Titlurile zilei

Imaginile care au șocat Iașul! Patru persoane, acuzate în cazul „panoului ucigaș”! După o furtună, cubul cu reclama Lidl a ucis un pieton, în centrul orașului! Procurorii au finalizat ancheta! GALERIE FOTO / VIDEO (Exclusiv)

Publicat: 09 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Imaginile care au șocat Iașul Patru persoane acuzate în cazul panoului ucigaș După o furtună cubul cu reclama Lidl a ucis un pieton în centrul orașului Procurorii au finalizat ancheta GALERIE FOTO  VIDEO Exclusiv
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au trimis în judecată mai multe persoane, după un incident tragic, care a avut loc pe un bulevard extrem de aglomerat din oraș

Anchetatorii au finalizat cercetările în cazul „panoului ucigaș” care a luat viața unui ieșean chiar în centrul orașului, pe o trecere pentru pietoni. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași i-au trimis în judecată pe Ioan Durbacă, Dumitru Bogdan Rusu, RDB Company SRL și SC Debut SRL Iași. Scandalul a izbucnit după ce un panou în formă cubică, cu o reclamă la Lidl, s-a desprins și a lovit un bărbat pe „zebra” din dreptul Hotelului „Moldova”, de pe bulevardul Anastasie Panu. „E ca și cum dumneavoastră ați cumpăra un cort dintr-un magazin și l-ar lua vântul, iar cel care a făcut cortul ar fi trimis în judecată”, a replicat Ioan Durbacă.

Patru persoane sunt acuzate în cazul „panoului ucigaș”! După o furtună, un cub cu structură din metal a ucis un pieton, în centrul Iașului! Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au finalizat ancheta și au dispus ieri trimiterea în judecată a lui Ioan Durbacă, Dumitru Bogdan Rusu, RDB Company SRL și SC Debut SRL Iași. Acuzația adusă de anchetatori în cazul acestora este cea de încălcarea legislației privind proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei construcții ori executarea acesteia fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea și rezistența construcțiilor. Acum, urmează ca Judecătoria Iași să stabilească un prim termen al procesului penal. Ulterior, magistrații vor asculta ce au de zis toate părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

Ioan Durbacă, Dumitru Bogdan Rusu, RDB Company SRL și SC Debut SRL, trimiși în judecată de procurorii ieșeni

Anchetatorii spun că Ioan Durbacă, Dumitru Bogdan Rusu, RDB Company SRL și SC Debut SRL au intrat în vizorul lor în urmă cu mai bine de 4 ani.

„La începutul lunii octombrie 2016, inculpatul I.D., în interesul și în beneficiul inculpatei persoane juridice SC Debut SRL, a realizat în mod defectuos o structură de publicitate autoportantă tip cub, fără a avea un proiect verificat care să asigure un nivel de calitate corespunzător cerințelor de siguranță în exploatare, rezistență și stabilitate și fără ca aceasta să corespundă din punct de vedere tehnic cerințelor de siguranță privind stabilitatea și rezistența construcțiilor.

Prin conduita adoptată, inculpații au sporit condițiile producerii unui accident care, în cele din urmă, s-a produs pe 13 noiembrie 2016, în jurul orei 15:00, în momentul în care structura de publicitate amplasată pe esplanada pietonală din fața unui centru comercial s-a desprins din cauza mișcărilor repetate induse de vânt și a lovit-o în partea din spate pe persoana vătămată I.L. în timp ce traversa bulevardul Anastasie Panu pe trecerea pentru pietoni. Impactul i-a cauzat victimei leziuni care au dus în cele din urmă la decesul acesteia”, a declarat ieri Dragoș Bordianu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Ce au mai spus anchetatorii cu privire la tragicul accident din centrul Iașului

Oamenii legii au adăugat că Dumitru Bogdan Rusu ar fi realizat în mod defectuos montarea panoului.

„La sfârșitul lunii octombrie 2016, în interesul și în beneficiul unei persoane juridice (Lidl – n.r.), inculpatul D.B.R. a realizat în mod defectuos montarea structurii de publicitate autoportantă tip cub pe esplanada centrului comercial de pe bulevardul Anastasie Panu, asigurând-o cu materiale de ancorare necorespunzătoare (cordelină textilă), care, în contact cu muchiile metalice ale blocului de ancorare, s-au secționat din cauza mișcărilor repetate induse de vânt, determinând destabilizarea panoului publicitar, angrenarea sa în mișcare și, în cele din urmă, accidentarea mortală a persoanei vătămate I.L. Precizăm că toate persoanele beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive”, a încheiat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Amintim că, pe 13 noiembrie 2016, panoul publicitar aflat în dreptul trecerii pentru pietoni din zona Moldova Mall s-a desprins din pricina vântului puternic și a ajuns pe „zebră”, lovind doi bărbați. Un ieșean, care se deplasa cu spatele către panou, nu a observat acest lucru și a fost lovit din plin. Ulterior, victima a ajuns la spital, dar, în ciuda intervențiilor medicilor, și-a pierdut viața în cele din urmă. Anchetatorii au concluzionat că decesul ieșeanului s-a produs din pricina „panoului ucigaș”. Reporterii cotidianului „BZI” i-au contactat telefonic ieri pe Dumitru Bogdan Rusu, care nu a vrut să comenteze, și pe Ioan Durbacă. Acesta din urmă a susținut că a fost chemat inițial ca martor, după care anchetatorii l-au transformat în inculpat.

„E ca și cum dumneavoastră ați cumpăra un cort dintr-un magazin și l-ar lua vântul, iar cel care a făcut cortul ar fi trimis în judecată”, a afirmat Ioan Durbacă.

Adauga un comentariu