Actualitate

Medicul Adrian Marinescu, despre perioada sărbătorilor: „Ar trebui să ne testăm înainte să mergem la rude”

Publicat: 15 dec. 2020
Medicul Adrian Marinescu în biroul său
Medicul Adrian Marinescu

Medicul Adrian Marinescu transmite o serie de recomandări, marți, 5 decembrie 2020, în care este vizată perioada Sărbătorilor de iarnă. Acesta precizează că ar trebui să limităm întâlnirile cu persoanele dragi cu care nu avem contact în mod frecvent. Chiar dacă avem în gând, iar tentația este să mergem la rude, medicul susține că este important să avem în continuare grijă la regulile de igienă și de distanțare socială impuse de autorități, tocmai pentru a nu avea surprize în preajma acestor zile importante.

”Vin Sărbătorile și cred că ar trebui să fim foarte atenți. Întâlnirile să fie la nivel restrâns, să plecăm de la ideea că ce din jurul nostru ar putea fi asimptomatici sau ușor simptomatici și să fie infectați. N-ar fi rău să ne testăm înainte să mergem la masa de Crăciun sau de Revelion. Pentru a avea o siguranță mai mare. O să fie momentul când lăsăm garda jos, nu mai purtăm mască, distanțarea nu mai există, regulile de igienă sunt și ele lăsate deoparte și astfel soluția ar fi ca întâlnirile să fie în număr restrâns de oameni. Atenție! Asimptomaticii nu pot fi depistați doar dacă ne uităm la ei, chiar dacă ne e rudă poate fi infectată” a spus Adrian Marinescu la Antena1.

Putem lua COVID-19 de la cumpărături?

Doctorul Adrian Marinescu susține că dacă păstrăm o igienă corespunzătoare a mâinilor nu contează ce coș de cumpărături luăm. Astfel, trebuie respectat cu strictețe igiena mâinilor și purtarea măștii de protecție. Nu ambalajul transmite virusul, ci membrele superioare.

”Dacă păstrăm igiena mâinilor nu contează ce fel de coș luăm. Important este să avem grijă la igienă și să purtăm mască. Nu e nevoie să dezinfectăm ambalajele, mâinile sunt cele care transmit orice deci dacă le avem curate, nu există niciun risc” a mai adăugat medicul.

”Este varianta reală prin care evităm carantina!”

Dr. Marinescu a ținut să mai menționeze că nu trebuie să lăsăm garda jos dacă avem mai puține cazuri la nivel național, ci trebuie să fim la fel de prudenți ca până acum.

”Chiar dacă în ultimele zile avem mai puține cazuri la nivel național, din păcate, în zonele roșii, și vorbim în primul rând de Capitală, nu se întâmplă același lucru. Dimpotrivă, în mod constant, în București avem peste 1.500 de cazuri noi, chiar și spre 2.000. Asta înseamnă o presiune foarte mare, pentru că spitalele dedicate COVID din circuit sunt în număr mic”, spune Adrian Marinescu.

Interpelat dacă Capitala se apropie de un lockdown, medicul a declarat că trebuie găsite alternative, astfel încât să nu se ajungă la o astfel de măsură.

”Ne-am dori să nu fie nevoie de carantină. Nu cred că își dorește cineva, mai ales că la nivel de Capitală se face destul de greu, presupune multe implicații, și din punct de vedere economic, și nu numai.. Mai ales că vin Sărbătorile. Ar trebui să găsim alte variante, de exemplu testarea extinsă, care să înlocuiască acest lockdown. Din păcate, dacă se merge pe acest număr mare de cazuri, la un moment dat va fi destul de greu de gestionat. Gândiți-vă că din 1.800 de pacienți, un procent semnificativ sunt cei care au nevoie de internare. Nu mă refer doar la Terapie Intensivă. Este foarte greu de găsit aceste locuri de internare în cele câteva spitale”, a adăugat doctorul de la Matei Balș.

Comentarii
Adauga un comentariu