Actualitate

Ludovic Orban, somat să dispună amânarea începerii școlilor

Publicat: 28 aug. 2020
Ludovic Orban, cu mască, citește la microfon de pe o foaie
Guvernul decide astăzi prelungirea stării de alertă

Senatorul Pro România, Nicolae Marin, îl somează pe premierul Ludovic Orban să dispună amânarea începerii școlilor. Printr-o scrisoare deschisă transmisă astăzi, Nicolae Marin i-a solicitat să promoveze în regim de urgenţă un act normativ care să prevadă amânarea deschiderii anului şcolar pentru data de 1 octombrie, potrivit Agerpres.

„Vă adresez prezenta scrisoare deschisă având în vedere în primul rând protejarea stării de sănătate a copiilor şi apoi evenimentele următoare care implică deschiderea anului şcolar şi organizarea, în scurt timp, a secţiilor de votare pentru exercitarea de către cetăţeni a dreptului de a-şi alege reprezentanţii în cadrul autorităţilor publice locale. Vă solicit să promovaţi în regim de urgenţă un act normativ care să prevadă amânarea deschiderii anului şcolar pentru data de 1 octombrie 2020”, se arată în scrisoarea deschisă a senatorului Pro România.

Ludovic Orban, somat să dispună amânarea începerii școlilor

Nicolae Marin consideră că organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie va face ca timpul să fie scurt de la finalizarea procesului electoral până la reînceperea cursurilor. Din această cauză, cursurile n us-ar desfășura în condiții sanitare sigure, dezinfectarea spaţiilor fiind o procedură absolut necesară după un astfel de proces electoral.

„Anul şcolar 2020 – 2021 va începe pe data de 14 septembrie, dar după doar două săptămâni, în unităţile de învăţământ trebuie să fie amenajate secţiile de votare pentru alegerilor locale din 27 septembrie. După finalizarea procesului electoral copiii trebuie să revină în unităţile de învăţământ în care s-au perindat zeci, sute sau mii de cetăţeni pentru a-şi exercita dreptul de a vota, iar timpul foarte scurt de la finalizarea procesului electoral până la reînceperea cursurilor nu este propice desfăşurării acestora în condiţii sanitare sigure, dezinfectarea spaţiilor fiind o procedură absolut necesară după un astfel de proces electoral“, precizează Nicolae Marin.

Senatorul Pro România precizează că ar fi mai bine ca școala să înceapă la data de 1 octombrie.

„Este nevoie ca ‘România educată’ să se desfăşoare într-un mediu sănătos şi de aceea vă propun data de 1 octombrie ca dată pentru deschiderea noului an şcolar. Cred că sănătatea copiilor noştri este mult mai importantă în această situaţie dificilă!”, se mai arată în scrisoarea deschisă a senatorului Pro România.

Guvernul a alocat 175 de milioane de euro pentru decontarea achizițiilor realizate de primării și inspectorate școlare pentru începerea anului școlar

Premierul Ludovic Orban a precizat că se fac pregătiri serioase ca școlile să fie redeschise în cele mai bune condiții, astfel încât să fie evitat riscul îmbălnăvirii de Covid, atât în rândul elevilor, cât și în rândul cadrelor didactice. Orban a amintit că Guvernul a alocat 175 de milioane de euro pentru decontarea achizițiilor realizate de primării și inspectorate școlare, ce constau în materiale sanitare și tablete pentru învăţământului online.

„Am alocat în total 175 de milioane de euro. Decontăm autorităţilor locale şi şcolilor pentru achiziţiile care sunt făcute pe tablete, pe laptopuri, pe camere web, table inteligente, pentru achiziţionarea materialelor de protecţie sanitară – decontăm pentru autorităţile locale dintr-o alocare de 175 de milioane de euro. Eu consider că e important un pic să descentralizăm, pentru că achiziţiile la nivel centralizat sunt contestate şi atunci când sunt contestate, termenii procedurali sunt lungi şi ne duc în întârziere”, a spus premierul.

Adauga un comentariu