Actualitate

Ludovic Orban a promis! În următorii 10 ani, Moldova va beneficia de trei autostrăzi

Publicat: 20 sept. 2020
Ludovic Orban arată cu mâna
Ludovic Orban spune care este locul în care se infectează cel mai des românii cu COVID-19

Ludovic Orban, premierul României, a transmis că Moldova se va mândri în următorii 10 ani, sau chiar 8, cu trei autostrăzi. Două dintre acestea vor străbate județul Neamț. Totodată, premierul a adăugat că aceste județe vor beneficia și de alte investiții notabile: acces la apă, canalizare, gaz, curent electric și căi de transport.

„O companie care să investească într-o localitate are nevoie de lucruri simple: acces la apă, canalizare, gaz, curent electric şi căi de transport. Tocmai aceste lucruri trebuie realizate pentru Moldova, pentru a putea asigura conectarea Moldovei cu toată infrastructura de transport europeană, iar pentru fiecare localitate să asigurăm aceste minime elemente de civilizaţie: apă, canal, gaz, curent, asfalt şi să putem să atragem investiţii. Moldova va fi net beneficiara investiţiilor Guvernului pe care îl conduc, în următorii 10 ani”, a declarat Orban.

Ludovic Orban a promis! În următorii 10 ani, Moldova va beneficia de trei autostrăzi

Orban a menționat care sunt cele trei autostrăzi care se vor construi în cei 10 ani.

„Moldova nu are astăzi nicio autostradă. Moldova va avea, sper eu, la finalul celor 10 ani sau chiar în 8 ani, trei autostrăzi: autostrada de pe coridorul 9 Paneuropean Bucureşti – Siret, Autostrada Unirii Târgu Mureş – Tîrgu Neamţ – Iaşi – Ungheni şi Autostrada Bacău – Braşov.

De asemenea, premierul a subliniat că „acestea nu sunt poveşti, ci obiective de investiţii pentru care la ora actuală avem garanţia finanţării de 75% şi vom găsi bani pentru a asigura finanţarea integrală a acestora. Judeţul Neamţ va fi străbătut de două autostrăzi: cea de pe axa nord – sud, dar şi Autostrada Unirii. Sunt obiective de investiţii fundamentale care vor garanta toate oportunităţile de dezvoltare de aici şi vor garanta că investiţiile vor trece Carpaţii”.

Klaus Iohannis și Ludovic Orban, la inaugurarea unui tronson din autostradă

Președintele Klaus Iohannis și Ludovic Orban au fost prezenți la inaugurarea tronsonului Iernut-Chețani, 18 km din Autostrada Transilvania.

Lotul construit de Asocierea Astaldi – Max Boegl are o lungime de aproape 18 kilometri iar pentru darea sa în trafic au mai fost necesare unele lucrări la nodul Chețani, de pe lotul vecin, atribuit constructorului român Straco.

Oficialii de la Transporturi au anunțat anterior că acest lot urma să fie deschis în vară, apoi pe 11 septembrie. Lotul Iernut – Chețani din Autostrada Transilvania are o lungime de 17,9 kilometri și este construit de asocierea Astaldi – Max Boegl – Astalrom – Consitrans în baza unui contract în valoare de 437,63 milioane de lei. CNAIR a dat ordinul de începere pe acest proiect în mai 2016. Amintim că pe 4 septembrie a fost deschis circulației mini-lotul Biharia – Borș din Autostrada Transilvania, de la granița cu Ungaria.

Ludovic Orban promite investiții în infrastructură

Premierul Ludovic Orban a spus că prioritatea zero a Guvernului este reprezentantă de proiectele de infrastrură. Orban a spus că se lucrează în vederea reducerii birocrației din domeniu, iar pe viitor contractele vor fi semnate mai rapid.

„Mă bucur să văd un tronson plin de viață. În curând, de la Târgu Mureș se va putea ajunge la Borș pe autostradă. De asemenea, pe noi ne interesează ca și frații noștri din Basarabia să ajungă la infrastructura de transport de nivel european.

Obiectivele noastre sunt foarte clare: investițiile de infrastructură sunt prioritatea zero și vom aloca toate fondurile necesare.

Mai mult decât atât, am făcut câțiva pași pentru a umbla la legislația în materie de infrastructură publică. Nu mai vrem să existe piedici, ne dorim ca toate contractele să fie semnate cât mai repede, să nu mai fie prinse în hățișul contestațiilor”, a spus Ludovic Orban.

Adauga un comentariu