Actualitate

Mare atentie! Tepe pe banda rulanta date iesenilor care locuiesc la bloc. Si tu poti pati la fel. Multi si-au pierdut deja banii

Publicat: 30 nov. 2017
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Angajatii companiilor care se ocupa cu verificarile instalatiilor de gaze au impanzit orasul cu anunturi prin care ii atentioneaza pe ieseni despre obligativitatea verificarilor @ Numerosi ieseni au fost insa pacaliti de angajatii acestor firme despre care au spus ca au ajuns abuziv in casele lor pentru a incasa bani pentru manopere superficiale si facute doar de ochii lumii @ Marea problema este ca in joc sta siguranta cladirilor si a cetatenilor @ In spatele acestor firme private se afla chiar fostii directori ai marilor companii de stat care s-au ocupat in trecut cu astfel de activitati

Incidentele tragice care au avut loc in acest an din cauza exploziilor provocate de scaparile de gaze naturale au dus la o adevarata isterie in ceea ce priveste verificarile si siguranta instalatiilor de distributie, montate in blocurile din Iasi. In ultimele luni, numerosi ieseni s-au trezit la usa cu reprezentantii unor firme care se ocupa cu verificarea instalatiilor de gaze, iar multi dintre acestia au reclamat ca au fost pur si simplu "tepuiti" prin metodele nu tocmai profesioniste folosite de acesti angajati.

Citeste si : Scandal de frauda si delapidare la una dintre cele mai cunoscute firme din Iasi – FOTO, VIDEO

Oamenii s-au plans de modul abuziv in care cei care verifica instalatiile de gaze intra in casele oamenilor, de multe ori inainte de expirarea termenului de verificare si fara sa existe nicio problema la instalatii, iar asta tocmai pentru ca firmele respective sa incaseze "contravaloarea serviciilor" prestate.

Astfel, la Comisariatul Judetean pentru protectia Consumatorilor si pe forumurile de internet, clientii acestor companii au reclamat modul in care firmele de verificari le-au laut banii prin tot felul de metode.

"Teapa sta in modul agresiv in care-si impun serviciile. Mie mi-au spus (angajatii EK Install Termoservice – n.r.) ca am o scurgere la intrare in contor si daca sunt de acord sa intervina. Am fost de acord, au rupt sigiliul si au demontat contorul. Sigiliul este dovada ca au verificarea, odata rupt esti nevoit sa faci verificarea si sa-ti puna alt sigiliu. Sunt autorizati ANRE, dar sunt foarte agresivi si profita de slaba informare a consumatorilor. Pe mine m-au taxat 35 lei pentru fiecare aparat consumator", a reclamat ieseanul Adrian Pasc.

Citeste si : Asirom a dat in judecata un bloc intreg din Iasi! Motivul este incredibil – FOTO

Se "repara" instalatiile fara defectiuni

Cele mai multe reclamatii de acest gen sunt indreptate catre compania EK Install Termoservice, despre care iesenii sustin ca se foloseste de numele unei companii cunoscute tocmai pentru a intra mai usor in casele oamenilor.

"Problema cea mai grava este ca firma EK Install Termoservice, in goana dupa bani, a angajat foarte multi necalificati, si mai rau – neautorizati. Ei lipesc afise in scarile de bloc ca si cum ar sti inainte cand expira verificarile la fiecare in parte. Oamenii nestiutori ii primesc si isi fac verificarile mai devreme decat la 2 sau 6 ani. In cateva zile, cei doi angajati de la EK Install Termoservice au facut 6 scari pe strada noastra, luand cate 80 de lei la fiecare apartament", a spus ieseanul Ilie Andriuc.

Pe langa EK Install Termoservice, firma care face cele mai multe verificari de acest gen pe raza municipiului Iasi, la nivelul orasului mai exista si alte companii de profil, printre care Five Instal SRL, Reverif SRL sau SEA Complet, companie E.ON-ului care se ocupa de verificari.

"Am primit o echipa din partea furnizorului E.ON Gaz si anume Sea Complet pentru verificarea tehnica a instalatiilor de gaz. In urma verificarilor, acestia au conchis ca furtunul care leaga aragazul de teava de gaz este expirat si trebuie inlocuit pentru ca are garantie 2 ani. Stiind ca ultima data furtunul a fost schimbat in 2012 de catre un instalator recomandat de o cunostinta, i-am crezut pe cuvant. Am acceptat schimbarea furtunului contra sumei de 100 ron, 70 ron pentru furtun plus 30 ron manopera. Cand ajunge sotul meu acasa de la job si verifica furtunul vechi, pe acesta scrie Garantie 2018. Mai grav este ca nu am primit nici factura si nici garantie pentru noul furtun, iar data expirarii nu este indicata. Desi lucrarea a fost executata de o firma autorizata, eu nu am cum sa dovedesc acest lucru fara acte. Doar pentru verificarea tehnica a instalatiilor de gaz am primit o situatie de plata in valoare de 81,46 ron, suma ce trebuie platita la urmatoarea factura", a reclamat Adriana D.

Citeste si : Fostii directori ai marilor companii au devenit patroni. Iata ce afaceri banoase controleaza

Cine se afla in spatele firmelor de revizii

Serviciile de revizii la instalatiile de gaze, care sunt obligatorii o data la 2 ani, cele la centralele termice – obligatorii la interval de maxim 10 ani, au fost externalizate de E.ON in anii precedenti. La intervale de timp regulate, in majoritatea scarilor de bloc din Iasi sunt lipite afise ale firmelor SC EK Instal Termoservice SRL si SC Five Instal SRL Iasi, prin care locatarii sunt instiintati despre faptul ca urmeaza sa expire VTP-ul instalatiilor, iar aceste firme autorizate de ANRE isi ofera serviciile in scarile respective contracost.

Coincidenta face ca perioada, in care aceste firme private impanzesc scarile de bloc cu anunturi, este exact cea dinaintea termenului de expirare a VTP-ului, cand consumatorii sunt obligati sa le faca, insa cu orice firma doresc. Astfel, oamenii se trezesc la usa cu un reprezentant al firmelor EK Instal sau Five Instal, care ii instiinteaza despre termenul expirarii si obligativitatea de a face un nou VTP. Atat la conducerea E.ON, cat si a firmelor EK Instal Termoservice si SC Five Instal SRL se afla fosti sefi ai Distrigaz, vechiul operator care a fost privatizat catre E.ON in urma cu mai multi ani.  

Astfel, SC Five Instal SRL este controlata de Gigi Bunescu, fost sef de sector la Distrigaz, impreuna cu fiul sau, Matei Lucian. De cealalta parte, EK Instal Termoservice este controlata de Ioan Lupu, un alt fost angajat al Distrigaz. Totodata, compania SEA, detinuta de E.ON, il are sef pe Aurel Daraban, un vechi angajat in sectorul gazelor naturale. Acest Aurel Daraban este cumatrul lui Gigi Bunescu, cel care controleaza SC Five Instal SRL.

Adauga un comentariu