Calatorii

Noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. Grecia și Spania printre aceste țări

Publicat: 11 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. Grecia și Spania printre aceste țări
Noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), ieri, 10 mai

Noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), ieri, 10 mai. Pentru persoanele care sosesc din aceste state se impune carantina la domiciliu/locaţia declarată pentru 14 zile la intrarea în România.

Pe listă au fost introduse și Spania, Grecia, Emiratele Arabe Unite şi Tunisia, unele dintre cele mai căutate destinații externe de către turiștii români.

Noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată

Autoritățile au emis noua listă a statelor şi zonelor considerate cu risc epidemiologic ridicat. Persoanele care ajung în România din aceste țări vor sta în carantină. Grecia și Spania sunt două dintre destinațiile turistice pentru românii care trebuie să știe că acestea sunt pe lista statelor din zona galbenă, în cazul cărora este nevoie de intrarea în carantină la revenirea în România. Excepție fac persoanele vaccinate sau care fac dovada trecerii prin boala COVID-19. De asemenea alte două destinații apreciate de către români au fost incluse pe listă. Este vorba despre Emiratele Arabe Unite şi Tunisia.

„Se aprobă lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 2″, se arată în Hotărârea CNSU nr. 26 din 10.05.2021.

Lista completă a statelor şi zonelor considerate cu risc epidemiologic: Cipru, Uruguay, Bahrain, Maldive, Seychelles, Capul Verde, Turcia, Suedia, Argentina, Croaţia, Puerto Rico, Andorra, Olanda, Lituania, Franţa, Costa Rica, Mongolia, Columbia, Kuweit, Slovenia, Paraguay, Chile, Letonia, Anguilla, Șerbia, Georgia,Belgia,Luxemburg, Estonia, Qatar, Brazilia, India, Muntenegru, Bermuda, Iran, Oman, Germania, Peru, Palestina, Ungaria, Austria, Aruba, Elveția, Ucraina, Cehia, Canada, Italia, Polonia, Grecia, Liechtenstein, Armenia, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Macedonia de Nord, Liban, Irak, Iordania, Spania, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Bosnia și Herţegovina, Tunisia, Guyana, Azerbaidjan, Kazahstan, Bahamas, Curaçao, Belarus, Trinidad și Tobago, Danemarca, Nepal, Monaco, Suriname, Ecuador, Bolivia şi Africa de Sud.

Ţările nou incluse pe listă sunt Anguilla, India, Palestina, Emiratele Arabe Unite, Irak, Spania, Tunisia, Guyana, Kazahstan, Bahamas, Belarus, Trinidad și Tobago, Danemarca, Nepal, Monaco, Suriname, Ecuador, Bolivia.

Cine nu este obligat să stea în carantină

Importsnt de știut este faptul că există și excepții pentru oamenii care vin în România din aceste țări și nu sunt obligați să stea în carantină. Este vorba de cei care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de-a 2-a doză şi au trecut cel puţin 10 zile de la data acesteia până la data intrării în România.

De persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în ţară, fapt dovedit prin documente medicale (ex: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în ţară) şi au trecut cel puţîn 14 zile de la data confirmării până la data intrarării în ţară.

Tot în aceasta categorie se încadrează și persoanele care rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul naţional.

Adauga un comentariu