Jadul este una dintre cele mai apreciate pietre semiprețioase, încărcată de simbolism și istorie. De-a lungul timpului, a fost venerată de civilizații, de la China Antică la culturile mesopotamice. Aceasta este recunoscută pentru nuanțele sale vibrante de verde, dar și pentru variantele sale de alb, galben sau chiar negru.
Este folosită în artă, dar și în medicina tradițională sau spiritualitate. Oferindu-i-se proprietăți mistice și vindecătoare, jadul continuă să fascineze și astăzi, fiind un simbol al echilibrului și armoniei.
Jadul în istorie și mitologie
Denumirea cristalului de Jad derivă de la expresia din limba spaniolă „piedra de ijada” care înseamnă „piatra de pe versant”, iar prin traducerea acestei expresii în limba franceză, s-a obținut „l’ejade”. În rândul specialiștilor piatra de Jad mai este cunoscută și sub numele de „Amuleta norocoasă” datorită proprietăților pe care le are aceasta.
În China Antică, această piatra era considerată supremă, simbol al puterii și nemuririi. Împărații erau adesea îngropați cu obiecte din jad, crezându-se că această piatră le va asigura protecția și viața veșnică de dincolo. De asemenea, confucianismul vedea jadul ca fiind un simbol al virtuților umane, cum ar fi bunătatea, dreptatea și sinceritate.
În cultura mayașă, era mai prețios decât aurul. Deși noi o folosim acum în special ca piatră semiprețioasă pentru bijuterii din argint sau aur, în trecut, jadul era folosit pentru confecționarea de arme. Fiind un material foarte dur și rezistent, atunci când era ascuțit bine, se putea transforma într-un pumnal. De asemenea, războinicii îl foloseau inclusiv ca talisman, pentru protecție și noroc și îl foloseau chiar și în ritualuri înainte de luptă.
Foarte mulți credeau că are puteri vindecătoare, fiind folosit pentru tratarea bolilor renale. În tradiția chineză, era folosit pentru detoxifiere și întărirea organismului.
Puterile sale mistice
Este cunoscut de mii de ani pentru puterile sale mistice, fiind considerat o piatră sacră care echilibrează energiile și își protejează purtătorul. Una dintre cele mai importante capacități ale sale este aceea de a atrage norocul și armonia. În credința asiatică, se consideră că jadul ajută la materializarea dorințelor. De aceea, foarte multe persoane aleg să poarte bijuterii din jad sau își decorează casele cu obiecte făcute din această piatră.
O altă proprietate care trebuie adusă în discuție este capacitatea de a proteja împotriva energiilor negative. Se spune că acest cristal funcționează sub forma unui scut energetic, care blochează vibrațiile joase și le transformă în energie pozitivă. Din acest motiv, jadul este folosit adesea în meditații și practici spirituale pentru a întări aura și a îmbunătăți claritatea mentală. De asemenea, este asociat cu vindecarea emoțională, fiind o piatră a inimii, care stimulează iubirea de sine și relațiile armonioase.
În funcție de culoarea pe care o are, jadul are diferite proprietăți. Cel verde creează armonie, aduce stări de calm și pace și combate stările depresive, ajutând la găsirea adevăratei personalități ale purtătorului. Cel galben se spune că aduce o mai bună înțelegere față de persoanele de gen opus. Jadul negru îți dă putere de luptă atunci când te simți copleșit de probleme, iar cel alb aduce stare de armonie, contribuind la luarea deciziilor corecte.
Piatra de jad este talismanul norocos al nativilor lei, dar este recomandat a fi folosit inclusiv de persoanele născute în martie, mai, august sau septembrie.