Actualitate

Ministrul Sănătății vorbește despre recoltarea de plasmă: ”Nu este un act medical banal. Impune nişte teste suplimentare”

Publicat: 18 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Sănătății vorbește despre recoltarea de plasmă Nu este un act medical banal. Impune nişte teste suplimentare
Ministrul Sănătății vorbește despre recoltarea de plasmă: ”Nu este un act medical banal. Impune nişte teste suplimentare”

Ministrul Sănătății vorbește despre recoltarea de plasmă: ”Nu este un act medical banal. Impune nişte teste suplimentare”. La Oradea, Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a declarat marți că se lucrează la diferite metodologii privind recoltarea de plasmă de la persoane care au trecut prin infecția cu virusul SARS-CoV-2 și acum sunt negative.

„Sunt în acest moment în lucru anumite metodologii, dar trebuie să înţelegeţi că o recoltare de plasmă nu este un act medical banal. O recoltare de plasmă impune nişte teste suplimentare, pentru a putea face transfuzia cu plasmă. Plasma se ia de la cei care nu mai sunt pozitivi şi au anticorpi, se adresează către pacienţii critici care au în acel moment virusul în sânge şi au replicare virală. Pentru a face parte din una dintre cele două categorii trebuie să certificăm prin analize. Aceste analize sunt necesare pentru a vedea de la cine recoltăm această plasmă şi la cine facem transfuzia cu această plasmă”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății vorbește despre recoltarea de plasmă: ”Nu este un act medical banal. Impune nişte teste suplimentare”

Bihor, unul dintre cele mai afectate județe de virusul COVID-19 a fost vizitat marți de către Ministrul Sănătății. Acesta s-a întâlnit cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), cu managerul spitalelor din judeţ, dr. Gheorghe Carp, dar şi cu reprezentanţii Spitalului Municipal, transformat în unitate SARS-CoV-2

„Discuţiile au fost pe fiecare palier în parte. Sunt chestiuni din apanajul managementului, care s-a descurcat destul de bine. Menţionez că suntem la peste cinci luni de pandemie şi un corp medical are şi el nişte limite. Avem grijă ca acest corp medical să facă faţă şi presiunii, dar în acelaşi timp să poată să aibă şi viaţă personală”, a spus ministrul.

Nelu Tătaru a venit în vizită fără să anunțe în prealabil. Acesta a spus despre Bihor, că nu a avut niciodată probleme din punct de vedere medical.

„La Bihor nu au fost niciodată probleme cu echipamente sanitare sau cu medicamentele, aici având şi aportul primăriei locale şi administraţiei locale, care au suplimentat ceea ce nu au reuşit spitalele să realizeze”, a mai spus ministrul.

Personalul medical din Bihor s-a descurcat bine în această perioadă

Ministrul a adăugat că „personalul medical a făcut faţă în această perioadă”. Cu toate acestea, a ținut să completeze că populația trebuie să respecte normele de distanțare socială, fiindcă în caz contrar, sistemul va suferi blocaje.

„Această pandemie nu se tranşează în spitale, ci în prespital, unde avem o transmitere accentuată şi o creştere a numărului de cazuri”, a explicat Tătaru.

În ceea ce privește activitatea realizată în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Tătaru a anunțat că se muncește din greu, iar la final se va trage linie.

„Faptul că sunt ţinute în frâu anchetele epidemiologice, faptul că participă şi medici şcolari, că avem peste 50 de anchete epidemiologice pe zi şi sunt făcute în termen de 24 de ore, este un rezultat bun”, a mai arătat el.

Nelu Tătaru: ”Am și eu un copil de 10 ani care va merge la școală din septembrie”

Încă puțin și elevii vor începe școala. Cu acest prilej, Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a anunțat că are un fiu și că acesta va merge la școală, în momentul în care va începe în septembrie.

De asemenea, Ministrul Sănătății încurajează părinții să respecte normele de igienă.

„Am și eu un copil de 10 ani care va merge la școală din septembrie, în condițiile respectării acelor reguli. Recomand acestor părinți să respecte regulile de igienă, să respecte precauțiile universale în și precauțiile în cadrul acestei pandemii”, a spus Tătaru.

Adauga un comentariu