Sanatate

„M-am vindecat de diverticuloză” – Ce este și cum se tratează boala care afectează adulții cu vârsta de peste 50 de ani

Publicat: 22 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
M-am vindecat de diverticuloză  Ce este și cum se tratează boala care afectează adulții cu vârsta de peste 50 de ani
„M-am vindecat de diverticuloză” este propoziția pe care mulți adulți trecuți de vârsta de 50 de ani și-ar dori să o rostească

„M-am vindecat de diverticuloză” este propoziția pe care mulți adulți trecuți de vârsta de 50 de ani și-ar dori să o rostească. Nu este atât de ușor ca medicul să pună un diagnostic atunci când vine vorba de această boală. Totuși, dacă nu este tratată la timp, ar putea cauza și complicații. Din fericire, combaterea acestei afecțiuni constă nu numai în tratamentul medicamentos recomandat de doctor, dar și în adoptarea unui stil de viață sănătos.

Ce este diverticuloza

Diverticuloza mai este denumită și „boala diverticulară” și acționează la nivelul tubului digestiv. Cel mai des, aceasta afectează colonul mai exact intestinul gros. Aceasta se manifestă prin apariția unor „săculeți” sau unor „buzunărașe” (în termeni medicali, se numesc diverticule) care se formează pe peretele intestinului.

Această boală poate afecta pe oricine, femei sau bărbați. Totuși, cele mai multe cazuri au fost raportate la bărbați. Riscul apariției acesteia crește odată cu vârsta persoanei. Cele mai multe cazuri au fost raportate la persoane care sunt trecute de 50 de ani (cei mai mulți oameni au descoperit-o la 60 de ani).

ilustratie dureri la nivelul tubului digetiv pacient langa doctor
Diverticuloza mai este denumită și „boala diverticulară” și acționează la nivelul tubului digestiv

Care sunt cauzele apariției acestei afecțiuni

Specialiștii consideră că cea mai relevantă cauză a apariției diverticulozei reprezintă un regim alimentar care nu conține destule fibre (fructe, legume, cereale ș.a.m.d.). Din acest motiv, persoanele afectate vor avea procesul sistemului digestiv încetinit și se pot confrunta cu constipația. Acest lucru va duce la crearea unei presiuni asupra colonului. De aici, pot apărea diverticulii pe care noi îi numim „săculeți”.

Un alt tipar poate fi reprezentat de sedentarism. La rândul lui, și acest stil de viață poate pune presiune supra tubului digestiv. Lipsa activității fizice, alături de stres, reprezintă alți doi factori de risc.

puzzle cu intestinul gros
O cauză a apariției diverticulozei reprezintă un regim alimentar care nu conține destule fibre

Cum se manifestă diverticuloza – Care sunt simptomele acesteia

De obicei, persoanele care suferă de această afecțiune, sunt asimptomatice. În general, bolnavii vor prezenta simptome de la „puține” spre „deloc”. Unii oameni vor avea parte de dureri abdominale, crampe și constipație. Însă aceste simptome se pot asocia foarte rapid cu alte afecțiuni mai cunoscute sau mai frecvente.

Așadar, persoanele care au fost diagnosticate cu această boală, au descoperit-o accidental la un control
(de exemplu, printr-o colonoscopie) pentru o altă afecțiune, precum boala colonului iritabil.

anatomie tub digestiv
De obicei, persoanele care suferă de această afecțiune, sunt asimptomatice

„M-am vindecat de diverticuloză” – Cum se combate această boală

Pentru pacienții care nu prezintă simptome, adesea nu este recomandat nici un tratament. Totuși, este indicat să prevină apariția durerilor, crampelor, constipației sau a altor complicații. Acest lucru se poate face prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Persoanele afectate trebuie, în primul rând, să își creeze o dietă personalizată, însă bogată în fibre! Astfel, tranzitul va fi stimulat, iar constipația va întârzia să apară.

Unele dintre cele mai bogate în fibre alimente sunt morcovii, merele, varza, fasolea, broccoli, perele. Desigur, pe lângă acestea, pentru a ajuta procesul, medicul specialist sau farmacistul vă poate recomanda unele suplimente alimentare care să conțină tot ce este necesar. Datorită acestor suplimente, durerile abdominale vor dispărea.

Pentru a preveni alte complicații, precum diverticulita (care reprezintă inflamarea acelor „săculeți” ai diverticulozei), pacienții trebuie să consume foarte multe lichide, alături de dieta bogată în fibre. De asemenea, aceștia trebuie să facă mișcare, să stabilească câteva exerciții fizice pe care să le execute regulat.

Așadar, propoziția „M-am vindecat de diverticuloză” poate fi rostită foarte ușor de cei care respectă un stil de viață sănătos.

ilustratie a diverticulitei
Pentru a preveni alte complicații, precum diverticulita, pacienții trebuie să urmeze un stil de viață sănătos
Adauga un comentariu