Secretele istoriei

Marcus Ulpius Nerva Traianus pe urmele lui Alexandru cel Mare

Publicat: 08 apr. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Marcus Ulpius Nerva Traianus pe urmele lui Alexandru cel Mare
3
Regele Nabateei a lasat mostenire regatul sau lui Traian, in timp ce Dacia era cucerita, iar imperiul a castigat astfel ceea ce va deveni provincia Arabia Petrea (sudul Iordaniei de azi si o mica parte din Arabia Saudita).
Pentru urmatorii sapte ani Traian a domnit ca un imparat civil. In acest timp a corespondat cu Pliniu pe tema crestinilor, spunandu-i in principiu ca ii va lasa in pace atat timp cat nu-si vor practica religia in public. A construit cateva noi cladiri, monumente si drumuri in Italia si Iberia natala. Magnificul forum, ce adaposteste si Columna lui Traian, care amandoua au fost ridicate pentru a comemora victoriile din Dacia, se mentin in Roma pana in zilele noastre, asa cum se mentine si arcul de triumf din Mérida.

Vezi si Cei mai tineri lideri militari din istorie 

In 113 s-a imbarcat pentru ultima campanie, provocat fiind de decizia Partiei de a pune un rege pe tronul Armeniei, un regat asupra caruia cele doua mari imperii au impartit hegemonia inca de pe timpul lui Nero.
Traian a ajuns primul in Armenia, l-a detronat pe regele existent si a anexat regatul la Imperiul roman. Apoi si-a indreptat atentia catre sud, catre Partia, cucerind Babilonul, Seleucia si in final Ctesiphon, capitala Ameniei, in 116. A continuat sa mearga catre sud, catre Golful Persic, a declarat Mesopotamia drept noua provincie a imperiului, si s-a plans ca e prea batran pentru a-i calca pe urme lui Alexandru cel Mare.

Vezi si O noua ipoteza cu privire la modul in care a murit Alexandru cel Mare 

Si totusi nu s-a oprit aici. Mai tarziu, in anul 116, a trecut muntii Khuzestan din Persia si a cucerit marele oras Susa. L-a detronat pe regele Partiei Chrosoes si si-a urcat pe tron propria marioneta, pe Parthamaspates. Imperiul roman nu va mai inainta niciodata atat de mult spre est.
La acest moment sortii razboiului precum si propria-i sanatate, l-au tradat. Cu orasul-fortareata Hatra de pe raul Tigru in spatele sau, a continuat sa reziste atacurilor romane. Evreii s-au rasculat, la fel si populatia Mesopotamiei. Traian a fost astfel fortat sa-si retraga armatele pentru a inabusi revoltele. Traian vedea acest lucru ca pe un amanunt minor, dar nu a mai apucat sa conduca o armata pe campul de batalie.
Adauga un comentariu