Titlurile zilei

Managerul de la Spitalul „Sf. Maria” și-a pus poalele în capul parlamentarilor din Iași: „Este o situație absolut inexplicabilă” – FOTO

Publicat: 29 sept. 2023
_____ Vizualizări 13 Comentarii
Managerul de la Spitalul Sf. Maria și-a pus poalele în capul parlamentarilor din Iași Este o situație absolut inexplicabilă - FOTO
La sfârșitul lunii iunie, zeci de politicieni locali alături de șefii de la Sf. Maria, au tăiat o panglică lungă de câțiva metri, anunțând finalizarea lucrărilor de modernizare de la Spitalul de Copii

Nimic nu se compară cu nepăsarea crasă a parlamentarilor ieșeni. De luni de zile, aparatura din secția de radiologie de la Spitalul de Copii nu funcționează, părinții și cei mici sunt obligați să meargă dintr-un spital în altul, să stea la cozi infernale și să plătească din propriul buzunar pentru un serviciu ce ar trebui să fie gratuit. Cu toate acestea, parlamentarii nu știu nimic despre acest subiect, nici despre incompetența managerului de la Spitalul „Sf. Maria”

Este evident că acești parlamentari nu au nevoie de serviciile de radiologie de la cel mai mare spital de pediatrie din Moldova, pentru că salariile uriașe pe care le încasează îi ajută să plătească sumele necesare pentru ca odraslele lor să fie tratate în clinicile private.

Managerul de la Spitalul „Sf. Maria” este pus la adăpost de parlamentari

La sfârșitul lunii iunie, zeci de politicieni locali alături de șefii de la „Sf. Maria” au tăiat o panglică lungă de câțiva metri, anunțând finalizarea lucrărilor de modernizare. Aceștia s-au înghesuit pentru a prinde un loc în fața camerelor, însă, când vine momentul pentru a da explicații în legătură cu problemele din spitalul respectiv, unii se fac că nu aud că le sună telefonul, alții se închid prin birouri, ceilalți se comportă de parcă nu au auzit în viața lor de aceste nereguli, ca într-un final să dea vina unul pe altul.

Sorin Năcuță, deputat PNL, afirmă faptul că acest lucru este normal, că aparatura nu durează veșnic în nicio unitate sanitară. Din acest motiv, faptul că Spitalul „Sf. Maria” din Iași nu are radiologie nu reprezintă o necesitate, ci un moft.

„Nu știu care este subiectul. Aparatele tehnice se vor defecta, trebuie să dăm și posibilitate conducerii să repare sau să-și achite datoriile. Niciun aparat nu funcționează veșnic. Renovarea nu a inclus și aparatura. Cu toate acestea, conducerea a găsit o soluție, probabil, chiar dacă pare că este un inconvenient, este o soluție temporară până la rezolvarea problemei. Nu știam subiectul, acum l-am auzit pentru prima dată. Situația acesta nu este doar la Spitalul «Sf. Maria» Iași, puține spitale din țară au radiologie. Atunci când mergi la un spital dintr-un oraș mic și nu au radiologie li se recomandă altă clinică. Voi discuta și eu subiectul cu colegii de la Consiliul Județean care știu mai multe și, dacă au o soluție, o voi afla și eu”, susține Sorin Năcuță, deputat PNL.

Mai mult decât atât, parlamentarii afirmă faptul că astfel de lucruri sunt normale, deși vorbim despre cel mai mare spital de pediatrie din Moldova. Alții îi iau apărarea managerului Alina Belu pentru că sunt de părere că nu a avut timp să rezolve problemele spitalului.

„Evident că nu este normal, am discutat acum o săptămână la Ministerul Sănătății, împreună cu ministrul Rafila, secretarul de stat, Rogobete, și președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, despre necesarul de finanțare. Ministerul a promis că va căuta resurse pentru rectificarea bugetară, pentru a acoperi diferența de până la 14 milioane necesare pentru a completa dotările solicitate la «Sf. Maria». Ne implicăm săptămânal și facem toate demersurile pentru a rezolva problemele din sănătate la București”, declară Iulian-Alexandru Muraru, deputat PNL.

După ce au fost contactați de reporterii BZI, toți parlamentarii au promis că vor rezolva problema cu desăvârșire, însă doar în momentul în care cineva le va spune cum să o rezolve.

„Dacă aș putea să ajut în orice fel, aș face-o cu drag. Este o situație absolut inexplicabilă, dar care se regăsește în foarte multe spitale din țară care au fost dotate de-a lungul anilor. Nu știu care este situația, dar o să mă interesez și voi încerca să ajut. Pe calea parlamentară ar dura prea mult să încep cu interpelări și cu întrebări, o să caut o soluție. Poate oricine să mă contacteze și să-mi spună cum aș putea să ajut mai rapid. Întrebări și interpelări putem să trimitem toți parlamentarii, dar durează foarte mult și sunt pur și simplu niște răspunsuri în scris, nu ajută foarte mult. Eu sunt un parlamentar de opoziție, pârghiile mele sunt limitate, dar oricum voi face orice ține de mine și orice mi se spune că ar putea fi de ajutor. Știu că nu funcționează radiologia la «Sf. Maria», însă nu știu cum aș putea ajuta, ca parlamentar”, subliniază Alexandru Kocsis-Cristea, deputat ales inițial din partea PNL.

 poză cu Alina Belu, managerul Spitalului „Sf. Maria” din Iași
Managerul de la spitalul „Sf. Maria” și-a pus poalele în capul parlamentarilor din Iași

Nepăsare la cote maxime. Unii parlamentari nici nu s-au obosit să răspundă la telefon

poză cu Marius Bodea, senator USR
Marius Bodea, senator USR, își dorește ca Alexe să se filmeze și în secția de radiologie a spitalului, nu doar la tăierea panglicăi

Maricel Popa, senator PSD, a dat dovadă de o nepăsare ieșită din comun față de suferința acestor copii și a părinților care sunt disperați. Acesta nu a binevoit să ofere un punct de vedere, astfel că după ce a auzit întrebarea a închis telefonul în nas reporterilor BZI. Marius Eugen Ostaficiuc, deputat PSD, nici măcar nu a vrut să răspundă la telefon, deși a fost sunat de nenumărate ori.

„Este prima dată când aud despre acest subiect, ar fi fost, probabil, o stare normală, ca atunci când se întâmplă asemenea probleme în comunitate, cei care se ocupă de spitalul respectiv să apeleze și la cei care pentru o perioadă efemeră ar putea să-i sprijine. Problemele de la Spitalul de Copii «Sf. Maria» țin exclusiv de cei direct responsabili de managementul instituției, adică managerul, respectiv Consiliul Județean în subordinea căruia se află spitalul. Nu am poziție și nici cădere de a comenta o situație specifică și nici nu am instrumentele de a le rezolva problemele. Cred că cei de acolo sunt responsabili și trebuie să ia măsurile pe care îi obligă postul în care se află”, adaugă Silviu Macovei, deputat PSD.

Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, nu s-a obosit să dea explicații, deși Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași este în subordinea CJ. Marius Bodea, senator USR, își dorește ca Alexe să se filmeze și în secția de radiologie a unității medicale, nu doar la tăierea panglicii.

„Când vine vorba de copiii noștri, orice afecțiune medicală, incident legat de integritatea lor are un impact uriaș asupra noastră ca părinți. Când adaugi aici lipsurile din sistemul medical, haosul și plimbatul pe drumuri a bolnavului minor și al părinților, atunci, sentimentul este catastrofal. Stat eșuat! Județ eșuat! Șeful Consiliului Județean vorbește despre prosperitatea județului și servicii publice de calitate, dar oamenii bolnavi stau pe drumuri între spitale. Reacții zero, empatie zero.

Vor spune că principala cauză a blocajului de la radiologie sunt lucrările de modernizare. Însă nicăieri în lume nu se întrerup fluxuri medicale în asemenea conjuncturi. Lucrările se etapizează în așa fel încât să nu fie alterat niciun flux medical. Dacă stă toată ziua între procesele penale și vizitele electorale de la aeroport, nu înțeleg de ce președintele CJ Iași, domnul Alexe, nu își găsește timp să se filmeze și în secția de radiologie de la «Sf. Maria»”, transmite Marius Bodea, senator USR.

Părinții sunt disperați, radiologia nu funcționează, RMN funcționează doar cu intermitențe, CT-ul este vechi de 13 ani. Copiii care ajung cu fracturi la „Sf. Maria” sunt trimiși pentru radiografie la Spitalul de Neurochirurgie, iar parlamentarii dorm.

„În sensul cel mai serios, nu este normal acest lucru. O neglijență foarte mare, nu știm a cui, cine răspunde de chestiunea aceasta. Dar nu mi s-a cerut ajutorul de către nimeni, nici nu mi s-a adus la cunoștință că există o problemă. De fapt ar trebui solicitat ajutorul de la Ministerul Sănătății. Eu cred că rezolvarea există, dacă se știe despre ea”, declară Vasile Cîtea, deputat PSD, în legătură cu incompetența managerului de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași.

Comentarii
  • Așa se întâmplă când spitalul e condus de habarnista asta pusă acolo cujapca de CJ și sprijinită de Consiliul de Administrație condus de un iresponsabil , o sluga a conducerii CJ

  • Ați observat că niciun deputat,senator nu a dat vreun răspuns decât,,nu știu,daca as ști cum să ajut sa faceți,nu am auzit de acest aspect ,,, până la răspunsuri care favorizează aceasta stare ,,se mai strica domnule și aparatură asta,,.
    Ieșenii trebuie sa știe că aparatele sunt stricate ,vechi de ani buni nu de ieri, au urlat că tâmpiții că au modernizat cel mai mare spital de copii,da,dar la nivel de var nu de aparatura care e la nivelul anilor 1970.
    Dăm limbi la PSD și PNL și nici nu știm.

  • Poza este tare…Alinuța gangbang 8 men…oare acesta o fi secretul de nu se atinge nimeni de ea ?de nu pleacă de la șefia spitalului ?

  • Managera, se zbate să facă ceva pt copii din Iași și din toată Moldova dar parlamentarii, ce morrrtttiiii mamii lor fac!? Nimic!!!! Lăsați fata în pace, frustraților.

  • Ce sâ ceri de la nițte eșuați în ale pulitici de bahlui–ei sînt doar marionete prin parlamentu rușini mele și iau salari babane mocâ–-urmeazâ și pensia specialâ–sâ vedeți în 2024 cum se îngrâmâdesc iar la voturile ieșenilor pentru alți 4 ani de trîndâvealâ puliticâ–

  • Ce sâ ceri de la niște eșuați în ale pulitici de bahlui–ei sînt doar marionete prin parlamentu rușini mele și iau salari babane mocâ–-urmeazâ și pensia specialâ–sâ vedeți în 2024 cum se îngrâmâdesc iar la voturile ieșenilor pentru alți 4 ani de trîndâvealâ puliticâ–

  • …se vede cum in poza si-a tras burta in spate sa nu para grasa ca altfel cei care au protapit-o se dau inapoi. Grav ca la conduceri sunt numite in functii de catre politrucul hoț și șemcher astfel de persoane incompetente numite mai pe direct tute. Ce au de zis marii profi dr ca sunt condusi de astfel de specimene…aduse pe usa din spate…

  • Treaba sta cam așa: o ambulanță transporta pacientul de la spital la un cabinet privat de radiologie, însoțit fiind ce un medic și o asistenta de la spital. Toți ăștia sunt plătiți din bani publici. Radiologul e insa platit de aparținător. Pacienților nu li se oferă o alta soluție pt că trebuie „să mănâncă și gura lor ceva”. Gura radiologilor private. Treabă e că ambulanță merge doar la un anumit cabinet de radiologie, întotdeauna. Pt că afaceristul de acolo, care se dă medic, se „înțelege bine” cu Bela.

  • cine sa va ajute anal-fabetul al de taranete de citea sau libidinosu’ si lingaul de macovei ? restul niste traseieristi politici si sociali buni de gura si de dat la gunoi .Rusine inbuibatilor veti ajunge ca si buzatu la puscarie !

Adauga un comentariu