Titlurile zilei

Impresionant! Deși are 11 copii mari, la casa lor, a ajuns să doarmă într-o toaletă improvizată în centrul Iașului: „Dumnezeu e mare. Mă ajută să trec de iarnă”

Publicat: 06 nov. 2020
Condițiile inimaginabile în care a ajuns să trăiască un om al străzii de 82 de ani din Iași par rupte de realitatea anului 2020
Toader Homia, persoană fără adăpost din Iași

Toader Homia, un ieșean de 82 de ani, se pregătește să înfrunte frigul iernii într-o toaletă improvizată, situație surprinzătoare pentru sfârșitul anului 2020. Bătrânul a ajuns om al străzii de mai bine de 3 ani, iar de câteva zile s-a adăpostit într-o cameră improvizată din zona Târgu Cucu din Iași. Odată cu venirea iernii, bătrânul riscă să sufere de îngheț având în vedere condițiile deplorabile în care se află

În condiții greu de imaginat pentru anul 2020, un om al străzii de 82 de ani se apără de temperaturile care scad pe zi ce trece. Bătrânul și-a găsit adăpost într-o toaletă improvizată de mai puțin de doi metri lungime, șubredă și fără ușă, situată într-o curte din zona Târgu Cucu, de pe strada Cuza Vodă. Pare greu de crezut că mai există astfel de situații în ziua de astăzi, dar realitatea este una tristă pentru oamenii care nu au un adăpost. Zilnic, ieșenii pot vedea, chiar din tramvaiele care trec prin zonă, direct curtea în care o improvizație de încăpere, deschisă spre stradă și acoperită cu o coală de azbest, a devenit „locuința” unei persoane.

Reporterii BZI l-au descoperit sub plăpumile dintr-o veche toaletă pe Toader Homia, un om care la 82 de ani este greu încercat de viață. Interiorul are niște țevi vechi, câteva bucăți reci de faianță, iar de pe restul pereților cade tencuiala din cauza umezelii. Pe podeaua rece, câteva haine țin locul unei saltele, iar o pătură și o plapumă îi țin măcar puțin de cald. De multe ori stă liniștit în stația din Târgu Cucu, unde nu cerșește, dar cu un zâmbet cald mulțumește tuturor celor care îi oferă un ban, hrană sau ceva cald de băut.

„Stau aici de o săptămână. E frig, pereții sunt reci, am numai păturile astea. Mai am nevoie de una să o pun pe jos, că uite cum stau pe niște haine și cârpe. Mi-aș dori să am o cameră să stau măcar iarna, dar nu mă primește nimeni, se uită că sunt murdar. Aici, în Târgu Cucu, sunt de mult timp, ziua stau pe aici pe stradă sau în stație”, a povestit ieșeanul Toader Homia.

Izgonit din casă de propria soție care, pe deasupra, îi oprește și pensia

Deși are o vârstă înaintată, Toader Homia își amintește că are 11 copii care sunt plecați prin țară și pe care nu i-a mai văzut de mult. Bătrânul spune că soția lui îl alungă mereu de acasă. În plus, femeia i-a luat și toată pensia pe care o are, fără să îi pese de condițiile în care trăiește. Locuința soției lui este în satul Breazu, comuna Rediu din județul Iași.

„Nu mă primește. Nevasta îmi spune «pleacă, pleacă» și mă fugărește de acasă. Nu țin la mine nici femeia, nici copii. 11 copii am, dar sunt plecați prin țară, în București, Timișoara, nu mai știu pe unde, că nu le pasă de mine. Toată pensia mi-o oprește ea, nu-mi dă un leu, nimic, ia totul și eu nu am primit de mult timp ceva. Sunt singur, nu mai am pe nimeni. O cameră nu pot să iau, îți trebuie bani ca să stai undeva, dar de unde? Am mâncare acolo, în plasă, îmi cumpăr cu bani de la oameni”, a spus bătrânul.

Bătrânul ieșean s-a gândit de multe ori să își ia singur viața

Conștient de faptul că a rămas singur și că propria familie îl alungă de acasă, Toader Homia a povestit că de multe ori a vrut să își ia viața. Are totuși frică de Dumnezeu și se roagă să depășească fiecare zi, mai ales pe cele grele de iarnă. Speră să reziste în camera improvizată pe perioada sezonului rece. Bătrânul refuză să meargă în adăpostul de noapte din cauză că i se furau banii și mâncarea.

„Dumnezeu e mare. Mă ajută să trec de iarnă. Vreau să scap odată de viața asta, m-am gândit de multe ori, dar îmi fac cruce, mă învelesc și adorm. Am fost la adăpost, dar nu vreau să stau acolo, că e foarte rău. Mi-au furat mâncare, bani, mă certau… nu vreau să aud. A doua zi nu mai găseam nimic. Merg aici în Târgu Cucu ziua și cu banii de la oameni îmi iau mâncare, seara vin aici. E frig, se face noapte repede, nu știu cât mai este până la Paște, când o să fie ziua mai mare și mai cald”, a mai povestit bătrânul ieșean.

Reprezentanții Adăpostului C.A. Rosetti l-au identificat prima dată la începutul anului 2020

Conform reprezentanților Adăpostului de noapte C.A. Rosetti din Iași, Tudorel Homia a ajuns o singură dată în grija lor, deși este fără locuință de mai mulți ani. Bătrânul a fost găsit pe data de 5 februarie 2020 pe stradă, în zona Hala Centrală, de către Poliția Locală Iași. Chiar dacă a ajuns cu ajutorul agenților de poliție la Adăpostul de noapte C.A. Rosetti, acesta a refuzat să locuiască acolo și a părăsit imediat centrul. Ancheta reprezentanților de la adăpost este una scurtă, din cauza faptului că nu au putut discuta multe aspecte cu bătrânul.

„A ajuns la adăpost pe data de 5 februarie 2020 și am aflat numele părinților, că are domiciliul în localitatea Breazu, comuna Rediu, numărul 167 A și că are 11 copii despre care nu știm alte informații. Deși i-am pus la dispoziție un loc în adăpost, a menționat că nu dorește găzduire. Angajații nu au putut afla mai multe date despre situația lui din cauza dificultăților de comunicare”, au declarat reprezentanții Adăpostului de noapte C.A. Rosetti Iași.

Comentarii
 • Inca valabil…..”Cum iti asterni asa dormi”. In perioada cand copii aveau nevoie de el, ce a facut? Chiar toti cei 11 copii, dar si sotia, nu-l ajuta, nu-l primesc acasa. Eu cred ca i s-a oferit ajutor din partea familiei, dar cred ca are niste probleme de sanatate la cap. Nu este normal sa stea in frig ,cersind. Indiferent ce a facut, autoritatile trebuie sa faca ceva pentru el.

 • Care are pe acasa o saltea veche, sa o duca mosului. Daca e dus cu capul, altceva nu cred ca se poate face.
  In alta ordine de idei, doamna ziarist a vorbit cu mosul, dar cu cealalta parte (nevasta) de ce nu a vorbit?

 • Că de obicei, autoritățile nu-și fac datoria
  Cei de la Rosetti sunt principalii vinovați! Trebuia făcută o ancheta serioasă, nu „una scurta”.
  Trebuie instituita o formă de protecție legală pentru astfel de persoane.
  Dar când autoritățile statului sunt corupte și incapabile, ce putem sa cerem? Sa fie înlocuite cu autoritățile care sa își facă datoria!
  Acest cetățean trebuie sa fie ajutat altfel.
  Trebuie instituita ocrotirea prin interdicție judecătorească sau curatela.

 • cred ca adevarul este undeva la mijloc.. ..daca este un om corect si bun, nu vad de ce l-ar fugari de acasa, iar din cei 11 copii nici unul nu este de partea lui… ceva nu este la locul lui….
  In privinta pensiei, daca este dreptul lui, nu are cum sa fie luata de nevasta-sa..vb cu postasul si ridica pensia personal. Ceva nu se leaga, dar nu este dreptul nostru de a judeca…

 • Daca este adevarat ca sotia ii ia pensia atunci vorbim de infractiune atat din partea ei cat si de complicitatea postasului sau mai grav daca pensia este pe card. Autoritatile trebuie sa intervina de urgenta in acest caz pentru ca acest batran sa beneficieze de pensia legala la care are dreptul si care dupa cum spune sotia o incaseaza ilegal.

 • Altii au vile si averi pe care nu stiu cum sa le ascunda si unii ieseni dorm intr-un WC. Primaria ar trebui sa aibe grija de categoriile defavorizate.

 • Batranul este folosit pt cersit de sagetile Cordunenilor care locuiesc in casele de langa Manastirea Golia. Ii iau banii si il mai si bat. De obicei cerseste langa Hala Centrala. Tot in casele tiganilor de langa Golia stau si cateva pirande care se dau „sarace” si cersesc (fura bani legal) pe langa portile Mitropoliei, una mai imbrobodita decat alta. Faceti Iasiul mai curat: daca nu ii puteti trimite la puscarie fiindca sunt informatorii Politiei sau SIE (pt infractorii care opereaza in afara), macar mutati-i din casele nationalizate. Strica imaginea Iasiului.

Adauga un comentariu