Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, are veșminte preoțești din locuri speciale! Acesta le îmbracă, după ritual, în reședința mitropolitană. Ele sunt oferite de mănăstiri sau biserici din țară. De veșminte au grijă un grup de măicuțe. În cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei funcționează un magazin virtual de obiecte bisericești și carte
Special și original! Înaltpreasfințitul (ÎPS) Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei (MMB), are veșminte preoțești, inclusiv pentru slujbele din Catedrala Mitropolitană Iași, oferite de mănăstiri sau biserici din țară. Înaltul prelat le îmbracă, după ritual, în reședința mitropolitană. Interesant este că de veșmintele Arhiereului are grijă un grup de măicuțe.
„Noi, la Catedrala Mitropolitană, nu avem treabă cu veșmintele Înaltpresfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Veșmintele pe care le poartă ÎPS sunt primite de la mănăstiri, biserici din Moldova sau din țară care sunt donate, oferite special! Înaltpreasfințitul vine de la reședința mitropolitană îmbrăcat deja cu acestea. Acolo (la reședință), un grup de măicuțe are grijă de veșminte, de întreținerea lor. Noi nu avem legătură cu asta. Aceasta este procedura”, a menționat părintele arhimandrit Dosoftei Șcheul, Mare Ecleziarh la Catedrala Mitropolitană din Iași.
Veșmintele preoților și diaconilor sunt realizate de măicuțele de la Mănăstirea Cetățuia din Iași
Pe de altă parte, la Mănăstirea Cetățuia unde se credea inițial că sunt realizate veșmintele ÎPS Teofan, se realizează îmbrăcăminte bisericească pentru preoți și diaconi. În acest context, un magazin virtual de obiecte bisericești și carte are Mitropolia Moldovei și Bucovinei. El face parte din rețeaua de magazine a MMB care continuă o veche tradiție din perioada interbelică, concretizată în acea vreme prin funcționarea în Iași, în apropierea Catedralei Mitropolitane, a unui spațiu de prezentare a obiectelor bisericești de patrimoniu, dar și de vânzare a obiectelor de cult noi. La nivel de prețuri, în funcție de model și rolul pe care-l au, veșmintele au prețuri de la 800 – 1.000 lei și până la 3.000 – 3.200 lei.
„Pentru a răspunde solicitărilor venite din partea parohiilor și a credincioșilor, punem în vânzare obiecte bisericești, cărți, icoane, produse multimedia și de pangar, într-o gamă variată. În relația noastră cu clienții oferim garanția unor produse de calitate, prețuri atractive, flexibilitate și disponibilitate atât la achiziția de produse, cât și în ceea ce privește politica de retur. Clienții noștri pot opta pentru produsele prezentate pe site, dar și pentru produse din oferta producătorilor, la comandă”, arată reprezentanții magazinului MMB.
În atelierele Mănăstirii Copou s-au confecționat veșmintele pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva
Pe acest plan, de reliefat că în atelierele Mănăstirii Copou, în anii trecuți, s-au confecționat veșmintele pentru Sfânta Parascheva. Maicile de acolo au primit și comenzi de la credincioși care au dăruit Mitropoliei astfel de straie pentru Hramul Cuvioasei. Din catifea sau mătase, veșmintele sunt acoperite cu broderii, iar pentru realizarea lor este nevoie de o tehnică specială. Pe acestea sunt reprezentate chipurile Sfinților. Un astfel de veșmânt costă și până la peste 3.000 lei, în funcție de complexitatea broderiei, dar și de materialele folosite.
Spre exemplu, sunt modele cu trandafir cu fir auriu, care este un fir din Grecia. Dintre toate veșmintele dăruite de credincioși Mitropoliei, preoții au avut misiunea să aleagă unul singur pe data de 9 octombrie, cu care moaștele Sfântei Cuvioase Parascheva sunt acoperite înainte de începerea procesiunii. Este un ritual special, înfăptuit de un sobor de preoți an de an. Veșmintele Cuvioasei Parascheva sunt schimbate de preoți de 5 ori pe an: de Paște și de Crăciun, în ajunul postului Paștelui, la începutul și la sfârșitul sărbătorilor Sfintei Cuvioase Parascheva. Vechile veșminte sunt dăruite de Mitropolie unor biserici din țară sau din străinătate.