Prima pagină » Local » Kinetoterapeutul Alexandru Lefter, despre reumatism și alte probleme articulare: „Singurul tratament pentru reumatism este mișcarea” – VIDEO

Kinetoterapeutul Alexandru Lefter, despre reumatism și alte probleme articulare: „Singurul tratament pentru reumatism este mișcarea” – VIDEO

13 oct. 2022, 16:39,
în Local

Alexandru Lefter, kinetoterapeut, a discutat, la BZI LIVE, despre reumatism și alte probleme articulare. Iată care este cel mai bun tratament pentru reumatism și ce măsuri trebuie să iei dacă te confrunți cu probleme articulare.

Reumatismul reprezintă o boală inflamatorie, care poate afecta atât articulațiile, cât și alte părți ale corpului. Uneori, boala poate ajunge să afecteze pielea, plămânii, vasele de sânge sau inima. În mod general, reumatismul include o serie de afecțiuni specifice care distrug încheieturile, mușchii sau oasele. Printre acestea se numără reumatismul inflamator, poliartrita reumatoidă, reumatismul degenerativ ori reumatismul abarticular (situat în vecinătatea unei articulaţii). Astfel, reumatismul articular este o boală dureroasă, care afectează aparatul locomotor și care poate avea o formă acută sau, în majoritatea cazurilor, o formă cronică.

Kinetoterapeutul Alexandru Lefter, despre reumatism și alte probleme articulare: „Cea mai bună metodă de a reține reumatismul este mișcarea”

Alexandru Lefter, kinetoterapeut, este de părere că singurul tratament pentru reumatism este mișcarea. Și, fiindcă pentru oameni kinetoterapia este un element de noutate, aceștia îl evită și consideră că mișcarea pe care o fac în casă este suficientă. Însă, ceea ce ei nu știu este că mișcarea în casă este extrem de generală și nu se concentrează niciodată pe o problemă sau pe o articulație

„Oamenii se gândesc că fizioterapia, kinetoterapia, tot ce înseamnă recuperare înseamnă un leac efectiv pentru reumatism. Când realitatea este că singurul tratament pentru reumatism este mișcarea. Cea mai bună metodă de a reține reumatismul este mișcarea.

Kinetoterapia este o chestiune de noutate. Poate că oamenii nu au avut încredere într-un sistem medical și evitau, pur și simplu, să meargă și încercau să se trateze cum puteau sau să se recupereze. Bătrânii spun: „Ei, ce-mi trebuie mișcare? Dau cu sapa prin grădină, eu fac mișcare în fiecare zi.” Dar nu are nicio legătură.

„Mișcarea în casă este extrem de generală și nu se concentrează niciodată pe problemă sau pe o articulație efectiv. Noi ne concentrăm pe o articulație, până se satură omul, dar, din fericire, pleacă cu mult mai puține dureri. În reumatism este nevoie de mișcare ciclică, pentru că articulația conține un lichid sinovial, ca un ulei, dar un lubrifiant, care se generează în două forme: prin mișcare repetitivă, ciclică, tot felul de mișcări (dacă vorbim de genunchi, mișcarea de pedalare pe bicicletă) sau prin injectare (în situații în care nu se mai poate genera în mod natural). Și, bineînțeles, cu vârsta, producția de lichid sinovial scade încet, cum scade și producția de colagen.”, a declarat Alexandru Lefter, kinetoterapeut, în emisiunea BZI LIVE.

Prin urmare, orice fel de mișcare repetitivă, ciclică, este benefică pentru reumatism, dar nu cu suprasarcină (de exemplu, ridicatul de sacoșe, care este considerat de mulți un exercițiu extraordinar pentru articulații, deși nu este așa).

Ce este reumatismul și cum se manifestă?

Bolile reumatice se manifestă prin dureri articulare sau ale încheieturilor, pierderea mobilității articulare și inflamația locală. Aceasta din urmă poate fi recunoscută prin prezența umflăturilor la nivel articular, a înroșirii și a temperaturii mai crescute a acestor zone.

În cazul în care vorbim despre osteoartrită, pacienților le poate fi afectată capacitatea de a manevra obiecte uzuale sau de a se îmbrăca singuri. La persoanele cu artrită reumatoidă, durerile și inflamația pot apărea însoțite de oboseală, noduli și probleme la nivelul ochilor și plămânilor.

De asemenea, spondilita anchilozantă, care apare cu precădere la bărbaţi, se manifestă prin dureri de spate localizate la nivelul articulaţiilor şi rigiditate. Afecţiunea evoluează odată cu înaintarea în vârstă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`