Titlurile zilei

Imagini incredibile, surprinse într-un dispensar medical din Iași! Medicii sunt rugați să toarne apă din găleată după ce folosesc toaleta: „Ei nu folosesc baia aia, ci merg în fundul grădinii” – FOTO

Publicat: 17 nov. 2023
_____ Vizualizări 6 Comentarii
Imagini incredibile surprinse într-un dispensar medical din Iași Medicii sunt rugați să toarne apă din găleată după ce folosesc toaleta Ei nu folosesc baia aia ci merg în fundul grădinii  FOTO
La dispensarul din comuna Scânteia, județul Iași, timpul pare că a încremenit la propriu. Personalul medical și pacienții sunt nevoiți să îndure condiții greu de imaginat pentru anul 2023

La dispensarul din comuna Scânteia, județul Iași, timpul pare că a încremenit la propriu. Personalul medical și pacienții sunt nevoiți să îndure condiții greu de imaginat pentru anul 2023. De parcă nu era de ajuns că pereții clădirii sunt plini de crăpături și mucegai, condițiile fiind de-a dreptul jalnice, medicii de familie din comună sunt supuși la o umilință continuă, fiind rugați să toarne apă din găleată după ce folosesc toaleta

Dispensarul din comuna Scânteia, județul Iași, stă să cadă, punând în pericol sănătatea și siguranța pacienților, dar și a personalului medical care activează aici. Condițiile jalnice se pot observa încă dinainte de a intra în clădire, ușa de la intrare fiind spartă, iar bucățile de sticlă fiind lăsate așa, încât oricine s-ar putea răni. Odată intrat, te convingi că acela nu este un loc în care pacienții pot fi consultați în siguranță.

Pereții dispensarului stau să cadă, în toate colțurile putând fi observate adevărate cratere. În mijlocul holului, care în mod normal ar trebui să joace rolul de sală de așteptare, este amplasată o sobă de teracotă, care însă nu funcționa în momentul în care reporterii BZI au vizitat dispensarul. În toată clădirea era deosebit de frig, astfel că nu știm cum se dezbracă pacienții pentru a fi consultați. Într-un alt colț al holului stă un aragaz cu butelie, pe care se afla o cratiță. Medicii se folosesc de acestea pentru a încălzi apă.

Imagini incredibile, surprinse într-un dispensar medical din Iași! Pacienții și medicii sunt nevoiți să îndure niște condiții de groază

De parcă toate acestea nu ar fi de ajuns, reporterii BZI au aflat că medicii din comuna Scânteia, județul Iași, nu au acces la o baie funcțională. Dispensarul deține un grup sanitar, însă situația personalului medical este de-a dreptul umilitoare, aceștia fiind nevoiți ca după ce își fac nevoile să toarne apă dintr-o găleată în vasul de toaletă. Pentru aceasta, pe rezervorul vasului de toaletă este afișat mesajul: „Vă rugăm turnați apă din găleată”.

Reporterii BZI au încercat să discute cu dr. Liviu Dragoș Anton, medic de familie în comuna Scânteia. Acesta a precizat însă că nu-l deranjează starea în care se află dispensarul.

„Dispensarul este proprietatea primăriei, vorbiți acolo, eu nu am ce comenta. Este defect sistemul, nu că nu este apă. Dacă domnului primar îi place cum arată dispensarul, atunci ne place și nouă”, a declarat dr. Liviu Dragoș Anton, medic de familie în comuna Scânteia.

Nu putem să nu ne întrebăm cum se igienizează medicii după ce folosesc grupul sanitar, astfel încât să poată consulta mai apoi pacienții.

Mihai Darabană: „Locul nu este unul steril”

Mihai Darabană, primarul comunei Scânteia, a precizat că dispensarul din comună datează din anul 1920, dar a fost reabilitat, clădirea fiind acoperită și fiind schimbat lambriul. Cu toate acestea, la cum arată acum, pare că nu a mai fost dat cu vopsea de ani buni, darămite să se fi făcute lucrări de reabilitare.

„Eu știu că medicului de familie nu îi place ce e în acel dispensar, dar am discutat, suntem la faza de avize, proiectarea este aproape gata. Proiectul este cu demolare, o să se construiască exact pe amplasamentul actualului dispensar, doar că va fi mai mare. Va cuprinde o farmacie, 3 cabinete, dintre care două de medicină de familie și unul de stomatologie, o sală de așteptare, evident, cu grupurile sanitare aferente. La etaj va avea două apartamente și un birou, dar și un grup sanitar pentru medici.

Apartamentele sunt cu o cameră și cu o bucătărie, ca să stea medicii în cazul în care vor. Ei nu folosesc baia aia, ci merg în fundul grădinii. Acestea sunt condițiile. Avem un proiect POIM, în valoare de 8 milioane de euro, pentru apă și canalizare. Eu sper ca dispensarul să fie gata până la alegerile de la anul. Sper că la finalul lui 2024, medicii de familie să se mute în casă nouă. Locul nu este unul steril, dar eu am concesionat clădirea, de acum este treaba lor”, a declarat Mihai Darabană, primarul comunei Scânteia.

Până când va fi gata noul dispensar, pacienții sunt nevoiți să meargă în continuarea la cabinetele medicilor de familie din Scânteia, deși acestea arată de parcă au trecut printr-un bombardament.

Comentarii
  • Domnule Director al fabricii de copii Elena Doamna din Iași !!!

    Va rugam frumos în numele tuturor angajaților fabricii de copii sa ne dați și noua salariile pe luna Noiembrie . Noi știm ca pt unii cu funcții aceste salarii nu reprezinta nimic semnificativ . Unii ridica la 10.000 (zece mii euro) lunar adică 40.000 Lei plus comisioane și atenții de angajări, firme de medicamente . Totuși noi suntem cei de rand cu salarii de 3-4000 de lei care suntem cei mai mulți și ducem greul in spital . Noi cei de rand avem rate la bănci, avem datorii ,avem copii de crescut care merg la școală . Spitalul asta se dărâmă pe noi . Nu avem lapte praf pt copii ,nu avem scutece , nu avem medicamente, nu avem halate sa ne îmbrăcăm, nu avem vestiare unde sa ne schimbam . Va rugam dați salariile sa avem ci ce trai !!! Aveți mare grija cu Doamna lidera Lumi da la sindicat . Lidera Lumi în pandemie a tras tunuri grele cu Martinescu . A angajat asistente medicale fără diplome de bacalaureat . Lidera Lumi ea este mai mare ca nanagerul ,ea trebuie sa știe tot ce mișcă în spital . Lidera Lumi merge Iarna în concediu la schi în Austria ,când vine Primăvara merge în Spania , vara merge în Grecia și Toamna se lauda ca merge în Italia pe banii spitalului . Atenție mare cu Lumi asta !!!

  • La fel si la Ciurea. Primarul Luou a facut wc la nscoala care acostat cat un apartament in oras-81000 euro Wc din panouri , nu din caramida, ca sa ne intelegem

  • Doctorul Anton este un personaj fără calități de gospodar din moment ce beneficiază de un număr mare de pacienți și nu a făcut nici cea mai mică reparație. La banii pe care îi câștigă putea să își facă o baie ca-n povești, clădirea fiind concesionată. Vrea modernizare pe banii comunității, iar pacienții se plâng de comportament necorespunzător.

  • Sa nu-l regretati pe Martinel saracul,asta detaseaza si angajeaza de aia nu va da salariile.Lumi danseaza Lambada cu managerii,ei pleaca ea ramine.

Adauga un comentariu