Local

Locuitorii dintr-un cartier cu vile din Iași sar gardul cimitirului ca să facă rost de apă! Se spală la lighean și își fac nevoile în curte. La niciun kilometru, dezvoltatorii imobiliari construiesc – FOTO

Publicat: 30 iul. 2021
Condiții ca la țară pe străzile din apropierea aleii Tudor Neculai din Iași. Locatarii trăiesc de peste 20 de ani fără apă potabilă și canalizare
Proprietarii de locuințe de pe strada Nicolae Bucur se plâng de condițiile groaznice în care trăiesc

Locuitorii din Iași se plâng de condițiile în care trăiesc. Fără apă și fără canalizare, așa rezistă peste 20 de familii de pe strada Nicolae Bucur. În ciuda numeroaselor sesizări ale cetățenilor, Primăria Municipiului Iași se face că nu aude glasul disperat al cetățenilor

Locuitorii dintr-o zonă din Iași, căutată de dezvoltatorii imobiliari, trăiesc mai rău ca într-un ghetou, fără apă, fără canalizare.
Reporterii „BZI” au identificat o stradă din apropierea aleii Tudor Neculai din C.U.G, unde aproape 20 de gospodării nu au cunoscut vreodată cum arată rețelele de utilități. Mai precis, strada Nicolae Bucur de lângă Cimitirul „Buna Vestire” din Iași este uitată de municipalitate. Lipsa apei potabile și a canalizării sunt principalele probleme cu care familiile se confruntă. Aceștia susțin că fac rost de apă din cimitir.

„Nu avem canalizare, nu avem asfalt, nu avem apă. La capătul stăzii sunt câteva case care au, noi nu. Am făcut solicitări la Primărie, am adunat semnături, am intrat live cu primarul (n.r.- Mihai Chirica), le-am explicat situația, dar toți ne ignoră. Folosim toalete ca la țară și sărim gardul la cimitir pentru o găleată cu apă”, a declarat Andrei Costache, locatar de pe strada Nicolae Bucur.

La niciun kilometru de strada amintită, dezvoltatorii imobiliari investesc puternic în blocuri cu locuințe colective.

ApaVital mută responsabilitatea în curtea Primăriei Iași

Proprietarii care locuiesc pe strada Nicolae Bucur au trimis adrese către Primăria Iași, în mai multe rânduri, încă din anul 2019, însă până în prezent nu au primit decât promisiuni. Totodată, proprietarii au solicitat și asfaltarea străzii, introducerea canalizării și a apei potabile. Anii au trecut, iar promisiunile nu au fost respectate de autoritățile locale. În timp ce autoritățile vorbesc despre modernizare, despre asfaltarea tuturor străzilor din oraș și extinderea rețelei de canalizare, la periferia orașului sunt familii care nu beneficiază de aceste utilități. Contactați telefonic, reprezentanții ApaVital spun că Primăria Iași trebuie să se ocupe de modernizare.

„Această stradă nu este prinsă în proiectul de extindere a rețelei de canalizare a orașului. Cetățenii de acolo au făcut sesizări și la noi, și la Primărie. Nu putem interveni, deoarece nu ține de competența noastră. Cea care ar trebui să se ocupe de această problemă este Primăria, noi ne ocupăm cu racordarea la rețelele de utilități doar în cazul în care acestea deja există”, a declarat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt ApaVital SA Iași.

Primăria Iași: „ApaVital se ocupă de rețeaua de apă potabilă”

Pe altă parte, reprezentanții Primăriei Iași contrazic declarațiile transmise de ApaVital SA.

„Nu Primăria ( Primăria municipiului Iași- n.r.) se ocupă de această treabă. Ar trebui sesizat la ApaVital, ei se ocupă de rețeaua de apă potabilă și de canalizare”, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

Pe de altă parte, Primăria Iași a anunțat mai multe investiții edilitare. Lista investițiilor de la Primăria Iași în 2021 cuprinde și modernizarea unor străzi. Autoritatea locală va aloca 8 milioane de lei pentru modernizarea unor artere din oraș. Alți 300.000 de lei vor fi alocați pentru reparații capitale la Pasajul Frumoasa. Alte 6 milioane de lei vor fi alocate pentru un pachet de străzi aflate în execuție. De asemenea, un milion de lei va fi alocat pentru studiile legate de proiectul trenului metropolitan din Iași. Circa 300.000 de lei se vor duce pe unele studii privind pasaje subterane în zona Manta Roșie, iar 500.000 de lei pentru studii legate de extinderea liniilor de tramvai spre Tomești și Holboca.

Comentarii
 • Cum a construit fara sa aiba utilitati? Cum a obtinut autorizatie de construire fara acestea? Primaria a autorizat acu sa le traga apa si canal ca deh…omul plateste impozit.

 • Astept parerea proprietarilor de garsoniera, care petrec weekend-ul pe balcon, rup lopata iarna la locuri de parcare, le pute mana a bara de tramvai, asculta besinile vecinilor, incapabili de-a oferi copiilor loc de joaca in curte, etc. Comentariile le citesc din hamacul amplasat in curtea vilei, la o pauza de tuns gazonul, masina parcata pe locul rezervat din curte, aer curat, liniste si urmeaza sa-mi racoresc hoitul in piscina. V-am pupat pe portofelul gol!!!

 • Hai garsonistii din centru…curaj…comentati. Hai ca abia ce-am iesit din piscina. Ma bag putin pe relax la un gratar. Voi tot pe balcon, cu ventilatorul in ceafa ?? Ori la rupt oasele la patron sa face-ti punga mare la asociatia de locatari ?? Aveti grija cu nenea administratorul la citit apometrul, are lege sa va intre in casa cand vrea muschiul lui.

 • ,,faceti punga mare”…/aici ,,faceti
  se scrie legat Toaderee!
  Cat despre fraierii care si_au cumparat case fara apa,canalizare si curent electric,ce sa mai zic?

 • Toderica vezi ca acolo cam miroase a hoit, piscina a inceput sa aiba iz de putrefactie, linistea o ai intre slujbe, bocete si fanfara ! nu uita ca trebuie sa mergi in oras sati platesti facturile, sati duci copchii la scoala, la cumparaturi ori la medic !, parca te vad ca un milog cu teancu de hartii pe la usile birourilor garsoniere cersind autorizatii, platind taxe si impozite , ratele la banci la care teai facut sclav !, eu tot la casa stau da nu vreau sa ma laud si nici sa ma plang ! si credema am mai mult teren si loc decat tine !, cam 20.000 mp fara sa pun casa !

 • Mi se rupe mie cum se scrie. Pe mine nu ma ajuta cu nimic ca se scrie intr-un fel sau altul, tot aceeasi viata duc. Nu sunt profesor.

 • Bai Iasi…visezi frumos dar visezi… Nu am rate la banci. Si copiii ii duc cu masina…ca oricum ma duc si eu la firma. Firma o am in oras. Ca si in oras daca stai…tot cu masina ii duci la scoala. Te vad frustrat…si…te-ai si enervat putin. Dar asta tot din cauza ta, ca nu reusesti sa-ti depasesti limitele, alea de sarac si sclav la patron. Ma bucur pentru tine ca ai asa de mult teren. Daca nu te superi…este arabil?? Eu printre afacerile mele, ma ocup si cu agricultura. L-as achizitiona daca te intereseaza.

 • Asa este !, prostul moare de grija altuia !, ca nu am clase , ca nu am nu stiu ce !, hai sati zic un secret Toderica !, cand se vindea terenuri la gramada (cu miile de mp si hectarul ) pe acolo pe langa cimitir nu am vrut nici in ruptul capului in glodaraia aia de atunci ( acum 25, 20 de ani ), era unu cu o casa atunci care se ocupa cu flori pe drumul opus intrarii , in spatele cimitirului era o toloaca arabila, pe vremea aia am cumparat copaci de la pepiniera din spatele cimitirului (asta ca sati faci ideie ca am copacii mai mari decat casa ta ), limitele mi leam depasit demult iar patron nu am avut decat vreo saptamana si asta prin 1992 !, de atunci eu sint pe muschiul meu !, daca vrei sfaturi de gradinarit, livada , curte intreabama ca am experienta desi nu din asta traiesc ci e doar un hobby din copilaria petrecuta in vacante pe la bunici , alea 2 hectare pamantul unde locuiesc nu il vand dar am vandut acum o luna 1 hectar intreg la sosea la intersectia cu satul Vorovesti cu 15 euro mp (asta daca iti faceai griji de existenta mea de zi cu zi ), e drept ca am cumparat terenurile acum 20, 25 de ani cand luai un hectar cu un salariu castigat intro luna in Germania pe atunci !, (asta daca iti faceai griji de munca mea ), am ceva padure inspre Slobozia Ciurea da no dau nici pe aia , cred ca ai realizat ca am o varsta si ca am mancat mult malai si am vazut multe la viata mea !, de aia stau cam nasol sgramatical cu scrisul ca e normal daca nu ai mai dat pe la scoala de vreo 30 de ani !, o seara faina in continuare ca trebuie sa ies afara ca fierb niste porumb dulce si trebuie terminata si salata de bostanei ( e identica cu cea de vinete ori chiar mai buna )

Adauga un comentariu