Prima pagină » International » Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaşte alegerile din Transnistria! Federația Rusă a trimis o echipă de supervizori
Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaşte alegerile din Transnistria! Federația Rusă a trimis o echipă de supervizori

Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaşte alegerile din Transnistria! Federația Rusă a trimis o echipă de supervizori

13 dec. 2021, 10:13,
în International

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a oferit un comunicat din presă prin care declară că nu România nu recunoaște alegerile din Transnistria. În comunicat se precizează faptul că țara susține o reglementare pașnică și durabilă a conflictului din regiune.

Vă aducem aminte faptul că Transnistria este o regiune disputată de Rep. Moldova și Rusia pe teritoriul ei se află dispuse numeroase trupe rusești.

 

MAE nu recunoaște alegerile din Transnistria

Conform comunicatului oferit de MAE, România nu recunoaște alegerile din Transnistria de pe data de 12 decembrie 2021. Autorităţile române arată faptul că țara dorește o reglementare pașnică a conflictului din regiune. De alfel, țara face un apel la respectarea suveranității și integrității Republicii Moldova:

”Ministerul Afacerilor Externe al României nu recunoaște legitimitatea așa-ziselor alegeri organizate la 12 decembrie 2021 în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează, și cu această ocazie, faptul că România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, în conformitate cu dreptul internațional, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său european.” anunță MAE.

Rusia a trimis o echipă să supervizeze alegerile din Transnistria

Așadar, în alegerile prezidențiale din data de 12 decembrie 2021, în Transnistria a fost detașată o echipă de oficiali din Rusia care să supervizeze. De altfel, în alegeri s-au înscris actualul președinte al republicii dar și o a doua persoană care nu este cunoscută publicului.

Scrutinul nu este recunoscut de Chișinău și nici de comunitatea internațională. Se pare însă că alegerile vor fi recunoscute oricum, chiar și indiferent de prezența la vot. Oamenii spun că au votat pentru un viitor mai bun, așa cum îl văd ei mai bun: ”Pentru viitor, ca să fie pace, să nu fie probleme”, ”În primul rând votez pentru Rusia, pentru pământul nostru, pentru toți oamenii buni”.

Federația Rusă a trimis pentru alegerile neconstituționale din stânga Nistrului o întreagă delegație formată din deputați din Duma de Stat și politologi ruși, conform deschide.md. Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, a anunțat că și el s-a întâlnit cu delegația rusă.

Transnistria, teritoriul disputat de Republică Moldova și Rusia

Autorităţile din Transnistria au declarat independenta față de Rep. Moldova, având o autonomie. Chiar dacă actul nu a fost recunoscut la nivel internaţional, autorităţile de la Tiraspol au alegeri prezidențiale dar şi propriul parlament. De altfel, autorităţile sunt cunoscute ca fiind apropriate către Rusia. De exemplu, în urmă cu câțiva ani, cei din Tiraspol au decis să vopsească un pod în culorile Rusiei dar și să ceară alipirea cu aceștia.

Fostul ministru transnistrănean, Nina Stanski, a declarat în urmă cu câţiva ani despre faptul că regiunea nu a aparţinut niciodată de Rep. Moldova:

Republică Sovietică Socialista Moldoveneasca a reprezentat o căsătorie care a durat doar aproximativ 50 de ani. „Familia” s-a format după ce Basarabia a fost alipita Transnistriei, ci nu invers. Transnistria nu a fost niciodată pământ moldovenesc. Când Uniunea Sovietică s-a destrămat, „contractul de căsătorie” a fost reziliat”, a declarat fostă şefă a diplomaţiei transnistrene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`