Actualitate

Medicamentul eficient împotriva Covid-19 nu se mai găsește în farmacii. Favipiravir putea fi o soluție pentru valul patru al pandemiei

Publicat: 20 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicamentul eficient împotriva Covid-19 nu se mai găsește în farmacii. Favipiravir putea fi o soluție pentru valul patru al pandemiei
Negocierile dintre UE și Merck sunt mult mai avansate, având în vedere că au făcut publice toate studiile privind tratamentul anti-COVID-19

Dr. Sanda Alexiu, Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a afirmat că medicamentul Favipiravir nu se mai găsește acum în farmacii. Acest medicament poate fi administrat în cazul celor cu forme ușoare de Covid-19.

Favipiravir se va putea fabrica la Cluj începând cu luna noiembrie. Timpul până când va putea fi pus la dispoziția pacienților ar putea fi și de o lună jumate.

Favipiravir eficient împotriva Covid-19 nu se mai găsește în farmacii

Medicamentul Favipiravir presupune administrarea de pastile, fiind aprobat de Ministerul Sănătății pentru a fi prescris de către medicii de familie pentru infectații de Covid-19 cu forme ușoare și medii.

Spre deosebire de Remdesivir unde administrarea se face doar intravenos, Favipiravir se găsește sub formă de pastile, un lucru deosebit de benefic atât pacienților care se află în primele zile de boală într-o formă ușoară cât și în spitalelor ajutând la reducerea celor supraaglomerate.

Mai mult decât atât, pacienții care îl iau din timp și conform indicațiilor medicale, ar putea reduce impactul valului patru, ajuntând la reducerea cazurilor în spitale. În momentul actual, medicamentul nu se mai găsește în farmacii doar în spitale.

„Pacienţii care devin pozitivi puteau fi trataţi de la bun început cu un antiviral, Favipiravir, care este prevăzut în protocol, cu condiţia să fie pe piaţă”, spune Dr. Sandra Alexiu.

Pacienții pozitivi pot lua acasă Favipiravir cu prescripția medicului dacă se găsește pe stoc în farmacii

Medicamentul este adus din India, iar în momentul actual există un stoc de 40.000 de cutii care așteaptă să fie distribuite. Acestea sunt blocate în momentul actual din cauza procedurilor.

Conform, CEO al Terapia Cluj, Dragoș Damian, afirmă faptul că disponibilitatea medicamentului în ambulatoriu ar putea reduce aglomerarea în spitale, prin faptul că pacienții cu forme ușoare și medii nu ar mai ajunge la ATI, astfel de pacienți putându-se trata acasă cu Favipiravir sub supravegherea medicului de familie.

Tot acesta mai spune că a sesizat autoritățile din Sănătate în legătură cu stocul, aceștia spunând că se încearcă găsirea unei soluții cât mai repede.

“Eu ştiam că Favipiravirul se va produce în România, de altfel m-am uitat în câteva articole în primăvară, când a apărut protocolul, prin aprilie Ministerul Sănătăţii a revizuit protocolul de tratament pentru pacienţii cu Covid, având în vedere aglomeraţia care a fost în primăvară şi problemele care s-au ivit la numărul de spitale, s-a decis că poate fi prescris la persoanele care au riscuri în primele zile de la debut şi în Ambulatoriu, ceea ce include şi medicina de familie.

Asta însemna că un pacient care devine pozitiv şi despre care noi aflăm imediat, pentru că ni se raportează acest lucru în Corona forms, în softul în care se raportează pozitivii, deci asta înseamnă că pacienţii aceştia care au obligaţia să ia imediat legătura cu medicul de familie puteau fi trataţi de la bun început cu un antiviral, Favipiravir, care este prevăzut în protocol, cu condiţia să fie pe piaţă ”, a spus Dr. Sandra Alexiu.

Favipiravir se găsește doar în circuit închis

Medicamentul, deși a fost revizuit protocolul din aprilie de către Ministrul Sănătății, totuși acesta nu s-a găsit de atunci în farmacii ci doar în circuitul închis din spitale.

„Din păcate, cu toate că el a figurat în protocol încă din aprilie, noi nu l-am putut găsi. În protocol figurează două antivirale, Remdesivir şi Favipiravir. Remdesivirul însă se administrează intravenos şi este imperios necesar să fie pacientul vizitat la domiciliu, ori asta este destul de puţin probabil în cazul unui pacient pozitiv, să fie văzut zilnic la domiciliu, pentru că sunt nişte probleme inclusiv la felul în care trebuie să ne echipăm , la tot echipamentul necesar. El se dă în spital.

Din fericire, lucrul ăsta a reprezentat un mare pas înainte pentru toţi pacienţii noştri şi era o excelentă abordare care să mai degreveze internările din spital, din păcate medicamentul nu a apărut în farmacii, el a fost distribuit numai cu circuit închis în spitale, nu a mai ajuns în farmacii şi nici nu am mai putut noi să-l prescriem, aşa încât a trebuit să recurgem tot doar la medicamentele simptomatice, adică ai febră, iei ceva de febră, ai dureri de cap, iei ceva de dureri de cap şi aşa mai departe”, a declarat dr. Sandra Alexiu.

Un alt antiviral eficient care nu se găsește în România. Pacienții pot face rost de Arbidol doar din străinătate

Tot specialistul mai spune că și Arbidolul, este un alt antiviral eficient pentru a fi folosit în debutul bolii. Acesta deși dă rezultate foarte bune, totuși nu este încă înregistrat în România, astfel că mulți pacienți pot intra în posesia lui doar dacă îl achiziționează din străinătate prin rude sau prieteni. Menționăm faptul că deși el nu este înregistrat în țară, totuși el este prezent în protocol.

„ Pe lângă asta, mai există un singur antiviral care se administrează pe gură, este produs în Bulgaria şi Republica Moldova , este menţionat în protocol, dar nu este înregistrat în România, oamenii şi-l procură de la rude şi prieteni care îl aduc de acolo.

Se foloseşte cu precădere în zona Moldovei, în Iaşi şi oraşele învecinate, se numeşte Arbidol, este folosit cu bune rezultate ca antiviral, antiviral şi este. Un antiviral pe care îl avem la îndemână trebuie dat în foarte scurt timp de la debutul simptomelor, altfel nu mai are efect” a mai spus aceasta.

Pacienții trebuie să contacteze medicul în cazul oricărui simptom

Specialistul atrage atenția că în cazul oricărui virus, pacienții trebuie să se prezinte de urgență la medic pentru a i se prescrie tratamentul potrivit lui. De asemenea tratamentul trebuie respectat cu strictețe încă de la început pentru a fi eficient.

„Aşa cum se întâmplă şi când tratăm gripa sau când tratăm zona zoster ,care sunt tot boli produse de virusuri, un antiviral pe care îl avem la îndemână trebuie dat în foarte scurt timp de la debutul simptomelor. Practic, în prima, a doua zi când ai aflat şi ai simptome, pentru că altfel nu mai are efect.

Pentru asta trebuie să fie la îndemână, pentru că dacă începi să umbli după el şi îl găseşti după o săptămână, îl găseşti degeaba. Cu toate că este prevăzut în protocol, practic nu se găseşte. Din câte citeam anul trecut, Favipiravirul ar fi trebuit să se găsească de mult în farmacii, pentru că, la Cluj, unde se fabrică, se spunea că o să fie disponibil în farmacii. Nu am văzut însă deloc şi nici nu s-a găsit o formă de compensare pentru că medicamentul, în mod evident, nu este disponibil pentru toţi bolnavii, are un preţ destul de ridicat pentru toată cura”, a explicat Dr. Sandra Alexiu.

Conflictele politice, posibile motive pentru care nu există Favipiravir în farmacii

CEO al Terapia Cluj, Dragoș Damian spune că din cauza protocolului, acest medicament nu poate fi pus la dispoziția pacienților decât prin circuit închis, adică administrarea lui se face doar la spital. Acesta vede situația ca fie o neglijență pe fondul instabilității politice, fie al subestimării situației, fiindcă nimeni nu a crezut că după valul trei va fi și un val patru.

„Primim foarte multe solicitări de la oameni, inclusiv de la cunoştinţe de ale mele, care sună la noi şi ne întreabă unde este medicamentul, de unde îl putem procura, şi din păcate le spunem că nu avem o procedură prin care putem să le dăm acest medicament, evident noi ca producător nu putem să dăm decât dacă ajunge în farmacie, eu consider că a fost o neglijenţă, şi datorată crizelor politice , schimbărilor de miniştri şi aşa mai departe, s-a ieşit din valul 3 şi datorită vaccinării nu s-a crezut niciodată că se va ajunge în valul 4, ori ne trezim cu un val 4 foarte serios, şi care ar fi fost de dorit să aibă o soluţie terapeutică deja în farmacii. Deocamdată, în farmacii nu există nimic, pentru pacienţii care au SARS-CoV-2 este doar tratament simptomatic, tratament etiopatogenetic nu există.

Medicamentul se găseşte în spitale, spitalele au stocuri suficiente, nu avem niciun fel de feed back negativ de la spitale, însă era mai bine să existe deja o procedură ca el să poată să fie comercializat în farmaciile cu circuit deschis. Farmaciilor care ne solicită medicamentul le spunem: Nu putem, conform regulilor, şi nu vom încălca regulile, să dăm acest medicament”, a declarat CEO al Terapia Cluj, Dragoș Damian.

Medicamentul ar putea fi produs la Cluj din luna noiembrie

Dragoș Damian afirmă că medicamentul produs în Japonia în anii 80 și revizuit, ar putea fi produs la Cluj începând cu luna noiembrie. În urma discuțiilor cu oficialii Sănătății, aceștia spun că se gândesc la soluții care să vină în ajutărul pacienților.

„Favipiravir urma să fie produs la Cluj însă, din cauza cererii scăzute, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Producţia ar putea începe totuşi în noiembrie.

Noi la Cluj am renunţat, pentru că, nemaifiind cerere, am renunţat, am făcut teste pilot, dar am renunţat să-l mai producem la scară largă pentru că, neexistând această trecere în circuitul deschis, nu a mai fost cazul să mai producem, dacă ar fi să reluăm proiectul de producţie, cam într-o lună şi jumătate am putea să-l producem, este mai uşor de importat, să-l putem aduce pe la mijlocul lunii octombrie , dacă mai este nevoie” a declarat CEO al Terapia Cluj, Dragoș Damian.

Medicamentul Favipiravir nu este compensat

Momentan, medicamentul nu se află pe lista medicamentelor compensate, astfel încât, o cură administrată în conformitate cu prospectul ar putea ajunge și 280 de lei. O cură completă înseamnă aproximativ 50 de tablete, timp de 5-6 zile. Bineînțeles, acesta este un tratament orientativ, medicul de familie stabilind un tratament personalizat în funcție de pacient și starea lui.

Cu toate astea, specialiștii spun că acesta este un preț mic în comparație cu o spitalizare de mii de euro la ATI, în special dacă acestea nu presupun forme grave de Covid-19.

Mai mult decât atât, chiar dacă este un medicament eficient, se atrage atenția asupra faptului că el rămâne un medicament pe al cărui prospect sunt trecute reacțiile adverse care pot apărea. Astfel că medicamentul ar trebui prescris doar de către medicul de familie care cunoaște istoricul și starea pacientului, astfel încât acesta să știe cu ce consecințe se poate confrunta, în special pentru cei care doresc să aibă copii în viitorul apropiat.

Un medicament împotriva leprei posibil eficient împotriva Covid-19

În primăvara anului 2021, cercetătorii au publicat un studiu referitor la un al medicament care ar putea da rezultate bune împotriva noului coronavirus. Medicamentul folosit împotriva leprei Clofazimina este acum citată ca un medicament promițător în tratamentul corovirusului.

Cercetătorii de la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, situat în La Jolla, Statele Unite, prin studiile elaborate au descoperit că acest medicament folosit împotriva leprei și care a fost descoperit în 1954 ar putea fi eficient împotriva noului coronavirus.

Vitamina C și Zinc ineficiente în cazul infectărilor cu Covid-19

Două suplimente extrem de disputate în mediul online s-au dovedit ineficiente în ceea ce privește tratamentul cu împotriva a noului coronavirus.

Conform rezultatele studiilor ce au fost realizate de specialiștii străini susțin pe medicii ieșeni care au afirmat în nenumărate rânduri că banii dați pentru achiziționarea acestor medicamente au fost degeaba. Mai mult decât atât, un dozaj ridicat declanșează reacții adverse.

Adauga un comentariu