Actualitate

Mai mulţi lideri ai revoluţiei din Myanmar au murit în mod misterios

Publicat: 08 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mai mulţi lideri ai revoluţiei din Myanmar au murit în mod misterios
imagineKhin Maung Latt (L) și Zaw Myat Lynn (R), ambii lideri ai opoziției din Myanmar au murit în mod misterios

Doi lideri ai revoluţiei din Myanmar au murit în mod misterios. Cei doi oficiali făceau parte din Liga Națională a Democraţiei, partid condus de Aung San Suu Kyi. De câteva luni, în Myanmar a început o întreagă revoltă a oamenilor după de junta militară din țară susţine că alegerile au fost fraudate şi a preluat puterea.

Violența folosită de forțele armate din Myanmar împotriva oponenților neînarmați de la lovitura de stat din februarie a șocat lumea; peste 800 de persoane au fost ucise, majoritatea prin focuri de armă militare.

Khin Maung Latt a fost luat și dus la secție unde ar fi suferit un atac de cord

Khin Maung Latt era acasă cu familia să adoptivă, când polițiștii și soldații au sosit la scurt timp după ora 21:00, ora locală (14:30 GMT).

Soldații au fost identificați de vecini că membri ai Diviziei 77 Infanterie Ușoară, o unitate cunoscută pentru încălcările drepturilor omului. Potrivit lui Ko Tun Kyi, un prieten al lui Khin Maung Latt, soldații îl căutau de fapt pe U Maung Maung, un avocat care era mai în vârstă în NLD și care se ascunsese deja. În schimb, au pătruns în casa lui Khin Maung Latt, spune el, și l-au târât afară, lovindu-l. Ko Tun Kyi crede că Khin Maung Latt a fost apoi dus la Primăria Yangon, una dintre primele clădiri care au fost comandate după lovitura de stat.

A doua zi dimineață devreme, familia lui Khin Maung Latt a primit un telefon de la poliție care le spunea să vină să-i ia trupul de la un spital militar din nordul Yangonului. Acolo li s-a spus că a leșinat și că ar trebui să informeze oamenii că a suferit un atac de cord.

Dar familia insistă asupra faptului că bărbatul în vârstă 58 de ani era în stare bună de sănătate și nu avea boli cunoscute. Se spune că trupul său a prezentat semne de răni multiple pe el și a fost acoperit cu o cârpă îmbibată de sânge.

Zaw Myat Lynn era o voce proeminentă împotriva juntei militare

Dar teoria conform căreia militarii vizau partidul lui Aung San Suu Kyi a primit mai multă greutate două zile mai târziu, prin moartea unui alt oficial NLD, Zaw Myat Lynn. El a fost mult mai proeminent în mișcarea de opoziție decât Khin Maung Latt – și tratamentul său pare să fi fost mult mai brutal.

Zaw Myat Lynn a fost directorul în vârstă de 46 de ani al unui nou colegiu profesional din districtul industrial Shwe Pyi Thar – unul dintre mai multe deschise sub guvernul NLD. El a fost, de asemenea, un activist NLD dedicat și imediat după lovitură de stat a fost ales să fie reprezentantul local al CRPH. Cu câteva zile înainte de a fi capturat, el a postat mesaje pe pagina sa de Facebook, invitându-i pe rezidenți să continue lupta lor revoluționară împotriva armatei, pe care a denumit-o „câini” și „teroriști”.

„Zaw Myat Lynn a fost o putere politică”, a declarat pentru BBC un oficial NLD din același oraș, care acum este ascuns și nu poate fi numit.

„A fost un orator superb. A fost singura persoană din orașul nostru care a reușit să unească oamenii și să conducă demonstrațiile post-lovitură de stat. El a fost cel care a convins angajații din diferite birouri guvernamentale să se alăture mișcării de nesupunere civilă”.

Ce se întâmplă în Myanmar

Incă din lua februarie, în statul asiatic a izucnit o întreagă revoltă după ce liderul a fost arestat de junta militară. Sute de mii de oameni au ieșit pe străzile din Myanmar şi au protestat împotriva deciziei. Junta militară a ripostat în mod violent încercând şi inăbușească revolta. În acest fel au apărut mărturisiri dramatice referitor la faptul că armata a folosit muniţie de război ucigând sute de oameni. De altfel, opinia internaţională a condamnat ferm riposta violentă, iar Statele Unite ale Americii prin vocea lui Antony Blinken, secretar de stat, a spus că Myanmar se confruntă cu cea mai neagră pagină din istoria recentă a națiunii.

În altă ordine de idei, războiul civil din stat s-a mutat şi în exteriorul ţării. Vorbim despre faptul că ambasadorul Myanmar din Regatul Unit a fost dar pur şi simplu afară din Ambasadă. Acesta era o voce contrară juntei militare care a preluat puterea

Adauga un comentariu