Economic Local

Mihai Chirica vrea să scape de cea mai mare cheltuială din bugetul local! Primăria concesionează serviciul de termoficare din municipiu. Proiectul stă la mâna consilierilor locali

Publicat: 22 apr. 2024
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Mihai Chirica vrea să scape de cea mai mare cheltuială din bugetul local Primăria concesionează serviciul de termoficare din municipiu. Proiectul stă la mâna consilierilor locali
Serviciul de termoficare din Iaşi va fi concesionat

Mihai Chirica, primarul Iaşului, vrea să concesioneze serviciul de termoficare din municipiu. Proiectul de hotărâre va fi aprobat de consilierii locali în această săptămână

Aleşii locali se vor reuni în şedinţă ordinară pe 26 aprilie 2024. Aceştia vor supune votului peste 40 de proiecte de hotărâre, iar printre ele se numără şi cel cu privire la aprobarea documentaţiei pentru delegarea prin concesiune a serviciului de utilitate publică – alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

Mihai Chirica vrea să concesioneze serviciul de termoficare din municipiu. Proiectul este pe masa consilierilor locali

Proiectul privind concesionarea serviciului de termoficare a municipiului a stat în dezbatere publică și va fi supus votului de către consilierii locali în şedinţa de pe data de 26 aprilie 2024. Durata contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică, producţie, transport distribuţie şi furnizare în municipiul Iaşi va avea o perioadă de 10 ani contractuali, cu posibilitatea de prelungire pe o perioadă de până la maxim 5 ani. Este important de ştiut faptul că sistemul de alimentare cu energie termică în sistem centralizat este compus din două surse de producere, şi anume CET I şi CET II.

„CET I Iași – pe hidrocarburi (gaze naturale și CLU. Obiectul de activitate al CET I Iasi este producerea în cogenerare de energie electrică și energie termică sub formă de apă fierbinte, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice. CET II Holboca este o centrală care produce în cogenerare energie electrică și termică, funcționează cu combustibil solid (huilă) și combustibil lichid (păcură – pentru pornire și suport de flacără). Cele două centrale sunt interconectate pe partea de energie termică – apă fierbinte printr-o Magistrală de legătură aeriană, dublu fir Dn 1100, având o lungime de 11.5 Km de traseu”, se arată în documentele publicate pe Primăria Iaşi.

Veolia Energie a fost ultima firmă care a semnat un contract de delegare cu Primăria Iaşi

Amintim faptul că Veolia Energie a încetat contractul de furnizare a agentului termic în anul 2021. Societatea şi Primăria Iaşi au ajuns la un consens atunci, iar conform unei clauze contractuale, municipalitatea a trebuit să achite companiei circa 13,1 milioane de euro. Ruperea contractului a venit în contextul în care s-au înregistrat pierderi uriașe în contabilitatea firmei. Concret, pentru operatorul străin nu mai era rentabil de ani buni să livreze energie termică în Iași.

Primăria Iaşi concesionează serviciul de termoficare din oraş. Mihai Chirica vrea să scape de piatra de moară a bugetului local după ce a îndatorat ieșenii cu 40 de milioane de euro, pentru achiziţia de cărbune. Este vorba de creditul de 200 de milioane de lei, pentru asigurarea combustibilului agentului termic. Potrivit municipalității, împrumutul urma să asigure plata necesară pentru acoperirea cheltuielilor centralelor de termoficare pentru sezonul rece 2023-2024.

Primarul Mihai Chirica concesionează serviciul de termoficare din municipiu. Proiectul de hotărâre va fi aprobat de plenul CL în şedinţa de vineri, 26 aprilie 2024.

Comentarii
  • Capra-i moarta iar voi vreti s-o vindeti,care prost vine sa-si bage banii in pamant la Iasi.Acest serviciu a fost gandit de comunisti atunci cand platforma industriala consuma de la CET.Sa arzi gaz metan in capatul orasului si sa vanturi apa calda pana in Dacia si Pacurari ptr 15 000 de apartamente nu se numeste randament,cat despre CET 2 nu e decat un morman de fier vechi bun de Pieta

  • Tara asta e plina de prosti precum acel anonim, fara slujba sau pensionar, de la 7:56. Nu intelege nimic, dar repeta o tampenie.

Adauga un comentariu