Eveniment-Social

La USAMV Iași s-au găsit soluții inovatoare pentru creșterea performanțelor producției agricole pentru fermieri din Moldova

Publicat: 05 oct. 2020
Prin cercetare în agricultură, USAMV Iași ajută o serie de fermieri să-și mărească producțiile
Cercetători și cadre didactice de la USAMV Iași se implică în creșterea performanțelor fermelor din Moldova, sprijinind o serie de fermieri cu echipamente și tehnologii inovatoare prin cercetare în agricultură

Cercetători și cadre didactice de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași se implică în creșterea performanțelor fermelor din Moldova. Sunt sprijiniți fermieri cu echipamente, tehnologii inovatoare și soluții la problemele aduse de schimbările climatice

Cercetători și cadre didactice de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de a Brad” din Iași se implică în creșterea performanțelor fermelor din Moldova. Totul sprijinind fermierii cu echipamente, tehnologii inovatoare și soluții la problemele aduse de schimbările climatice. Parteneriatele pentru transfer de cunoștințe fac parte dintr-un amplu proiect european desfășurat de către Universitatea de Agronomie intitulat Agriecotec.

USAMV Iași ajută o serie de fermieri din zona Moldovei să-și mărească producțiile agricole

Scopul nostru principal este acela de a crește accesul mediului economic agricol la cunoaștere prin valorificarea infrastructurii de cercetare a Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu din cadrul USAMV Iași.

„Ne-am propus ca punerea în valoare a infrastructurii de cercetare să se realizeze prin constituirea și implementarea de parteneriate cu întreprinderi din mediul economic agricol, parteneriate în cadrul cărora se va realiza transferul de cunoștințe, respectiv de inovație și progres tehnic. Cu alte cuvinte, venim cu modalități de rezolvare concrete la problemele semnalate din teren, digitalizarea ajutându-ne să oferim soluții pentru producții bune, mai sigure, mai constante, o gestionare durabilă a resurselor naturale și menținerea vitalității economiei rurale”, a declarat decanul Facultății de Agricultură, conf. univ. Dr. Denis Țopa, director de proiect.

O echipă de cercetători va începe o analiză personalizată a unei ferme, urmată de instalarea și punerea în funcțiune a echipamentelor de monitorizare a întregii flote agricole

Ultimul parteneriat de acest fel s-a realizat cu o societate agricolă importantă din localitatea Dragalina, județul Botoșani, unde echipa de cercetători va începe o analiză personalizată a fermei, urmată de instalarea și punerea în funcțiune a echipamentelor de monitorizare a întregii flote agricole, parametrizarea soluției propuse și într-un final consultanța post-implementare.

„Ferma noastră are în administrare aproximativ 2.500 hectare de teren agricol, culturile de bază fiind grâul, porumbul, floarea-soarelui, sfecla pentru zahăr, rapiță împărțite proporțional. În ceea ce privește parteneriatul pe care dorim să-l inițiem cu USAMV Iași, sperăm să putem monitoriza mai îndeaproape lucrările, traficul utilajelor agricole și consumurile, studenții să vină să facă practică în ferma noastră, iar aceasta să devină o fermă model, în care să mărim producțiile cantitativ și calitativ și să ajungem la nivelul fermelor performante din vestul Europei”, a transmis Marinel Stredie, administratorul „Agromec” – Dragalina, județul Botoșani.

Numărul fermierilor interesați de activitățile de cercetare – dezvoltare – inovare este în continuă creștere, multe ferme din zona Moldovei arătându-se interesate de colaborare cu instituția de învățământ superior ieșeană.

Adauga un comentariu