Local

„Jucăriile” noi ale polițiștilor din Iași: pistoale de ultimă generație marca „Beretta” care se regăsesc în dotarea trupelor speciale din întreaga lume

Publicat: 04 nov. 2020
Câteva zeci de pistoale marca
Polițiștii din Iași lângă sediul Inspectoratului de Poliție Județean Iași și pistoalele marca "Beretta"

De o perioadă, o parte dintre polițiștii din Iași au fost dotați cu arme noi. Pistoalele „Carpați” au fost înlocuite cu pistoale de ultimă generație marca „Beretta”. Acest tip de pistoale este folosit de trupele speciale din întreaga lume

O parte dintre polițiștii din Iași au fost dotați cu arme noi. La Iași au ajuns câteva zeci de pistoale de calibru 9x19mm, marca „Beretta”, din cele 25.000 de pistoale achiziționate de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). Astfel, polițiștii de la Ordine Publică și de la Rutieră au renunțat la pistoalele „Carpați” și au primit în schimb „Beretta”. Trebuie precizat faptul că o parte dintre polițiști au avut în dotare pistoalele „Carpați”, iar unele dintre acestea aveau o vechime de zeci de ani. Din cauza vechimii, o parte dintre aceste arme s-au deteriorat și au ajuns să fie mai puțin performante. Deși pistoalele „Carpați” sunt învechite, polițiștii spun că încă sunt arme de autoapărare destul de bune. Desigur, nu prea se pot compara cu noile pistoale „Beretta”.

Pistolul „Beretta” versus bătrânul „Carpați”

Reporterii BZI au discutat cu polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași despre noile pistoale.

„Pistoalele noi nu prea se pot compara cu cele vechi. Principiul de funcționare este același, însă lucrurile stau diferit. În primul rând, pistoalele denumite popular «Carpați» aveau două încărcătoare a câte 6 cartușe, deci în total 12 cartușe. Pistolul «Beretta» are două încărcătoare a câte 17 cartușe, deci 34. Asta nu poate fi decât un avantaj pentru polițist. Pe lângă aceasta, un aspect foarte important este faptul că pistolul «Beretta» este mai precis și poate fi folosit cu ambele mâini, în timp ce pistolul «Carpați» era destinat exclusiv folosirii cu mâna dreaptă”, a precizat un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași. La Iași, polițiștii care au primit pistoale „Beretta” au fost instruiți și au făcut sesiuni de tragere pentru a se obișnui cu acestea.

Cum au ajuns 25.000 de pistoale să fie împărțite în toată țara

Ministrul Marcel Vela a anunțat în urmă cu ceva timp că va aduce echipamente noi pentru polițiști.

„Toți colegii de la ordine publică, de la rutieră, vor fi dotați cu armament de ultimă generație. Acest lucru este un mesaj și un semnal pentru infractori. Am spus, încă de la începutul mandatului meu, toleranță zero față de infracționalitate, de rețele de crimă organizată, rețele de trafic de persoane. Aceste dotări ne oferă posibilitatea să ne confruntăm cu răufăcătorii, care pun în pericol viața și bunurile cetățenilor. (…) Prețul de achiziție a unui pistol este de aproximativ 1.900 de lei cu TVA și este unul foarte bun, mult sub prețul pieței, pistoalele fiind cumpărate direct de la producători, iar linia de fabricație este în curs de instalare la Romarm, deci în România. Pentru mine, pentru Guvernul României, este o prioritate profesionalizarea Poliției Române și protecția tuturor angajaților Ministerului Afacerilor Interne, dar și creșterea gradului de siguranță a cetățeanului”, a spus ministrul Marcel Vela.

Trebuie precizat faptul că în decursul acestui an au fost recepționate autospeciale noi și alte echipamente și mijloace tehnice pentru protecția polițiștilor, precum căști de protecție cu vizor, dispozitive de blocare a trecerii auto, veste antiglonț, maio-uri de protecție și body-camera.

Tags:
Comentarii
  • Păi ce să facă cu ele ? la pistoale mă refer dumnealor în ultima vreme au ca unic scop prigoana și sancționarea cetățenilor care nu poartă masca ,descinderi la petreceri ,nunți, botezuri etc ,selfie cu manelistii ,eventual și ocazional organizează escortă pentru cortegii funerarii a unor intelopi către odihnă veșnică, nu generalizez sant si oameni competenți și integri în această breaslă dar puțini apropo este o opinie nu trebuie luată în considerare de cei care nu realizează și nu sânt ancorați în realitate cotidiană

  • Nu pistoalele sunt problema! Problema consta in elementul om, politist. Vedem zilnic pe strada tot felul de puzzaraie care nu au nici o legatura cu politia, cu munca de politie si cu PREZENTA. Luati si faceti politisti barbati adevarati, oameni puternici, nu tot felul de putregaiuri, putaraie si nepotism. Politia daca vreti sa aiba randament, trebuie sa arate altfel!

  • Pt Realitatea Bravos cetățeane un comentariu pertinent ,trebuie stopat fenomenul angajaților cu buletinul ca la Flanco și numirea în funcții de conducere pe criterii politice nu pe competențe ,ca nivel de pregătire profesională nu o sa dau niciodată milițieni cu 12 clase și școala de subofițeri cu ofițerii absolventi de astăzi cu inalte studii ,Atentie nu generalizez este doar o opinie întemeiată de a lungul anilor și provine din realitate nu stiri online

Adauga un comentariu