Titlurile zilei

Oana, o tânără profesoară de sport, din Iași, a căzut în capcana controversatului Cristian Stanciu. Tânăra are, probabil, cel mai mic salariu din Iași: „În decembrie, a primit 180 și ceva de lei de la FEG” – FOTO

Publicat: 27 feb. 2024
_____ Vizualizări 13 Comentarii
Oana o tânără profesoară de sport din Iași a căzut în capcana controversatului Cristian Stanciu. Tânăra are probabil cel mai mic salariu din Iași În decembrie a primit 180 și ceva de lei de la FEG - FOTO
Oana Enachi Saviuc Pavăl, o tânără profesoară de sport, din Iași, le aduce acuzații grave lui Cristian Stanciu și soției sale, Irina Stanciu, patronii Fundației Ecologice Green

Oana Enachi Saviuc Pavăl, o tânără profesoară de sport, din Iași, le aduce acuzații grave lui Cristian Stanciu și soției sale, Irina Stanciu, patronii Fundației Ecologice Green (FEG). Tânăra susține nu doar că nu și-a primit salariul complet, ci a fost supusă și la numeroase abuzuri.

O profesoară de sport a declarat război FEG-ului, fundația deținută de Cristian Stanciu

Tânăra a fost șomeră înregistrată la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași, iar în 2021 s-a angajat la FEG. Aceasta a primit, timp de un an și jumătate, mai bine de jumătate de salariu de la stat, iar după ce perioada de timp s-a încheiat, Oana susține că nu și-a mai primit decât o parte din salariu. Din acest motiv, tânăra a dat Fundația Ecologică Green în judecată.

„Fiica mea, Oana Enachi Saviuc Pavăl, s-a angajat, în anul 2021, profesoară de educație fizică la FEG. I s-a făcut contract de muncă normal, nu acel contract care se face în sistemul de învățământ. După primul an de muncă avea concediu 21 de zile, nu 62, cum este în învățământ, iar până la urmă a primit doar 9 zile de concediu. Ea a fost încadrată prin Forțele de Muncă, iar un an jumătate, ei erau obligați să o țină, iar trei sferturi din salariul i-l dădea statul, FEG-ul plătea numai o bucățică.

Ea preda și la școala FEG din Nicolina, și la cea din Alexandru. A făcut scandal, și-a cerut drepturile, iar din momentul ăla au început șicanele. Plus că fata avea 20 de ore pe săptămână, adică 18 catedra și 2 ore suplimentare, dar pe alea suplimentare nu i le plătea. Oana a cerut plata orelor suplimentare și a cerut să aibă concediu 62 de zile. Au fost câteva contre, ea a stat în concediu 62 de zile și i s-a spus că o ține doar pentru că statul îi plătește trei sferturi din salariu”, a declarat Daniel Enachi Saviuc Pavăl, tatăl Oanei.

Daniel Enachi Saviuc Pavăl: „Au obligat-o să-și dea demisia de mai multe ori”

Oana Enachi Saviuc Paval
Problemele pentru Oana au început în cel de-al doilea an petrecut la FEG, 2022-2023, când tânăra s-a trezit doar cu 10 ore pe săptămână în loc de o normă întreagă

Problemele pentru Oana au început în cel de-al doilea an petrecut la FEG, 2022-2023, când în loc de o normă întreagă, tânăra s-a trezit doar cu 10 ore pe săptămână, pentru care primește un salariu de mizerie, anume 325 de lei. Nemulțumită, aceasta a început să ceară explicații, motiv pentru care a ajuns în comisia de disciplină.

„În anul 2022-2023, au suspendat 3 clase din Alexandru, ca să-i reducă norma, dar în Alexandru a apărut clasa a V-a. Ea trebuia să aibă 14 ore. Legea spune clar că trebuiau să-i completeze orele, dar nu s-a întâmplat așa, au lăsat-o doar cu 10 ore, adică cu 0,55 din catedră, nu cu jumătate. Normal ar fi fost să aibă 9 ore, așa are una în plus. Pentru luna decembrie, a primit salariu 180 și ceva de lei de la FEG, iar după ce am făcut scandal și eu, și fata, i-au mai dat 200 și ceva de lei, normal trebuie să-i dea 1.000 de lei pentru jumătate de catedră, dar ea are salariu cam 325 de lei. Au obligat-o să-și dea demisia de mai multe ori, chiar soția lui Cristian Stanciu. Fata a cerut de trei ori să vorbească personal cu el, dar nu i s-a dat voie. Acum are trei procese cu FEG”, a mărturisit Daniel Enachi Saviuc Pavăl.

Oana Enachi Saviuc Pavăl are trei procese cu FEG

Oana Enachi Saviuc Paval
Deși i s-a cerut de mai multe ori să demisioneze, Oana nu vrea să renunțe atât de ușor la lupta cu fundația deținută de Cristian Stanciu

Deși i s-a cerut de mai multe ori să demisioneze, Oana nu vrea să renunțe atât de ușor la lupta cu fundația deținută de Cristian și Irina Stanciu. În prezent, tânăra are 3 procese cu FEG, iar luni, 26 februarie 2024, când tatăl său dezvăluia calvarul pe care îl trăiește Oana din cauza instituției de învățământ, se afla în instanță.

„De două ori a fost băgată în comisia de disciplină. O dată a fost, la secretariat, cu un act și a vrut să facă o poză, iar secretara i-a smuls hârtia din mână. A fost un conflict între ele, iar pentru asta, fata a ajuns în comisia de disciplină, precum că a bătut-o pe secretară. În comisia de disciplină era și o doamnă avocată, care apăra în instanță FEG-ul, deci clar este conflict de interese.

Pentru asta este un alt proces. Iar al treilea proces pe care îl avem cu FEG-ul, deoarece a fost o ședință, iar fiica s-ar fi contrazis cu directoarea de acolo, iar pentru asta au băgat-o din nou în comisia de disciplină, pe motiv că a părăsit încăperea înaintea celorlalți, iar culmea, fata a zis că a plecat ultima din sală. Pentru asta i-au diminuat salariul pentru trei luni. Am cerut filmările din ziua respectivă, dar nu ni s-au pus la dispoziție.

Ea a avut astăzi (ieri – n.r.) termen la unul dintre procese. Ei au stilul ăsta, să bage demisia în față celor care deranjează. Colegii chiar i-au zis Oanei că va rămâne în analele FEG-ului că a avut tupeul să se pună cu Stanciu. Ei încasează bani de la părinți pentru masa copiilor, pentru meniul unui copil iau 20 și ceva de lei, dar dau un meniu la 2 copii, restul de bani și-i bagă la ei în buzunare. Fata mea e singura care nu are tichete de masă, ceilalți angajați au, paznicul, omul de serviciu. Am zis că o ajutăm noi, să stăm pe capul lui Stanciu până când câștigăm. Fata cere tot salariul din urmă, concediu plătit și daune morale. Ea nu vrea să-și dea demisia, iar ei nu vor s-o dea afară, că se gândesc că vor avea al patrulea proces, iar astea sunt câștigate, de cele mai multe ori, de angajați”, a declarat tatăl Oanei, Enachi Saviuc Pavăl.

Contactat de reporterii BZI pentru a-și exprima opinia despre această situație, Cristian Stanciu nu a dorit să comenteze.

„Vă pot spune că ne aflăm cu acea doamnă în litigiu, mai multe nu am de adăugat”, a declarat Cristian Stanciu.

Nu este pentru prima dată când ies la iveală detalii incendiare din cadrul Fundației Ecologice Green. Reporterii BZI au demonstrat fără echivoc, în octombrie 2022, că și Fundația Ecologice Green (FEG), deținută de consilierul județean PSD Cristian Stanciu, fabrică infirmieri și asistenți medicali pe bandă rulantă, fără ca aceștia să participe la cursurile de pregătire teoretică și la practica desfășurată în unitățile medicale din Iași, autoritățile nu au luat niciun fel de măsuri. Cursanții trebuie doar să plătească taxa de școlarizare și pot fi siguri că în câteva luni vor avea diploma care le permite să îngrijească bolnavii din orice spital de stat sau din mediul privat.

Reporterii BZI au demonstrat cu înregistrări audio și cu documente că pentru elevii FEG este suficient să plătească taxa de școlarizare și astfel vor fi siguri că vor absolvi cu note peste 9. Acum, când și Oana Enachi Saviuc Pavăl, o tânără profesoară de sport, din Iași, a ales să dezvăluie abuzurile la care a fost supusă de patronii FEG, ar trebui ca instituțiile abilitate să ia măsuri și stopeze ilegalitățile comise de Irina și Cristian Stanciu.

Amintim că PSD-istul Cristian Stanciu s-a aflat în incompatibilitate 3 ani, în perioada 15.06.2018-27.01.2021, timp în care a fost membru al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Iași, dar a ocupat și postul de consilier județean. Mai mult, în perioada în care se afla în incompatibilitate, Cristian Stanciu era și vicepreședintele PSD Iași, dar și liderul de grup al consilierilor județeni social-democrați.

Comentarii
  • Secretarele de la FEG se cred directoare. Nu fac aproape nimic, sunt lenese si proaste rau. Dar cu nasul pe sus. Si probabil ceva rude sau prietene cu Stanciu. Sau le fu*e ala, ori ceva.

  • Am avut copilul la gradi acolo. Ca sa il primeasca si sa mi- l tina acolo, mami ii canta la flautul cu gusa paznicului de 2 ori pe luna. Secretarele cu tupeu mare, dar paznicul, omenos, punea o vorba buna. Asa ca pretul pentru a deveni ieseni a fost mic. Mami, oricum, era virtuoasa de mica.

  • Stanciu nu mai fute nimic, ca de la atâta alcool l-a lăsat instrumentul. Nu o mai ftea el nici pe Irina, dar acolo e alta poveste, sunt fiecare cu iubirile lor; anyway un bețiv, borfaș, libidinos și hoț, e combinația câștigătoare în România.

  • Pana la urma tot are cineva ac de cojocul astora, deoarece prea multe faze tot povestiti de ei si totusi nimeni nu le-a facut nimic pana acum sau nu sunt chestii adevarate.

  • Am lucrat la FEG… Majoritate sunt angajati pe perioada determinata 30-90 zile.. si ii muta de pe o firma pe alta ca sa scape de ceva taxe si impozite! Nici contributiile nu au fost platite complet catre stat

  • „Capitalismul de cumetrie” romanesc si golanii care îl practica! Salbaticia nu este compatibila cu „piata libera”! Așa ca totul e o porcarie originala.

  • Dar fata e braziliancă sau ceva, o cheamă Enachi Saviuc Pavăl, se trage din cinci familii sau e nepoata lui Mobutu Sese Seko?

Adauga un comentariu