Eveniment-Social

Momente și clipe mai puțin cunoscute din viața părintelui Dumitru Merticariu de la Biserica „Banu” din Iași! A sacrificat totul pentru un loc și un ideal tulburător – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Publicat: 12 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Momente și clipe mai puțin cunoscute din viața părintelui Dumitru Merticariu de la Biserica Banu din Iași A sacrificat totul pentru un loc și un ideal tulburător - GALERIE FOTO EXCLUSIV
Momente de doliu în Parohia "Duminica tuturor sfinților" - "Banu" din Iași, unde fostul preot al acestei comunități, părintele Dumitru Merticariu, a fost condus de familie, apropiați, înalte fețe bisericești, enoriași și ucenici pe ultimul drum. Acesta a avut o viață plină de momente aparte, unele dintre ele fiind mai puțin cunoscute de publicul larg

O serie de momente și clipe din viața părintelui Dumitru Merticariu de la Biserica „Banu” din Iași sunt mai puțin cunoscute de publiclul larg! Moartea sa a produs adâncă durere și mâhnire în rândul celor care l-au cunoscut, admirat și îndrăgit! Urmărit de fosta Securitate, după 1989, a fost printre puținii care i-au susținut pe studenții ieșeni care au declanșat marile greve, cu impact național. De asemenea, s-a implicat total pentru a susține românii din Basarabia și pentru a salva unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Iașului

Bunul și adevăratul român, părintele Dumitru Merticariu, a urcat la Ceruri! La finalul săptămânii trecute (sâmbătă, 10 aprilie 2021), acesta a fost înmormântat chiar în curtea Bisericii „Banu” din orașul Iași, monumetalul lăcaș de cult pentru care și-a sacrificat sănătatea ca să fie salvat de la distrugere. Zeci și zeci de apropiați, înalte fețe bisericești, enoriași și ucenici l-au condus pe ultimul drum. Acesta a avut o viață plină de momente aparte, unele dintre ele fiind mai puțin cunoscute de publicul larg. Pătruns de cele mai sincere sentimente pentru patria sa, paroh la o biserică de țară (în localitatea Erbiceni, județul Iași), părintele Dumitru Merticariu a ajuns la Biserica „Banu” din capitala Moldovei taman pentru a salva unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Iașului. Parintele Dumitru Merticariu ar fi împlinit pe 6 octombrie vârsta de 70 de ani.

Părintele Dumitru Merticariu a fost și împotriva comuniștilor îmbrăcați în haina democratică, care au acaparat spațiul public și lumea politică după 1989

În anii studenției (înainte de 1989), părintele Dumitru Merticariu a studiat la Institutul Teologic de Grad Universitar din București. Aici a promovat în rândul colegilor săi atitudini anticomuniste și a avut de-a face cu „vigilența” colaboratorilor puterii comuniste. Fosta Securitate l-a luat în vizor, notând de zor la dosar acțiunile și vorbele pe care le transmitea. Deja era un „dușman al orânduirii socialiste”. Cu toate acestea, nu s-a lăsat intimidat. Mai mult, în perioada anilor ’90 a fost unul dintre principalii colaboratori ai Ligii Studenților Iași, cultivând în rândul tinerilor dragostea de libertate, trăirea morală, responsabilitatea față de țară și curajul în a mărturisi adevărul indiferent de consecințe, fiind îndrumătorul duhovnicesc al multora dintre ei.

Împreună cu părintele Dumitru Merticariu s-au făcut nenumărate acțiuni și drumuri în Basarabia, în vederea susținerii românității celor a căror soartă a fost vitregită de ocupația sovietică. Totodată, a susținut moral greve și manifestații ale studenților – îndreptate atât în direcția ridicării școlii și universității românești, cât și cu caracter anti-neo-comunist, îndreptate împotriva comuniștilor îmbrăcați în haina democratică, care au acaparat spațiul public și lumea politică după 1989. Îi vedea pe acești tineri ca pe niște continuatori ai idealurilor sale din tinerețe.

A ajuns la Biserica „Banu” din capitala Moldovei taman pentru a salva unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Iașului

În urmă cu mai bine două decenii, părintele Dumitru Merticariu a ajuns la Biserica „Banu” din capitala Moldovei taman pentru a salva unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Iașului. Edificiul era o ruină, marile proprietăți ale parohiei erau pierdute. De unul singur, „driblat” de autorități și luptând cu birocrația, părintele și-a riscat inclusiv sănătatea și a reușit să reabiliteze, respectiv restaureze Biserica „Banu”. Acum, aceasta este una dintre cele mai frumoase și admirate din țară. Considerat ctitor, ca unul ce a contribuit decisiv la lucrările recente de restaurare ale Bisericii „Banu”, el a fost înhumat chiar în curtea acesteia.

„Părintele iconom stavrofor Dumitru Merticariu (1951- 2021). Un preot misionar, harnic si jertfelnic”

Înainte de înhumare, au avut loc cuvântările și prezentarea mesajelor de condoleanțe. Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Părintele iconom stavrofor Dumitru Merticariu (1951-2021). Un preot misionar, harnic și jertfelnic”, a fost citit de PS Părinte Timotei Prahoveanul.

„În toată viața si activitatea sa, Părintele Dumitru Merticariu a ilustrat cu multă pasiune și autenticitate chipul preotului misionar în mijlocul cetății. Înzestrat de Dumnezeu cu daruri deosebite, a adăugat la acestea strădaniile sale personale, fiind un mare iubitor al slujirii Sfântului Altar, al muzicii bisericești, al artei, culturii și al oamenilor. Dăruirea și spiritul său misionar, conștiința puternică în ceea ce privește responsabilitatea pastorală, precum și zelul misionar în propovăduirea și păstrarea dreptei credințe, a spiritualității și identității ortodoxe românești, pot fi un exemplu de înțelegere a slujirii aproapelui și a Bisericii lui Hristos. (…)”, se arată în mesaj.

Sfântul lăcaș de cult „Banu” a fost consolidat și restaurat. Jertfelnicia și osteneala părintelui Dumitru i-au șubrezit sănătatea”

Părintele Dumitru Merticariu s-a născut la 6 octombrie 1951 în localitatea Știubieni, județul Botoșani, din părinții Constantin și Maria. Între anii 1966-1971 a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, acolo unde îl va atrage și pe fratele său mai tânăr, actualul Episcop vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. Între anii 1971-1975 a urmat cursurile Institutul Teologic Universitar din București. În anul 1976 s-a căsătorit cu Cornelia, având împreună două fete, Elena și Cristina. A fost hirotonit preot în anul 1976 de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Adrian Hrițcu, pe atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În perioada 1979-1992 a slujit la parohia Erbiceni, de lângă Iași.

În anul 1992, a ocupat, prin concurs, postul de preot paroh la Biserica „Duminica Tuturor Sfinților – Banu”, unul dintre cele mai frumoase și mai importante obiective religioase din centrul Iașului. Cu eforturi foarte mari, cu neobosită muncă și jertfelnicie, părintele Dumitru Merticariu s-a dedicat „cu timp și fără timp” lucrărilor de consolidare, restaurare si dotare a Bisericii „Banu”, luptând, în același timp, și pentru confirmarea drepturilor legale asupra proprietăților acestui așezământ istoric. Sfântul lacăș a fost consolidat și restaurat atât la exterior, cât și la interior, dobândind frumusețea de altădată, însă „jertfelnicia și osteneala părintelui Dumitru i-au șubrezit sănătatea”.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan: „Povara a două dureri din viața părintelui Dumitru Merticariu”

La ceremonia de înmormântare a luat cuvântul și Înaltpreasfințitul (ÎPS) Părinte Mitropolit Teofan. Acesta a fost intitulat „Părintele Dumitru Merticariu, un misionar în slujba Bisericii și a Neamului”.

„Avea o capacitate uimitoare de a-și apropia oamenii, de orice condiție ar fi fost ei. Credincioși, oameni obișnuiți, intelectuali sau reprezentanți de instituții – cu fiecare dintre ei găsea ușor o cale de comunicare. Parohia, fiind situată nu departe de Copoul universitar, multe cadre didactice, mulți studenți găseau ușor drumul spre Biserica «Banu». Fiecare simțea că are un loc al său în inima largă a Părintelui Dumitru”, a cuvântat ÎPS Teofan. Mai departe, mitropolitul a arătat și că:

„Privind de-a lungul vieții sale, am putea spune că Părintele Dumitru a dus, mai ales, povara a două dureri. A suferit mult văzând cum, ani de-a rândul, biserica ce poartă hramul «Duminica Tuturor Sfinților» se arată tuturor ca o rană deschisă, măcinată de timp, zdrobită de vremuri neprielnice. Părintele Dumitru a fost stăruitor, îndelung-răbdător și mereu încrezător, iar Dumnezeu i-a răsplătit această luptă cu bucuria restaurării. Dintr-o biserică dintre cele mai degradate, «Banu» a devenit biserica cea frumoasă din inima orașului, o zidire aleasă, odihnitoare de suflete și priviri”.

Adauga un comentariu