Local

Numărul femeilor victime ale violenței s-a dublat în anul 2023. Peste 80 la sută aleg să rămână alături de agresor – FOTO

Publicat: 29 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Numărul femeilor victime ale violenței s-a dublat în anul 2023. Peste 80 la sută aleg să rămână alături de agresor - FOTO
Numărul victimelor cazate în centrul de adăpost a scăzut, deși s-au înregistrat mai multe apeluri de la poliție

În 2023, numărul femeilor care sunt victime ale violenței s-a dublat față de anul trecut. Centrul de Servicii Integrate pentru Victimele Violenței în Familie, din cadrul Direcției de Asistență Socială din Iași, se ocupă de aceste mame care sunt agresate de soț sau de concubin. În momentul de față, centrul respectiv are și o echipă mobilă care se deplasează la fața locului.

Numărul femeilor victime ale violenței domestice este în creștere

Cu toate că numărul apelurilor de la poliție s-a dublat față de anul 2022, cel al victimelor din centrul pentru persoane abuzate din Iași s-a micșorat în 2023. Se poate observa faptul că din ce în ce mai puține femei solicită ajutorul specialiștilor din centru. La Iași există doar Centrul de Servicii Integrate pentru Victimele Violenței în Familie care se ocupă de aceste cazuri. Acesta are o capacitate de 20 de persoane. Astfel, în 2023, aproximativ 45 de persoane au fost cazate în acest centru de urgență.

Conform ordinului de restricție, agresorul este evacuat și victima rămâne la domiciliu. În unele cazuri, ordinul de restricție nu este respectat de partener, acesta terorizând victima în continuare. Unele femei agresate solicită cazare în centru pentru a nu risca aceste situații.

„De anul trecut am observat o ușoară descreștere, nu neapărat semnificativă, a cazurilor aduse la centru. Pe partea de echipă mobilă a fost o creștere aproape dublă. Anul trecut au fost în jur de 50 de persoane cazate, iar anul ăsta în jurul a 45 de cazuri. Noi avem o capacitate de 20 de persoane, capacitatea în 4 camere. Ar veni cam 5 persoane pe cameră, ceea ce este puțin imposibil pentru că nu se mai oferă spațiu, nici intimitate”, declară Andra Curalariu, șefa Centrului de Servicii Integrate pentru Victimele Violenței în Familie din cadrul DAS Iași.

Aici, femeile primesc un adăpost, consiliere psihologică, consiliere socială, asistență juridică, asistență medicală primară și servicii de consiliere vocațională pentru a putea fi reintegrate pe piața muncii, dacă este cazul.

Majoritatea victimelor se întorc la agresor

Majoritatea cazurilor de violență domestică sunt între soț și soție sau concubini. Cauzele violenței domestice în familie sunt numeroase, dar cea mai cunoscută este consumul de alcool. Totodată, educația precară poate duce la situații abuzive.

„Cea mai cunoscută cauză a violenței domestice este consumul de alcool. Asta e cea mai comună, dar cauzele sunt multe. De la cele mai profunde, care provin din violența în familia de origine, alcoolul, educația precară, până la situația financiară. Dacă ai avut violență domestică în familia de origine, ca și copil ai trăit asta și ai văzut asta la părinți, există două variante: ori devii agresor, ori devii victimă”, spune Andra Curalariu.

Victimele pot sta în regim de urgență pe o perioadă de 14 zile, iar dacă în urma evaluării se constată că mai există riscul ca agresiunea să se repete, se face un contract pe o perioadă de 60 de zile. Acesta se poate prelungi până la un maxim de 18 luni.

Din păcate, în Iași, peste 80 la sută dintre femeile victime ale violenței aleg să se întoarcă la agresor, creându-se un ciclu în care ele stau în centru o perioadă, se întorc la agresor, urmând ca abuzul să se repete.

Adauga un comentariu