National

Medicul Virgil Musta, mesaj îngrijorător: ”Suntem în pragul de a ajunge în situația Italiei, unde pacienții mureau la domiciliu”

Publicat: 09 oct. 2020
Medicul Virgil Musta  vorbeşte despre Coronavirus
Medicul Virgil Musta  vorbeşte despre Coronavirus

Șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, Virgil Musta, a atenționat că, în actualul ritm de creștere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, sistemul sanitar din România mai rezistă doar două săptămâni. De asemenea, medicul a arătat că suntem foarte aproape de a ajunge ca în situația Italiei, unde oamenii au murit acasă, pentru că nu erau locuri în spitale la începutul pandemiei.

„Nu mai sunt locuri la nivelul ATI, ne batem pentru aceste locuri. Mai avem doar foarte puține locuri în spitalele suport. Asta înseamnă că în curând nu vom mai avea unde să internăm pacienții care au nevoie de terapie, de oxigen. Suntem în pragul de a ajunge în situația Italiei, unde pacienții mureau la domiciliu pentru că nu mai aveau unde să se interneze. Și vor fi drame în familii pe care să știți că noi începem deja să le simțim”.

Avertismentul medicului Virgil Musta: „Dacă nu se iau măsuri, vom pierde bătălia cu virusul”

Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a lansat un avertisment astăzi în legătură cu numărul mare de cazuri noi de infectări. Virgil Musta susține că sistemul medical este aproape de momentul în care medicii vor fi nevoiți să decidă pe cine tratează și pe cine nu.

Reacția lui Virgil Musta vine în ziua în care România a înregistrat un dublu record al pandemiei. 73 oameni au murit într-o zi, iar 608 pacienți sunt internați la Terapie Intensivă. Peste 9% dintre testele efectuate în ultimele 24 ore au fost pozitive, asta înseamnă 2.121 de noi infectări.

„O consecință firească a cazurilor care cresc permanent în ultimele săptămâni și această creștere duce și la creșterea cazurilor din terapie intensivă și consecutiv a deceselor. Din păcate, datorită numărului foarte mare de pacienți infectați, boala ajunge și la cei cu comorbidități importante. Comorbidități care evoluează sever și necesită intervenție în secțiile de terapie intensivă”, a declarat Virgil Musta.

Virgil Musta: „Paharul s-a umplut“

Șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara susține nu știe ce se va face în continuare în condițiile în care secțiile de ATI sunt pline.

„Este motivul pentru care aceste secții sunt pline, pentru care un pacient internat în ATI nu poate fi externat la o săptămână, două, ci aici data medie e de peste 3-4 săptămâni, ocupând locurile și iată că suntem undeva la capătul locurilor disponibile. Cum am spus, paharul s-a umplut. Nu știm ce facem în continuare, se încearcă să se găsească soluții, dar este un moment dificil pentru sistemul nostru de sănătate și pentru populație pentru că, vedeți, consecințele sunt foarte tragice, un număr foarte mare de decese”, a precizat Virgil Musta.

Secțiile de ATI sunt la nivel maxim

Medicul susține că spitalele sunt deja pline în multe zone ale țării.

„Primim solicitări de internare a pacienților, nu mai avem loc pe ATI, încercăm să direcționam acești pacienți pe secțiile de terapie intensivă ale spitalelor suport, unde mai sunt 1-2 locuri, nu mai multe, iar pacienții care nu necesită terapie intensivă îi preluăm tot așa. Dacă necesită oxigen, avem o dificultate majoră, pentru că nu mai avem locuri pe secție acolo, putem prelua numai forme mai ușoare și direcționăm totul unde mai găsim câte un loc. Zilnic încercăm să externăm pacienții care pot cât de cât să fie externați și să meargă în izolare la domiciliu ca imediat să ocupăm acel pat cu un pacient mai grav”, a menționat Virgil Musta.

 

Adauga un comentariu