National

Ludovic Orban a vorbit despre situația personalului medical din spitalele din România

Publicat: 24 iul. 2020
ALT=«Ludovic Orban, despre majorarea pensiilor: ”Pensiile pot creşte dacă creşte numărul de salariaţi şi...”»
Ludovic Orban, despre majorarea pensiilor: ”Pensiile pot creşte dacă creşte numărul de salariaţi şi...”

Premierul Ludovic Orban a afirmat că a solicitat fiecărui spital din Capitală o listă cu cadrele medicale care lucrează în secțiile de Anestezie Terapie Intensivă (ATI). Acesta a menționat că dacă nu va reuși să completeze secțiile unde este prea puțin personal, ia în considerare posibilitatea detașării din secțiile care nu sunt aglomerate.

“Deja am luat decizia în Bucureşti să transformăm, în spital Covid, Spitalul CFR 1 Witing şi spitalul Consiliului Judeţean Ilfov, Spitalul Judeţean Ilfov. Sunt transformate în spitale Covid, evident şi cu cadrele medicale. Avem o capacitate de 20 de paturi suplimentare de Terapie Intensivă la Matei Balş unde avem nevoie de cadre medicale, a făcut Ministerul Sănătăţii împreună cu domnul secretar de stat Raed Arafat evaluarea necesarului de cadre medicale.

Mai avem cele 34 de paturi din spitalul modular construit de Asociaţia Dăruieşte Viaţa, unde, de asemenea, avem nevoie de personal medical şi căutăm soluţiile de detaşare (…) Deocamdată, s-a solicitat către fiecare spital din Bucureşti lista cadrelor medicale din Anestezie Terapie Intensivă, evident, se evaluează numărul de cazuri tratate statistic în ultima perioadă pentru a se evalua în mod obiectiv posibilitatea de a disponibiliza şi a detaşa personal, care au mai puţini pacienţi în secţiile de ATI.

Şi urmează, dacă nu se reuşeşte pe calea voluntariatului care este primul pas prevăzut în lege, să apelăm la detaşări (…) Reamintesc faptul că în lege s-a impus ceea ce ne-am dorit şi anume posibilitatea de a-i plăti suplimentar cu 50% pe cei care sunt detaşaţi. Aici este şi pe lângă conştiinţa care cred că ar trebui să funcţioneze la toate cadrele medicale pentru că nu putem să lăsăm fără asistenţă medicală bolnavii, mai ales bolnavii cu simpome grave din secţiile de Terapie Intensivă, pe lângă conştiinţă există şi un stimulent material pentru cei care sunt detaşaţi”, a afirmat Ludovic Orban.

Orban, nou apel la oameni să respecte măsurile de protecţie: „Trebuie să fim responsabili”

Ludovic Orban a făcut un nou apel la oameni să respecte măsurile de protecţie, precum distanţarea socială, purtarea măştii în spaţii închise şi normele de igienă. Şeful Executivului a adăugat că nu e cazul pentru o nouă relaxare, însă nu doreşte să fie impuse noi restricţii care ar dăuna economiei.

„Să se protejeze, să respecte normele de protecţie sanitară. Sunt lucruri simple. Dacă ne îmbolnăvim, ducem boala acasă şi îi îmbolnăvim, în primul rând, pe cei dragi. Trebuie să fim responsabili şi să ne păzim de acest virus pervers”, a afirmat Ludovic Orban, într-o declaraţie de presă susţinută vineri la primăria Novaci din judeţul Gorj.

Acesta a adăugat că nu vrea ca economia să fie afectată şi astfel nu doreşte noi restricţii.

„Nu e cazul să ne gândim la relaxare, dar nu ne dorim nici restricţii şi, mai ales, nu ne dorim să mai afectăm economia în niciun fel. Economia trebuie să funcţioneze. În fiecare săptămână adoptăm toate actele normative pentru a transpune în practică planul de relansare economică”, a conchis Ludovic Orban.

Adauga un comentariu