de 14.787.856 de euro.

În ceea ce privește schema pentru tinerii fermieri, au încasat subvențiile, pentru anul de cerere 2020, un număr de 1.013 beneficiari care au primit de la APIA 559.716 euro. Plățile continuă pentru sectorul zootehnic, pentru fermierii din Iași care au solicitat subvențiile pentru anul 2020. În această perioadă, agricultorii din Iași depun cererile unice de plată pe suprafață pentru anul 2021. Campania de depunere se derulează până la data de 17 mai 2021.

Adauga un comentariu