Prima pagină » Sanatate » Leziunile demielinizante – Simptome și cauze
Leziunile demielinizante – Simptome și cauze

Leziunile demielinizante – Simptome și cauze

20 mart. 2025, 14:24,
în Sanatate

Află ce sunt leziunile demielinizante și cum te pot afecta dacă ai avut anumite afecțiuni, precum scleroza multiplă. Deși nu există un remediu pentru ele, simptomele pot fi ameliorate.

Aceste leziuni reprezintă o deteriorare ale mielinei, un înveliș ce protejează celulele nervoase din creier și face ușor procesul de transmitere a impulsurilor nervoase între neuroni.

Iată ce cauze au leziunile demielinizante

Cel mai des, aceste leziuni apar din cauza sclerozei multiple, însă mai sunt o serie de afecțiuni ce le pot determina. Printre aceste afecțiuni se enumeră leziunile vasculare, o boală cerebrală de vase mici, boli autoimune sistemice, precum lupus eritematos sistemic, sarcoidoză și Sjogren, boli inflamatorii, precum neuromielita optică, ce afectează nervii optici și măduva spinării și boala MOG, cea asociată anticorpilor glicoproteinei oligodendrocitare a mielinei.

De asemenea, pot cauza aceste leziuni și bolile neurologice genetice ce sunt afectate predominant de substanța albă ALD și AMN, ce este o boală degenerativă ereditară cu o afectare progresivă a substanței albe ce include și mielina.

Bolile infecțioase și toxic nutriționale pot fi și ele cauze prin afectarea măduvei spinării secundar deficitului de vitamina B12, ce produce demielinizarea difuză a tracturilor nervoase ce sunt responsable de coordonare și de echilibru, mielopatia asociată infecției HTLV-I și ca efect a unor evenimente inflamatorii sau vasculare nediagnosticate.

Și tulburările metaboline pot fi cauza pierderii de mielină, împreună cu consumul de substanțe, precum alcoolul sau deficiența de vitamine sau expunerea la substanțe toxice, precum anumite medicamente sau metale grele, ce perturbă mecanismul ce protejează milelina.

Anumite boli genetice afectează și ele producerea și menținerea de mielină, precum leucodistrofia, unde persoanele pot avea simptome severe de la vârste foarte fragede.

Iată cum le poți identifica

Primele manifestări ale acestor leziuni sunt diminuarea vederii, frecvent de cele mai multe ori la un singur ochi, deși pot fi afectați și ambii în același timp sau afectarea vederii în mod normal, colorat și durere la orice mișcare a ochilor. Poți întâmpina și probleme de coordonare, tulburări senzitive, precum amorțelile și furnicăturile cu distribuție pe jumătate de corp, jumătate de față și ambele membre inferioare și pe trunchi.

Scăderea forței musculare, disfuncția senzitivă și tulburări de tranzit intestinal sunt, de asemenea, simptome. În funcție de boala de bază ce generează leziunile, pot apărea și simptome precum modificări cutanate, articulare în bolile autoimune sistemice, tulburări cognitive la deficitul de vitamina B12, semne de insuficiență adrenală și sindromul depresiv, dureros.

Dacă ai vreun simptom din cele prezentate, trebuie să faci o programare pentru o consultație la un medic ce va stabili dacă aceste simptome nu au cumva o afecțiune mai simplă de gestionat decât aceste leziuni. Analizele de sânge, anamneza și recomandarea unor consultații specifice pot duce la un diagnostic corect.

Deși nu există un tratament pentru aceste leziuni, se duce totul către cauza apariției lor, iar simptomele pot fi ameliorate cu un tratament medicamentos, cu terapie cognitiv comportamentală, cu psihoterapie și fizioterapie.

Aceste opțiuni pot încetini procesul de demielinizare și pot preveni apariția unor noi leziuni.

Leziunile demielinizante reprezintă o categorie de afecțiuni neurologice ce deteriorează transmiterea impulsurilor nervoase, însă simptomele se pot ameliora, dacă sunt depistate.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în lumea afacerilor. A murit unul dintre milionarii României. A fost unul dintre cele mai mari branduri românești
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Obiceiul românesc care "s-a lipit" şi de străini. Ce spune un chinez despre micii care au sfârâit pe grătare, la Cernica
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ce părere au preoții despre horoscop și astrologie. Răspunsul părintelui Dascălu 
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Dezvăluire importantă făcută În Prima zi de Paște despre Muntele Athos
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Vestea ȘOCANTĂ din ziua de Paște. A murit un actor CELEBRU din Las Fierbinți: S-a stins acum o oră!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Unde petrec Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță Paștele. Locul e de poveste, dar îi costă destul. Oricine ar vrea să fie aici / FOTO
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`