Lista cu ieșenii admiși în programul Casa Verde Fotovoltaice a fost publicată pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Persoanele fizice eligibile au depus 4.784 de cereri, în valoare de 95.680.000 de lei, sute fiind din Iași. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni de la data publicării listei
O nouă listă cu ieșenii admiși în programul Casa Verde Fotovoltaice a fost publicată pe site-ul AFM. Aceasta numără 4.784 de cereri eligibile depuse de persoanele fizice, în valoare de 95.680.000 de lei. Sute dintre acestea sunt ale ieșenilor care primesc banii prin program. Prima listă, cu 9.566 de dosare acceptate în program, la nivel național, a fost publicată pe site-ul AFM la începutul acestui an.
Dacă au ales instalatorul validat, pot trece la etapele următoare, respectiv implementarea proiectului și decontarea de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a sumelor solicitate de instalatorii validați. Listele dosarelor acceptate în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice” au fost publicate pe site-ul www.afm.ro, la secțiunea aferentă, sesiunea 2023. Durata de implementare a proiectelor este de 12 luni de la data publicării listei.
O nouă listă cu ieșenii admiși în programul Casa Verde Fotovoltaice, publicată pe site-ul AFM
În perioada 24 mai – 9 iunie 2023, din Iași, s-au depus 3.470 de dosare, până în prezent fiind evaluate și declarate eligibile la finanțare doar un sfert dintre acestea.
Din toată țara, 86.625 de persoane fizice s-au înscris cu succes în aplicația informatică. Implementarea proiectului se realizează de beneficiar prin îndeplinirea formalităților specifice obținerii tuturor avizelor și acordurilor, precum și prin instalarea sistemului de panouri fotovoltaice și racordarea acestuia la rețeaua națională de distribuție a energiei electrice, prin intermediul unui instalator validat. Beneficiarii primesc o finanțare de până la 90 la sută din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei, pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kW. Astfel, beneficiarii trebuie să suporte o contribuție proprie, de 2.000 de lei.
Ieșenii pot începe implementarea proiectelor eligibile în programul Casa Verde Fotovoltaice
Scopul programului Casa Verde Fotovoltaice reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și pentru livrarea surplusului în sistemul energetic național.
Programul a fost suspendat anul trecut, ca urmare a Hotărârii Curții de Apel Oradea nr. 199/2023 în dosarul 3168/111/2023, prin care se admite cererea formulată de reclamanta Dhelectric Systems SRL, în contradictoriu cu pârâta Administrația Fondului pentru Mediu. Prin această decizie s-a dispus suspendarea executării deciziei de soluționare a contestației privind respingerea dosarului de validare al reclamantei Dhelectric Systems SRL, ca instalator, publicat pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu în data de 28 august 2023, precum și suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validați, de alegere a acestora de către beneficiari și de încheiere a contractelor de participare și de finanțare până la soluționarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului. Un client din Iași susține că a primit un panou solar defect.
Astfel, pe site-ul AFM, ieșenii pot verifica lista cu beneficiarii admiși în programul Casa Verde Fotovoltaice.