Eveniment-Social

La Iași, publicul și turiștii au ocazia să participe la un spectaculos eveniment cultural nocturn – GALERIE FOTO

Publicat: 01 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
La Iași publicul și turiștii au ocazia să participe la un spectaculos eveniment cultural nocturn - GALERIE FOTO
Sâmbătă, 13 mai 2023, cele mai importante instituții culturale, istorice și expoziționale din Iași participă în cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, patronat de Consiliul Europei, UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor

Publicul și turiștii au ocazia să participe la un spectaculos eveniment cultural nocturn! Sâmbătă, 13 mai 2023, cele mai importante instituții culturale, istorice și expoziționale din Iași participă în cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, patronat de Consiliul Europei, UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor

Publicul și turiștii au ocazia să participe la un spectaculos eveniment cultural nocturn! Sâmbătă, 13 mai 2023, cele mai importante instituții culturale, istorice și expoziționale din Iași participă în cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, patronat de Consiliul Europei, UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor. Programul complet (activitățile ce vor avea loc în intervalul 16:00 și după ora 12:00 noaptea) poate fi consultat AICI: https://noapteamuzeelor.org/muzee/iasi/.

Așadar. Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) din Iași, rețeaua obiectivelor expoziționale din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, Ateneul Național din Iași, Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, Palatul Braunstein, Palatul Roznovanu Iași sunt implicate în activitate. De asemenea, la inițiativa Consiliului Județean Iași (CJI), în județul Iași este pregătită, ca premieră națională, „Noaptea Muzeelor la sate”.

La Iași, publicul și turiștii au ocazia să participe la un spectaculos eveniment cultural nocturn

Muzeul Național al Literaturii Române Iași va deschide 14 muzee din rețeaua sa în cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, patronat de Consiliul Europei, UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Publicul se va putea bucura de vizita gratuită la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecția „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Muzeul „George Topîrceanu”, Muzeul „Otilia Cazimir”, Muzeul „Mihai Codreanu” – Vila Sonet, Muzeul „Vasile Alecsandri” (comuna Mirceşti, jud. Iași), precum și de cele cinci obiective din interiorul Casei Muzeelor: Muzeul Poezie(i), Muzeul Literaturii Române, Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Copilăriei în Comunism, Muzeul Pogromului de la Iași.

Evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România și partenerii

În România, evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO).

„Pentru ediția cu numărul XIX avem expoziții, prezentări, proiecții, animații stradale și interioare, experimente, reprezentații artistice și tot felul de intervenții culturale în spații muzeale, în observatoare astronomice, în spații de catedrale, biserici și sinagogi, în teatre, în atenee, în mausolee, în primării, în castele, palate și cetăți, turnuri și bastioane, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în școli și universități, în decupaje urbane creative, în spații de știință și experimentare, în spații ale memoriei istorice, în pavilioane și în galerii de artă, în case de licitații și târguri de artă, în case pentru îngrijirea bătrânilor, în mori de hârtie. Vom fi peste tot”, arată organizatorii naționali.

Ediția din acest an este una specială, prima din istorie derulată împreună cu muzeele din Republica Moldova.

„Deschidem, astfel, o linie de colaborare pentru a ne promova împreună și pentru a ne prezenta în fața publicului prin evenimente, expoziții și proiecte despre care veți afla de pe acest website. Geografia programului se extinde până în Chișinău și în diverse raioane ale Republicii Moldova”, au mai arătat organizatorii.

Astfel, la Iași, publicul și turiștii au ocazia să participe la un spectaculos eveniment cultural nocturn.

Adauga un comentariu