Informații utile

Melcii fără cochilie, specia invazivă ce îți atacă grădina

Publicat: 16 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Melcii fără cochilie specia invazivă ce îți atacă grădina
Melcii fără cochilie sunt unii dintre cei mai periculoși dăunători pentru grădina ta

Melcii fără cochilie, cum mai sunt cunoscuți limacșii, sunt unii dintre cei mai des întâlniți dăunători în grădini sau solarii.

Aceștia apar primăvara și nu se lasă de distrus culturile până la sfârșitul toamnei, când încep să se pregătească pentru hibernare. Limacșii sunt cei mai activi în zilele ploioase sau pe timpul nopții, atunci când temperaturile scad. Melcii fără cochilie nu ar trebui totuși confundați cu melcii normali, care de multe ori sunt benefici pentru câteva legume și ajută la fertilizarea pământului.

Ce sunt melcii fără cochilie

Limacșii sunt dăunători mici și vâscoși care pot provoca multe daune plantelor comestibile, cât și plantelor decorative. Aceștia preferă să devoreze salate, varză, gulie, conopidă, cicoare și rubarbă; de asemenea, atacă și fructele dar și pomii, mai ales pe cei fructiferi. Limaxul de grădină sau melcul fără cochilie este un nume comun dat moluștelor terestre din familia gasteropodelor, pe când denumirea de melc este dată membrilor din familia gasteropodelor cu cochilie. Această specie este originară din vestul Europei; limaxul este activ în special în timpul nopții, ziua se ascunde sub pământ sau în orice locuri ferite de soare.

Adultul are o lungime ce poate ajunge până la 60 de mm și are o culoare galben sau pământie sau unele nuanțe de maro. Acesta are pete neregulate în jurul corpului și două perechi de „coarne” care sunt de fapt tentacule retractile. Limaxul își depune ouăle toamna, adânc în pământ; acestea sunt sferice și de culoare albă. Ouăle sunt rezistente la îngheț și secetă și pot trece fără probleme și peste cea mai aspră iarnă.

Odată ce temperatura depășește de 10°C, larvele ecluzează și ies la suprafață. Ajungând la maturitate în 2 sau 3 luni. Ei atacă aproape orice plantă comestibilă din grădini și sere, ei încep prin a se hrăni cu frunze, începând de la centru și lăsând în urma doar nervurile frunzelor; ei rod de multe ori și rădăcinile, rizomii sau fructele.

Cel mai ușor de recunoscut dacă limaxul ți-a atacat grădina este prin faptul că lasă o dâră albă sidefie în urma lor sau pe unde au mâncat.

Cele mai bune capcane pentru melcii fără cochilie

Una dintre cele mai bune metode de a scăpa de melcii fără cochilie este prin amplasarea unui borcan cu bere. Chiar dacă poate să sune ciudat la început, mai multe studii au arătat că limacșii sunt atrași de mirosul malțului și al drojdiei fermentate. Pentru ca această capcană să funcționeze avem nevoie de un borcan pe care să îl îngropăm în pământ, lăsând marginile afară, se adaugă apoi bere sau o soluție dulce din zahăr și drojdie plus apă și se lasă peste noapte. Melcii fără cochilie, fiind atrași de miros, se vor îndrepta spre el, astfel dimineața ar trebui să recoltăm melcii și să schimbăm lichidul. Este important să fie un borcan de sticlă, astfel limacșii să nu se poată cățăra afară.

De asemenea, acest truc merge pentru grădinile de dimensiuni mai mici, de până în 60 de metri pătrați. O altă metodă este prin a îi împiedica să se deplaseze; materiale care îi pot irita precum nisipul colțuros sau coji de ouă sau ace de conifere au acest efect asupra lor. Dacă se pune o barieră de acest tip printre straturi, mai ales unde aveți legumele vulnerabile, atunci veți fi siguri că veți obține rezultate. Aceste materiale provocându-le răni care, cu timpul, duc la dispariția melcilor, fie chiar la îndepărtarea lor.

O altă soluție bună este stropirea grădinii cu un amestec de apă și oțet care, la fel, le vor provoca răni melcilor și îi vor face să plece dintre legume. Cafeaua sau zațul pot și ei să fie puși la tulpinile plantelor pentru a îi opri din a se cățăra pe ele.

Melcii fără cochilie sau limacșii sunt unii dintre cei mai periculoși dăunători pentru grădina ta.

Adauga un comentariu