Local

Nici Mihai Chirica nu mai crede în promisiunile sale din 2020: „Ne îndopăm cu proiecte, dar nu apucăm să inaugurăm nici pe unul dintre ele” – FOTO

Publicat: 23 nov. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Nici Mihai Chirica nu mai crede în promisiunile sale din 2020 Ne îndopăm cu proiecte dar nu apucăm să inaugurăm nici pe unul dintre ele - FOTO
Construirea unui nou stadion în Iași, departe de a fi realizată

Nici primarul Iașului, Mihai Chirica, nu mai crede în promisiunile făcute în 2020. Deși a spus că face demersuri pentru construirea unui nou stadion, proiectul este departe de a fi realizat

Dacă, în anul 2020, edilul transmitea ieșenilor faptul că noul stadion este în proiectare, simultan cu Sala Polivalentă, recent, Mihai Chirica a afirmat că nu există nicio șansă pentru construirea acestuia decât după ce lucrările la Sala Polivalentă vor începe. Astfel, ambele proiecte sunt, de fapt, într-o așteptare continuă, iar șansele devin din ce în ce mai mici pentru realizarea lor.

Construirea unui nou stadion în Iași, departe de a fi realizată

Recent, primarul Iașului, Mihai Chirica, a transmis faptul că nu se poate discuta despre construirea unui nou stadion atâta timp cât nu au fost începute lucrările pe șantierul unde va fi construită Sala Polivalentă „Regina Maria”, deși în 2020 transmitea ieșenilor că noul stadion va fi amplasat tot în Moara de Vânt, în apropierea Sălii Polivalente și va fi unul de referință pentru România, cu mult peste Arena Națională, iar ambele proiecte ar fi trebuit să înainteze simultan.

„Ne îndopăm cu proiecte, dar nu apucăm să inaugurăm nici pe unul dintre ele. Lumea mă tot testează să vadă cum reacționez la ideea de stadion și am spus-o răspicat. Până când nu văd prima sapă în amplasamentul viitoarei Săli Polivalente, nu pot vorbi de stadion. Nu pot. Nu pot spune că facem stadion. Îmi trebuie o certitudine, certitudinea este să apară prima sapă în amplasamentul viitoarei Săli Polivalente, după care vom stârni subiectul noului stadion.

Altfel ne amăgim în proiecte. Clar, multe dintre proiecte sunt într-o fază de machetă, cum este Sala Polivalentă, dar Sala Polivalentă nu este proiectul nostru, niciodată nu ne-am asumat, nu a venit Mihai Chirica și a zis «eu voi construi Sala Polivalentă, am banii în spate și ne apucăm». Am spus clar, această sală trebuie susținută de către Guvernul României. Subiect închis. Au venit, au promis, au plecat și sperăm să se întoarcă. La fel va fi și cu stadionul, nu pentru că nu am vrea, nu există potențialul financiar.

Dacă găseam linie de finanțare pentru depou pe toate programele acestea care s-au lansat, atunci ne puteam permite 47 de milioane, cât am împrumutat de la BERT, dacă și liniile de finanțare ale BERT ar permite să se ducă spre un obiectiv sportiv, de această talie”, a transmis, recent, Mihai Chirica, primarul Iașului.

Noul stadion ar fi trebuit să dispună de 20.000 de tribune

În august 2020, Mihai Chirica anunța că proiectul privind studiul de fezabilitate al Stadionului „Regele Ferdinand I” a fost finalizat și că va avea o capacitate de 24.179 de locuri. Valoarea de atunci era estimată la 113 milioane de euro. Din punct de vedere arhitectural, acesta trebuia să fie inspirat de geometria coroanei Regelui Ferdinand.

În ceea ce privește funcționalitatea sa, Mihai Chirica spunea atunci că locurile pe scaunele destinate publicului general vor fi organizate pe două niveluri de gradene (talonul, cu accesul publicului la cota superioară a acestuia, și balconul, cu realizarea accesului publicului la cota inferioară), cuprinzând zona de tribună est, parțial vest și cele două peluze, nord și sud. Funcțiunile destinate publicului general vor fi organizate la nivelul parterului (nivelul de acces la talon și balcon), astfel încât fiecare sector să beneficieze independent de grupuri sanitare, zonă de alimentație publică etc.

Spațiile aferente publicului VIP vor fi grupate în zona de vest, cu zona de scaune în tribuna vest și 40 de loje organizate pe două niveluri (parter și etaj 1), cu parcare subterană prevăzută la nivelul subsolului, cu zona de foaier și alimentație publică organizată la fiecare nivel VIP – demisol, parter, etaj 1 și etaj 3 – skybar. În zona de vest (la nivelul subsolului) vor fi grupate spațiile destinate sportivilor și oficialilor, precum zona de lucru media.

Locurile aferente tribunei mass-media vor fi organizate în zona vest, deasupra lojilor VIP. Studiourile TV, cu vedere la teren, vor fi amplasate în zona vest, la etajul 3. Zona administrativă va fi organizată fie în zona de est, la etajul 2 (zona de birouri management), fie în zona de vest, la nivelul demisolului, unde vor fi amplasate zonele destinate stewarzilor și pazei. Postul de comandament va fi amenajat la etajul 1, în zona lojilor VIP. Zona de cazare va fi amplasată în zona de est, la etajul 1. Deasupra acesteia se vor dezvolta spațiile destinate departamentului administrativ și marketing. Ambele funcțiuni menționate vor fi situate pe latura de est a terenului.

Suplimentar, pe latura de est este prevăzută amenajarea unui hotel destinat sportivilor, cu o capacitate de aproximativ 24 de unități de cazare, în camere duble. Acesta va beneficia de facilitățile caracteristice unui hotel – recepție, zona de luat masa în regim de catering, oficiu de etaj, circulații verticale și orizontale, zone de relaxare. Însă toate acestea au rămas la stadiul de vis. Proiectul mult așteptat de ieșeni va rămâne într-un sertar, bătut de praf, până când lucrările de la Sala Polivalentă vor fi demarate. Este important de precizat faptul că în acest sens nu există nicio certitudine a unei date exacte de începere.

Construirea unui nou stadion la Iași, departe de a fi realizată. Primarul Mihai Chirica așteaptă începerea lucrărilor la Sala Polivalentă „Regina Maria” pentru a înainta demersurile pentru acesta.

Comentarii
  • Pai daca a iesit Nichita de la puscarie, poate sa intre lejer Chirica. Nu este nici o pierdere pentru nimeni. Cat despre proiecte, inclusiv primarul stie ca CNI nu are sa-i dea niciodata o suma consistenta de bani ca sa realizeze macar o minciuna din cele prezentate de el in campania electorala. Cine se risca sa dea pe mana unui anchetat penal (are 6 dosare penale) o galagie de bani ? Usor usor, a inceput sfarsitul dinastiei Chirica in primarie.

Adauga un comentariu