Stiri medicale

O igienă precară contribuie la rezistența la antibiotice

Publicat: 12 sept. 2020
O igienă precară contribuie la rezistența la antibiotice
O igienă precară contribuie la rezistența la antibiotice

Potrivit experților în sănătate publică ai Consiliului Global pentru Igienă (GHC), o igienă precară acasa contribuie la rezistența la antibiotice, de aceea curatenia este esențială pentru reducerea amenințării tot mai mari a rezistenței la antibiotice. Se estimează că ratele de rezistență la antibiotice utilizate în mod obișnuit ar putea depăși 40-60% în unele țări, până în 2030. Experții solicită o revizuire a practicilor de igienă la domiciliu și în viața de zi cu zi pentru a ne asigura că acestea sunt eficiente și adecvate problemelor urgente de sănătate publică cu care ne confruntăm în prezent, cum ar fi rezistența la antibiotice și COVID-19.

Într-un nou document elaborat de Consiliului Global pentru Igienă (GHC) și publicat în ultima ediție a Jurnalului American de Control al Infecțiilor, experții au prezentat dovezile care arată că o igienă mai bună în casele noastre și în viața de zi cu zi joacă un rol esențial în combaterea rezistenței la antibiotice. O igienă bună contribuie la lupta împotriva RAM în două moduri, prin prevenirea infecției, reducând astfel nevoia de prescriere a antibioticelor, și prevenind răspândirea de la persoană la persoană a infecțiilor rezistente la antibiotice.

De ce o igienă precară contribuie la rezistența la antibiotice?

Lucrarea analizează dovezi că, pentru a minimiza răspândirea infecțiilor în mediul de acasă și comunitar, este necesară o abordare mai concentrată a igienei bazată pe evaluarea riscurilor. De exemplu, s-a dovedit că îndepărtarea germenilor care răspândesc infecția de pe suprafețe și mâini cu risc ridicat în momente critice, cum ar fi atunci când pregătiți mâncarea și folosiți toaleta, s-a dovedit că minimizează răspândirea infecțiilor de la persoană la persoană. Un studiu de intervenție demonstrează că igiena îmbunătățită a mâinilor în rândul unui grup de copii dintr-un centru de zi poate reduce nevoia de utilizare a antibioticelor pentru infecțiile respiratorii obișnuite cu 30%.

Profesorul Sally Bloomfield, expert în sănătate publică și colaborator, spune:

„În loc să ne curățăm în profunzime casele, îi îndemnăm pe toți să mențină această abordare igienică în case și în viața de zi cu zi, concentrându-ne pe locurile dăunătoare in care microbii sunt cel mai probabil să se răspândească, pentru a ajuta nu numai să previna răspândirea coronavirusului, dar si pentru a ajuta la combaterea RAM.”

GHC a lansat un manifest prin care solicită factorilor de decizie naționali și internaționali, agențiilor de sănătate și profesioniștilor din domeniul sănătății să recunoască în continuare importanța igienei în mediul de acasă și în viața de zi cu zi.

Igiena îmbunătățită a mâinilor și a suprafețelor din casă și comunitate este esențială pentru a minimiza răspândirea infecțiilor și, în consecință, consumul de antibiotice, care va ajuta apoi în lupta împotriva rezistentei la antibiotice.

Sfaturile, îndrumările și educația IPC pentru HCP privind igiena mâinilor și a suprafețelor și relația sa cu rezistenta la antibiotice nu ar trebui să se limiteze la setările de asistență medicală, ci să includă și recomandări pentru a influența comunitatea mai largă cu efect imediat.
Adauga un comentariu