Sanatate

Iritații în zona genitală la bărbați. Cum se manifestă și ce boli se ascund în spatele acestui simptom

Publicat: 31 aug. 2022
Iritații în zona genitală la bărbați. Cum se manifestă și ce boli se ascund în spatele acestui simptom
În unele cazuri, iritațiile pot veni însoțite de pete roșii sau albe în zona inghinală, inflamația prepuțului sau dureri.

Iritațiile apărute în zona genitală la bărbați constituie o problemă frecventă, care sperie pe mulți. Iată cum se manifestă și ce boli se ascund în spatele acestui simptom.

Iritațiile din zona genitală reprezintă o problemă des întâlnită la bărbați. Aceasta se manifestă prin mâncărime, inflamație și roșeață și, de multe ori, poate fi cauzată de o reacție alergică, o boală cu transmitere sexuală ori o altă afecțiune. În unele cazuri, iritațiile pot veni însoțite de pete roșii sau albe în zona inghinală, inflamația prepuțului sau dureri.

Pentru a stabili, cu exactitate, cauza apariției iritațiilor și pentru a primi un tratament adecvat, este necesar să mergi la medic, pentru un consult amănunțit.

un bărbat care primește indicații de la un medic
Pentru a stabili, cu exactitate, cauza apariției iritațiilor și pentru a primi un tratament adecvat, este necesar să mergi la medic, pentru un consult amănunțit.

Ce boli se pot ascunde în spatele iritațiilor din zona genitală la bărbați?

Iritația penisului poate fi determinată de fricțiune, o reacție alergică sau o eczemă, însă poate avea și cauze mai grave, despre care vom discuta în rândurile care urmează.

Boli cu transmitere sexuală

Iritația sau inflamația din zona genitală poate fi cauzată de herpersul genital, sifilis sau gonoree. Herpesul genital reprezintă o boală cu transmitere sexuală, care se manifestă prin vezicule dureroase pline cu lichid, mâncărime și cruste.

Odată intrată în organism, afecțiunea nu dispare niciodată, ci își face apariția în perioadele stresante sau atunci când sistemul imunitar este slăbit.

Sifilisul se dezvoltă în zonele în care bacteria a pătruns în organism (gură, zona genitală sau zona anală). Boala prezintă patru stadii, și anume: stadiul primar (leziuni ferme, rotunde și nedureroase), stadiul secundar (erupții cutanate și/sau răni, febră, glande limfatice umflate, dureri de cap, pierdere în greutate, dureri musculare, oboseală), stadiul latent (nu apar simptome vizibile) și stadiul terțiar (sifilisul afectează mai multe organe, este grav și apare la 10-30 de ani de la debutul infecției).

Gonoreea este o altă boală cu transmitere sexuală care se manifestă la nivelul zonei inghinale, al ochilor sau al gâtului. Cele mai întâlnite simptome sunt: roșeața și inflamarea penisului, durerea și inflamarea testiculelor, nevoia de a urina des și scurgerile colorate (gălbui, bej sau verzui) la nivelul penisului.

Responsabile de apariția iritațiilor în zona inghinală la bărbați mai sunt și: scabia, pediculoza pubiană, molluscum contagiosum, virusul HPV sau SIDA.

Balanita și balanopostita

Balanita constă în inflamația glandului penian, iar balanopostita se referă la inflamația atât a glandului, cât și a prepuțului. Alte simptome mai sunt: iritația penisului, înroșirea și inflamația acestuia, durere la urinare sau apariția unui miros neplăcut în acea zonă.

Infecțiile fungice

Candida albicans sau Tinea cruris sunt două infecții fungice care pot provoca iritații la nivelul penisului. Aceste infecții mai pot da și mâncărime, senzație de arsură sau crăpături în zona inghinală.

Boala Peyronie

Boala Peyronie este o afecțiune a cărei cauză nu este cunoscută și care se manifestă prin apariția unor cicatrice în țesutul din interiorul penisului. Afecțiunea îl face să se curbeze dureros când este în erecție.

Lichenul scleros

Lichenul scleros este o afecțiune rară, care apare la nivelul pielii. Aceasta provoacă pete albe la nivelul penisului, mâncărime, roșeață, vezicule și, uneori, sângerare.

un bărbat trist îmbrăcat în pijamale
Iritația sau inflamația din zona genitală poate fi cauzată de herpersul genital, sifilis sau gonoree.Adauga un comentariu