Titlurile zilei

Inedit! Designerii speciali care-i realizează veșmintele Înaltpreasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Nu oricine are acces la confecționarea straielor pentru Arhiereu – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Publicat: 03 apr. 2021
Înaltpreasfințitul Teofan, în veșminte preoțești, la slujbă în Catedrala Mitropolitană
Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, primește veșminte preoțești, inclusiv pentru slujbele din Catedrala Mitropolitană Iași, dăruite sau donate de mănăstiri sau biserici din țară. Acesta se îmbracă, după ritual, în reședința mitropolitană. De veșminte au grijă un grup de măicuțe

Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, are veșminte preoțești din locuri speciale! Acesta le îmbracă, după ritual, în reședința mitropolitană. Ele sunt oferite de mănăstiri sau biserici din țară. De veșminte au grijă un grup de măicuțe. În cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei funcționează un magazin virtual de obiecte bisericești și carte

Special și original! Înaltpreasfințitul (ÎPS) Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei (MMB), are veșminte preoțești, inclusiv pentru slujbele din Catedrala Mitropolitană Iași, oferite de mănăstiri sau biserici din țară. Înaltul prelat le îmbracă, după ritual, în reședința mitropolitană. Interesant este că de veșmintele Arhiereului are grijă un grup de măicuțe.

„Noi, la Catedrala Mitropolitană, nu avem treabă cu veșmintele Înaltpresfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Veșmintele pe care le poartă ÎPS sunt primite de la mănăstiri, biserici din Moldova sau din țară care sunt donate, oferite special! Înaltpreasfințitul vine de la reședința mitropolitană îmbrăcat deja cu acestea. Acolo (la reședință), un grup de măicuțe are grijă de veșminte, de întreținerea lor. Noi nu avem legătură cu asta. Aceasta este procedura”, a menționat părintele arhimandrit Dosoftei Șcheul, Mare Ecleziarh la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Veșmintele preoților și diaconilor sunt realizate de măicuțele de la Mănăstirea Cetățuia din Iași

Pe de altă parte, la Mănăstirea Cetățuia unde se credea inițial că sunt realizate veșmintele ÎPS Teofan, se realizează îmbrăcăminte bisericească pentru preoți și diaconi. În acest context, un magazin virtual de obiecte bisericești și carte are Mitropolia Moldovei și Bucovinei. El face parte din rețeaua de magazine a MMB care continuă o veche tradiție din perioada interbelică, concretizată în acea vreme prin funcționarea în Iași, în apropierea Catedralei Mitropolitane, a unui spațiu de prezentare a obiectelor bisericești de patrimoniu, dar și de vânzare a obiectelor de cult noi. La nivel de prețuri, în funcție de model și rolul pe care-l au, veșmintele au prețuri de la 800 – 1.000 lei și până la 3.000 – 3.200 lei.

„Pentru a răspunde solicitărilor venite din partea parohiilor și a credincioșilor, punem în vânzare obiecte bisericești, cărți, icoane, produse multimedia și de pangar, într-o gamă variată. În relația noastră cu clienții oferim garanția unor produse de calitate, prețuri atractive, flexibilitate și disponibilitate atât la achiziția de produse, cât și în ceea ce privește politica de retur. Clienții noștri pot opta pentru produsele prezentate pe site, dar și pentru produse din oferta producătorilor, la comandă”, arată reprezentanții magazinului MMB.

În atelierele Mănăstirii Copou s-au confecționat veșmintele pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva

Pe acest plan, de reliefat că în atelierele Mănăstirii Copou, în anii trecuți, s-au confecționat veșmintele pentru Sfânta Parascheva. Maicile de acolo au primit și comenzi de la credincioși care au dăruit Mitropoliei astfel de straie pentru Hramul Cuvioasei. Din catifea sau mătase, veșmintele sunt acoperite cu broderii, iar pentru realizarea lor este nevoie de o tehnică specială. Pe acestea sunt reprezentate chipurile Sfinților. Un astfel de veșmânt costă și până la peste 3.000 lei, în funcție de complexitatea broderiei, dar și de materialele folosite.

Spre exemplu, sunt modele cu trandafir cu fir auriu, care este un fir din Grecia. Dintre toate veșmintele dăruite de credincioși Mitropoliei, preoții au avut misiunea să aleagă unul singur pe data de 9 octombrie, cu care moaștele Sfântei Cuvioase Parascheva sunt acoperite înainte de începerea procesiunii. Este un ritual special, înfăptuit de un sobor de preoți an de an. Veșmintele Cuvioasei Parascheva sunt schimbate de preoți de 5 ori pe an: de Paște și de Crăciun, în ajunul postului Paștelui, la începutul și la sfârșitul sărbătorilor Sfintei Cuvioase Parascheva. Vechile veșminte sunt dăruite de Mitropolie unor biserici din țară sau din străinătate.

Comentarii
  • DOMNULE PRIMAR CHIRICA DE 5 ANI TOT VA SCRIU LA PRIMARIE CA IN ALEXANDRU PE STRADA BISTRITA UNII VECINI SI=AU FACUT BALCOANE LA PARTER ILEGAL FARA ACTE FARA PROIECT ETC FARA APROBAREA TUTOROR VECINILOR SI NOI PLATIM IMPOZIT SI PT BALCOANELE LOR CA SUNT BUN COMUN ,DE CE NU FACETI NIMIC I ACEST SENS ?

  • ”FARA APROBAREA TUTOROR VECINILOR”…de fapt asta te roade pe tine, ca nu a venit ala sa iti ceara Ție acordul. Îți dai tu seama, cand în viața asta o sa mai ai tu ocazia sa dai acordul cuiva sa faca ceva. Pfff de 5 ani astepti? Mai ai timp să aștepți inca 5? …Nu cred 😁

  • Domnul nostru, Iisus Hristos, nu avea unede sa-si plece capul, purta straie simple-ERA FIUL LUI DUMENZEU pentru care materialismul era NIMICUL care macina lumea-straie cu fir de aur pentru prostime, si ritualuri-mai ales de inmormantare-de zici ca isi cumpara loc in RAI.

  • Fotografie edificatoare. Scrie undeva in evaghelii sau alte scrieri sfinte sa ne acoperim de aur sa infasuram totul in aur in jurul nostru caci aurul este adevarata valoare nemuritoare?
    Cei care cititi zi si noapte carti sfinte, indicati-mi si mie pasajul exact ca eu nu l-am gasit.
    Cu aurul acela puteu fi salvati copii goi si nemancati care ajung in orfelinate, sau batranii neputinciosi care nu isi permit sa plateasca ingrijiri in azile. Dar ati ales sa il folositi pentru fala si preamarirea voastra. Daca ce propavaduiti este adevarat insemna ca veti fi rasplatiti pentru aceasta alegere cu aceeasi masura.

  • Nazarineanul umbla îmbrăcat modest, mânca și dormea pe unde apuca. La urmă, popii l-au dat pe mâna romanilor, ba încă nu s-au lăsat până nu l-au văzut torturat și ucis pe cruce. E adevărat că popii ăia erau după legea veche, însă, ca apucături, cert erau premergătorii popilor de azi. Nazarineanul pe asin, dacă îl avea, ăștia în limuzine de lux. Nazarineanul îmbrăcat modest, ăștia nu mai știu ce farfastâcuri să mai inventeze. Cum erau casele prin care era primit Cristos ? Simple. Ăștia stau în palate. Etc. Întreb doar atât: pot eu avea încredere în îmbuibații ăștia de azi ? Ce a ajuns instituția birocratică a Bisericii ?

  • Q intrebi degeaba ! sarlatanii din prosteala si inselaciuni traiesc si nu o sa se lase vreodata de astea !, nu ! , ei nu sunt trupul lui Hristos si nici macar urmasii lui !, Dumneazeul lor e banul si preamarirea inalt prea sfintiile lor preafericite intaistatatori in toate carora cu plecaciuni si umilinta in genunchi sa le saruti labele murdare

Adauga un comentariu