National

Marcel Ciolacu: „Minerii nu revendică măriri de salarii, nu cer alte beneficii sau sporuri, ci doar să-şi primească banii”

Publicat: 21 feb. 2021
Marcel Ciolacu a avut discuții cu mai mulți lideri europeni
Marcel Ciolacu, președintele PSD vrea înființarea unei comisii de anchetă pentru măsluirea cifrelor pandemiei COVID-19

Duminică, 21 februarie, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a vorbit la Antena 3 despre situația minerilor din Valea Jiului. Acesta a arătat că oamenii nu și-au mai primit tichetele de masă din luna martie a anului trecut. De asemenea, minerii au restanțe și la salarii, suma totală necesară plăților restante fiind de 20 de milioane de lei.

De asemenea, Ciolacu a precizat că, pentru primăriile liberalilor, Guvernul a dat două miliarde de lei „într-o noapte”, însă pentru mineri nu a fost rezolvată încă problema.

„Este o indolenţă aproape criminală. Minerii nu revendica măriri de salarii, nu cer alte beneficii sau sporuri, ci doar să-şi primească banii, salariul lor, pentru munca prestată. Vorbim de 3.300 de mineri cu toţii în Valea Jiului, nu vorbim de o situaţie pe care să nu o poţi gestiona guvernamental. Sumele datorate către mineri sunt de 12 milioane la tichetele de masa neplatate din martie anul trecut şi de 8 milioane de lei pentru transport şi salariile restante. Vorbim de 20 milioane lei în total. Există la dispoziţia premierului Fondul de Rezervă. Nu deblochezi aceşti bani, ţii o bombă socială, dar când a fost vorba să dai 2 miliarde de lei la administraţiile PNL acest lucru s-a făcut într-o noapte. Nu este o sumă pe care statul roman să nu şi-o permită”, a declarat Marcel Ciolacu.

Minerii își cer drepturile

Pentru a cincea zi consecutiv, protestul minerilor de la Lupeni continuă. Un miner, care lucrează de 7 ani la mina din Lupeni, a venit la protest în brațe cu bebelușul său, de doar două luni. Bărbatul declară că nu mai suportă chinul prin care trece.

„Am venit pentru că nu mai avem din ce trăi. Nu mai am ce să-i pun copilului ăsta pe masă. Nu mai am bani de lapte praf, nu mai am bani de pampers, nu mai am bani de nimic. Să ne dea banii pentru care am muncit. Să ne dea restanțele. Ne-au mințit, ne-au păcălit că e greu . că trece. A trecut un an de zile. Nu mai avem tichete de masă. Nu avem transport. Nu avem utilaje cu ce lucra, sunt învechite, ne lovim. Nu am cuvinte să vă povestesc.

Cine nu crede să vină să vadă cum e să mergi pe galerii de 1 metru, cu lanț, fier, căldură, gaze. Pentru ce? pentru un salariu mizerabil și nici pe ăsta nu sunt în stare să ni-l asigure. Sunt rănit la ochi, m-am lovit la locul de muncă. S-a desprins un bolovan din tavan, cum le spunem noi, și mi-a venit în ochi. Astea sunt zilnice. Nu este miner care  să nu se fi accidentat la locul de muncă. Dureri de spate avem, dacă ne controlați, unul nu-i sănătos în mina aia. Sunt disperat, nu știu ce să mai fac.”, a mărturisit minerul.

Minerii care protestează în Valea Jiului refuză să iasă din subteran, deşi ministrul Energiei a anunţat că de săptămâna viitoare îşi vor primi salariile restante din luna ianuarie. Aproximativ 90 de mineri s-au blocat de şase zile şi protesteză faţă de condiţiile de muncă şi de salarizare.

Deşi minstrul Virgil Popescu a anunţat sâmbătă după-amiază, că minerii îşi vor primi banii în prima jumătate a săptămânii viitoare, oamenii mai au şi alte nemulţumiri.

Adauga un comentariu