Local

La cine pot să apeleze românii atunci când primesc facturi prea mari? Ce a răspuns Alin Aivănoaei, directorul Termo-Service Iași – VIDEO

Publicat: 22 nov. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
La cine pot să apeleze românii atunci când primesc facturi prea mari Ce a răspuns Alin Aivănoaei directorul Termo-Service Iași - VIDEO
Alin Aivănoaei, directorul Termo-Service Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre asigurarea încălzirii în această iarnă.

Alin Aivănoaei, directorul Termo-Service Iași, a venit în studioul BZI LIVE, unde a discutat despre încălzirea în sistemul centralizat din sezonul rece. Acesta a precizat la cine pot să apeleze românii atunci când primesc facturi prea mari.

Alin Aivănoaei, directorul Termo-Service Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre asigurarea încălzirii în această iarnă. În vremurile actuale, încălzirea centralizată pe bază de cărbuni este soluția optimă la Iași. Centrala pe cărbune a fost modernizată, iar avizul de funcționare este până în 2031, cu privire la emisiile de dioxid de sulf și azot în atmosferă, a dezvăluit Alin Aivănoaei.

În continuare, descoperiți cum trebuie să procedeze românii atunci când primesc facturi mari la energia termică.

La cine pot să apeleze românii atunci când primesc facturi prea mari? Alin Aivănoaei: „Trebuie să se adreseze președintelui de asociație”

Alin Aivănoaei, directorul Termo-Service Iași, încurajează românii să se adreseze președintelui de asociație, în cazul în care primesc facturi prea mari. Reclamațiile vor fi, însă, evitate, prin instalarea unor repartitoare cu citire radio până la finalul anului curent. Aceste repartitoare fac obiectul unui cadru legislativ, care există încă de acum doi ani, dar care a fost amânat an de an.

„Dacă întrebarea vine din partea unui proprietar/locatar, trebuie să se adreseze președintelui de asociație. Președintele de asociație, în continuare, dacă consideră că sunt, dar făcând, iarăși, o mică paranteză, odată ce ajunge locatarul să reclame, deja factura a trecut de președinte, a fost validată. De multe ori apar aceste întrebări la distribuirea costurilor a unei asociații a agentului termic. Și asta cade în sarcina președintelui, în funcție de suprafața sau suprafețele pe care le are în respectiva asociație. Aceste lucruri pot fi rezolvate cu ușurință dacă, și intervine chiar și un cadru legislativ care obligă toți consumatorii să își instaleze repartitoare cu citire radio până la sfârșitul anului, dacă nu vor exista anumite sancțiuni, care pot fi aplicate. Acest cadru legislativ a fost și acum doi ani și s-a amânat an de an. Nu știu dacă mai oferă o șansă legiuitorul, Guvernul României sau Parlamentul în sine, ca legiutor, dacă mai oferă o șansă sau o oportunitate de a mai amâna aceste costuri. Oamenii trebuie să aibă în vedere și aceste aspecte. Odată pus un repartitor sau un aparat de măsură cu citire de la distanță, atunci lucrurile sunt foarte clare și foarte milimetric calculate.”, a declarat Alin Aivănoaei, directorul Termo-Service Iași.

Cu cât va crește prețul facturilor față de anul trecut? Alin Aivănoaei: „La momentul actual, furnizăm cu un preț din 2019”

Potrivit directorului Termo-Service Iași, energia termică este furnizată cu un preț din 2019. Prețul gigacaloriei va crește odată cu apariția hotărârii de Consiliu Local. Acest lucru va avea loc în momentul în care Primăria va primi aprobarea prețurilor de la ANRE (Agenția Națională de Reglementare a Energiei).

„La momentul actual, furnizăm cu un preț din 2019. Îi îndemn pe toți consumatorii să nu fie cât se poate de rezervați în a consuma în perioada asta, până la apariția hotărârii de Consiliu Local, care va valida noul preț al gigacaloriei. Ar urma să se întâmpla acest lucru în momentul în care Primăria va primi aprobarea prețurilor de la ANRE (Agenția Națională de Reglementare a Energiei).”, a adăugat Alin Aivonoaei, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Comentarii
  • Sistemul de termoficare centralizata este o escrocherie la nivel european. Niste vacute bruxeleze, semianalfabete, considera ca utilizarea unui singur furnizor de energie termica este mai putin poluanta decat incalzirea individuala cu centrale pe gaz metan. Nu iau in calcul pierderile pe o retea care poate ajunge sute de km, nu iau in calcul tehnologia pe care lucreaza producatorii de energie termica. O centala pe gaz are durata de utilizare de maximum 15 ani, pe cand mamutii termoficarii, tinuti artificial in viata, au peste 40 de ani. Combustibilul pentru CET-uri este carbunele si/sau pacura, mult mai poluante decat gazul metan. Cet-ul da caldura (si factureaza) din octombrie pana in aprilie, pe cand la centrala de apartament, utilizatorul o regleaza dupa propriul confort. Eu am 20 de grade in casa acum si nu am deschis deloc centrala. Retineti ca tot blocul e deconectat de la CET.

    In 2007, daca mai erau 8.000 de apartamente conectate la CET, dar tov. primar Nechita a facut in asa fel incat sa se declare 15.000. Ulterior, tov, primar Chirica a obligat toate scolile si institutiile subordonate primariei sa se racordeze le CET. Si, uite asa, s-a creat masa critica de clienti care plateau facturi uriase ….cui? Ghici ciuperca Veolia (ex Dalqia).
    S-au ingropat la propriu in pamant pentru sistemele de distributie (conducte, tevi, puncte termice individuale) peste 120 de milioane de euro din fonduri europene, fara a se aloca 1 leu pentru retehnologizarea centralei propriu-zise. Aici inca se lucreaza cu cazane si turbine din anii ’80 (40 de ani!). Pana si frantujii de la Veolia au plecat cu coada intre picioare, dar cu punga plina dupa nici 5 ani de exploatare a sistemului de termoficare reabilitat pe fonduri europene.

Adauga un comentariu