Diete si regimuri

Obiceiurile alimentare sunt parțial genetice, dezvăluie un studiu

Publicat: 22 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Obiceiurile alimentare sunt parțial genetice dezvăluie un studiu
există predispoziții genetice care îi determină pe oameni să le placă să mănânce un anumit tip de mâncare

Obiceiurile și gusturile alimentare sunt parțial sub control genetic, sugerează un nou studiu științific. Acesta a fost realizat pe 2.590 de gemeni „adevărați” și „falsi”.

Studiile științifice asupra gemenilor „adevărați” și „falși” (adică monozigoții care împărtășesc același patrimoniu genetic și dizigotii) au avantajul de a face posibilă determinarea cu mai multă sau mai puțină certitudine a ceea ce depinde în parte de gene și ceea ce este de ordinea dobânditului, în opoziție cu înnăscutul.

Publicat în revista Twin Research and Human Genetics al „Cambridge University Press”, un nou studiu efectuat pe 2.590 de gemeni monozigoți și heterozigoți cu vârsta medie de 58 de ani a permis stabilirea originii parțial genetice a obiceiurilor alimentare.

De ce obiceiurile alimentare sunt parțial genetice

Cercetătorii de la King’s College din Londra (Marea Britanie) au analizat răspunsurile la chestionarele alimentare ale participanților, folosind nouă „indici alimentari” utilizați în mod obișnuit în epidemiologia nutrițională.

Echipa a constatat apoi că gemenii identici, sau gemenii „reali”, au mai multe șanse să aibă scoruri similare pe toți cei nouă indici alimentari decât gemenii neidentici. Această diferență ar putea fi observată chiar și după controlul diferiților factori de părtinire, cum ar fi indicele de masă corporală, nivelurile de efort, fumatul și consumul de alcool.

Pentru cercetători, aceasta este o dovadă că există o componentă genetică a gusturilor și a obiceiurilor alimentare. În mod clar, există predispoziții genetice care îi determină pe oameni să le placă să mănânce un anumit tip de mâncare.

„Știm din studiile gemene anterioare că există o componentă genetică puternică pentru anumite alimente, cum ar fi cafeaua și usturoiul, precum și obiceiurile alimentare generale. Ultimul nostru studiu este primul care arată că aportul alimentar și nutrițional, măsurat prin nouă indici alimentari, este, de asemenea, parțial sub control genetic”, a comentat Olatz Mompeó-Masachs, autorul principal al studiului. Pentru cercetător, aceste rezultate pot avea implicații viitoare în campaniile de conștientizare a nutriției echilibrate în rândul publicului larg.

Adauga un comentariu