Titlurile zilei

Metoda inedită prin care medicii de familie și stomatologii din Iași se îmbogățesc! Cardurile de sănătate ale pacienților sunt confiscate de doctori: „Mă tem să nu fi înregistrat cu cardul meu și alte servicii medicale” – FOTO

Publicat: 19 apr. 2024
_____ Vizualizări 10 Comentarii
Metoda inedită prin care medicii de familie și stomatologii din Iași se îmbogățesc Cardurile de sănătate ale pacienților sunt confiscate de doctori Mă tem să nu fi înregistrat cu cardul meu și alte servicii medicale - FOTO
O practică ciudată a început să ia amploare în rândul medicilor de familie și stomatologilor din Iași

O practică ciudată a început să ia amploare în rândul medicilor de familie și stomatologilor din Iași. Aceștia păstrează cardurile de sănătate ale pacienților perioade îndelungate, motivând că nu pot valida consultațiile oferite în sistem.

Medicii de familie și stomatologii din Iași au găsit o metodă nouă pentru a-și spori veniturile

un medic care scrie o reteta
Cele mai afectate de această practică sunt persoanele în vârstă, care au prea multă încredere în medicul de familie și lasă cardurile de sănătate în cabinet, de teamă să nu-l piardă

Cardul de sănătate al pacientei Lorena Ifrim a rămas, timp de 3 săptămâni, la medicul său stomatolog. Tânăra se teme acum că medicul ar fi putut înregistra și alte servicii medicale în tot acest timp.

„În urmă cu o lună, am fost la un medic stomatolog pentru plombarea unui dinte. Medicul mi-a spus să-i las cardul de sănătate până data viitoare, când urma să am o altă intervenție. Astfel, cardul meu de sănătate a rămas la stomatolog timp 3 săptămâni. Acum, l-am recuperat, dar mă tem să nu fi înregistrat cu cardul meu și alte servicii medicale, de care eu nu am beneficiat niciodată. Chiar urmează să mă prezint la Casa de Asigurări de Sănătate Iași, să văd dacă așa ceva este normal. Nu cred că sunt singura în această situație”, a declarat Lorena Ifrim.

Reporterii BZI l-au contactat pe ec. Radu Țibichi, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Iași, care a precizat că astfel de practici nu sunt permise.

„Așa ceva nu este normal. Cardul de sănătate este un document personal, care doar se prezintă medicului”, a explicat ec. Radu Țibichi, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Iași.

Dr. Anca Deleanu: „Nu cred că sunt colegi care să folosească cardurile de sănătate în alte scopuri”

consultatie stomatologica
Cardul de sănătate al pacientei Lorena Ifrim a rămas, timp de 3 săptămâni, la medicul său stomatolog

Dr. Anca Deleanu, președinte al Societății Medicilor de Familie Iaşi, susține că medicii de familie nu păstrează, nejustificat, cardurile de sănătate ale pacienților, ci doar în cazul în care consultațiile nu pot fi operate pe loc în sistem și este nevoie ca pacientul să vină a doua zi. Cu toate acestea, cele mai afectate de această practică sunt persoanele în vârstă, care au prea multă încredere în medicul de familie și lasă cardurile de sănătate în cabinet, de teamă să nu-l piardă. Mai mult decât atât, pacienții sunt sfătuiți să aibă cod pin, la cardul de sănătate, chiar anul nașterii. Astfel, sunt cu atât mai expuși fraudării.

„Într-adevăr, există situații în care se opresc cardurile de sănătate în momentul în care pacienții nu pot veni pentru validarea consultațiilor. În momentul de față, dacă nu validăm cu cardul de sănătate, suntem vulnerabili pentru că pot fi afectate rețetele pentru că nu au fost validate în sistem, în al doilea rând, pot fi probleme inclusiv la farmacii, atunci dacă pacienții nu pot reveni cu cardul în timp util, pentru a se valida consultațiile, noi suntem cei care ispășim toate pedepsele acestea.

Însă să se țină cardul o lună de zile este prea mult, una este să-l țină un timp scurt, de 48-72 de ore, și alta este să ții cardul unui pacient o lună de zile. Toți pacienții spun că nu pot veni, că nu au cum să ajungă în timp util, astfel rămâne cardul la medicul de familie o lună de zile, dar aici nu este vina noastră. Eu nu cred că colegii mei sunt cei care solicită și țin cardurile de sănătate ale pacienților o lună de zile, pentru că nu au ce să facă cu ele. Suntem atât de aglomerați și avem atât de multe lucruri de făcut încât nu cred că sunt colegi care să folosească cardurile de sănătate în alte scopuri”, subliniază dr. Anca Deleanu, președinte al Societății Medicilor de Familie Iaşi.

Deși nu se știe dacă medicii de familie și stomatologii din Iași au scopuri ascunse atunci când păstrează cardurile de sănătate ale pacienților, cert este că această practică nu este legală.

Comentarii
  • Normal ar fi ca si pacientul sa aibe acces la sistemul informatic al cardului personal de sanatate, la nivel de vizualizare. Daca observa ca i s-a trecut un serviciu pe care considera ca medicul nu l-a prestat, el poate raporta. Altfel, raman doar supozitii si insinuari ale unor fapte inexistente. Paradoxul este ca in Romania, considerata paradisul IT-ului, softurile guvernamentale sunt jalnice. Interfata de utilizator este neprietenoasa, contine putine informatii si ruleaza pe niste platforme greoaie. Nu e zi in care sa nu auzi ca „sistemul a cedat” sau se misca greoi, indiferent de domeniu. De ce sunt promovate doar solutii ale Microsoft, Oracle ori SAP cu licente scumpe, nepermanente si care necesita upgrade-uri dese si resurse hard de ultima generatie?

  • Dr dau cardurile pacienților prietenilor doctori din policlinici sau spitale pentru validarea unor consultații fictive.
    Metoda veche.

  • Bine ca pe Ghiseul.ro vezi ce datorii ai la fiscul central sau local dar acces la situatia contului tau la sanatate nu ai. De ce oare?

  • Există medici de familie care câştigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 10.000 – 15.000 de euro”, afirma premierul Marcel Ciolacu cu ceva timp in urmă.
    Asta e prima metodă prin care un medic de familie si o asistentă (plătită cu salariul minim ) câstigă minim 15.000 euro fara să miste un dejet.

    A doua metodă e cea relatată in articolul de azi: se trec in sarcina asiguratului tratamente extrem de scumpe. Cum?

    Citiți articolul… unde se detaliază pas cu pas metoda josnică de furt din bugetul asigurărilor de sanatate.

    Morala: NU lăsați cardul bancar sau de sanatate pe mana medicului de familie/ stomatologului.

  • Stimati pacienti, nu lasati cardul de sanatate pe mana medicului sau a asistentei. Dupa consultatie, daca medicul spune ca nu merge softul Casei de Sanatate, ceea ce-i absolut posibil, solicitati sa stati cu cardul la dumneavoastra in buzunar, pe holul cabinetuluyui, pana incepe sa mearga softul. Este, intr-adevar riscul ca softul sa porneasca noaptea, sau dimineata urmatoare, sau peste vre-o cateva zile, dar stati si dumneavoastra acolo, sau spuneti-i asistentei sa va sune cand porneste softul si reveniti la cabinet pentru validarea consultatieiu. Astfel nu poate fura nimeni din,…din ce? Din banii Casei de Asigurari. Iar daca consultatia nu-i validata, e posibil sa nu va puteti nici dumneavoastra sa luati medicamentele din farmacie, cu compensarile acordate de Casa, dar asta e alta problema. STATI PE BARICADE, cu cardul in buzunar, la usa medicului, pana softul Casei merge!

  • Dintarul Bancu Pogdan este campion la asta, mai ales dupa ce I-a murit singurul pacient acum 3 zile. Iar ca sa aveti imaginea complete, adaugati si aparatura medicala achizotiona fara acte si fara tva, si dintii pacientilor facuti chiar de el, in camara lu’ mamica, fara sa apeleze la un technician dentar autorizat. SI da, se da „implantolog”.

  • Buletinul, Cardul de Sănătate sau Cardul Bancar nu trebuie lăsat pe mâna unui străin. Chiar dacă faceți sex sălbatic cu doctorița de familie, nu lăsați cardul de sămătate pe mâna ei. Lăsați 5 lei pe birou(cat costă „consultația”) . Punct.

    Ce pățești dacă lași Cardul de Sănătate cu pinul la vedere:
    – o să vă treziți că e trecut pe fișa voastră un tratament scump cu Interferon sau alte scheme de tratament ultra – scump!
    Cu cât mai mult se fură( decontează fictiv) din bugetul CASEI de Asigurări cu atât mai mult vor creste contribuțiile la sănătate. Noi o să plătim toate furturile ! Acum plătim contribuție la bonurile de masă !

    PIN CARD DE SĂNĂTATE
    Specialistii din domeniu vă recomandă o parolă complicată de maxim 7 caractere.
    IMPORTANT
    Nu puneți anul nașterii, 1234, abcd, etc

    Țineți minte:
    Medicul de familie NU e prietenul dvs. E un străin care prestează un serviciu.
    Nu divulgați parola de la card unui străin!

Adauga un comentariu