Prima pagină » Sanatate » La câte săptămâni se face cezariana: Află totul despre nașterea prin cezariană

La câte săptămâni se face cezariana: Află totul despre nașterea prin cezariană

25 mart. 2022, 14:24,
în Sanatate

La câte săptămâni se face cezariana? Ce presupune această operație și de cât timp are nevoie o femeie pentru a se reface complet? Află totul despre nașterea prin cezariană în rândurile care urmează.

Operația cezariană reprezintă o procedură chirurgicală utilizată pentru a da naștere unui copil, prin intermediul inciziilor efectuate la nivelul abdomenului și al uterului. Această intervenție este una complexă și a ajuns să facă parte din rutina venirii pe lume a unui copil. Anual, tot mai multe femei aleg să nască prin cezariană la indicațiile medicului, care pune pe prim plan sănătatea mamei și a bebelușului.

medici în timpul operației de cezariană

Anual, tot mai multe femei aleg să nască prin cezariană la indicațiile medicului, care pune pe prim plan sănătatea mamei și a bebelușului.

La câte săptămâni se face cezariana?

Cezariana se face planificat, de preferat la 39-40 de săptămâni de sarcină, însă termenul nu are relevanță atunci când există indicații urgente. Acestea vizează starea alarmantă intrauterină a fătului, dezlipirea de placenta normal inserată, stările hipertensive grave ale mamei, prolabarea de cordon, iminența de rupere a uterului din cauza cicatricei insuficiente, distocii ale travaliului, însă mai există și altele.

De asemenea, se impune nașterea prin cezariană și atunci când mama a avut anterior o cezariană. Cu toate acestea, în funcție de tipul incizie uterine și a altor factori, este posibil să se încerce nașterea pe cale naturală. În unele cazuri, însă, medicul poate recomanda o nouă cezariană.

Atunci când este cazul de a finaliza rapid cursul sarcinii, din cauza stării de sănătate a mamei sau a fătului, se convoacă un consiliu, alcătuit din mai mulți medici cu experientă, şef de secţie, consultanţi ai Catedrei Obstetrică şi Gineclogie, care iau decizia de a recurge la o naștere prin cezariană.

o femeie cu cicatrice după cezariană

Cezariana se face planificat, de preferat la 39-40 de săptămâni de sarcină, însă termenul nu are relevanță atunci când există indicații urgente.

Care sunt riscurile acestei operații?

Cezariana implică mai multe riscuri, despre care rar se vorbește. Poate include riscuri hemoragice, infecțioase, traumatice, trombembolice și anestiziologice, cunoscute atât de medic, cât și de pacientă. Viitoarea mamă este foarte bine informată cu privire la acest aspect.

În cazul operaţiei urgente, rata acestor riscuri este mult mai mare decât în operaţia planificată, pe când în naşterea naturală acestea sunt semnificativ mai mici. De aceea, medicii pun mare accent pe pregătirea preoperatorie, care include: antibioticoprofilaxie, administrarea preparatelor antiagregante, consultul anesteziologic cu aprecierea gradului de risc anesteziologic şi alegerea celei mai bune metode de anestezie, prezenţa medicilor calificaţi, precum şi conduita adecvată de după operaţie. Acestea fac ca riscurile să se reducă foarte mult.

În altă ordine de idei, dacă ai în plan mai multe nașteri, evită cezariana. Dacă ai multiple cezariene, creşte riscul de probleme placentare, precum şi de hemoragie, caz în care se impune îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului (histerectomie).

picioarele unui bebeluș

Cezariana implică mai multe riscuri, despre care rar se vorbește.

Recomandări privind recuperarea după cezariană

Spre deosebire de femeia care naște natural, cea care alege cezariana este mai puțin activă, iar recuperarea este mai îndelungată. După externare, proaspăta mămică trebuie să aplice pansamente sterile și să aibă mare grijă la igiena persoanlă, deoarece este mai predispusă infectării.

Totodată, trebuie să consume suficiente lichide, pentru a se menține hidratată, să ia preparate de fier, dar și antiagregante. Unele femei se pot confrunta cu frisoane sau dureri de cap după cezariană, însă altele nu experimentează niciun simptom. Perioada efectivă de recuperare variază de la o femeie la alta, în funcție de specificul organismului, patologiile somatice concomitente, gradul de anemie şi de îngrijirile postnatale adecvate.

Reînceperea vieții sexuale ar trebui să aibă loc după 40 de zile de la naștere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`