Eveniment-Social

Până la finalul anului 2024, ar putea începe lucrările de reabilitare a Cinematografului Trianon: „Sunt necesare cel puțin 15 milioane de euro” – FOTO

Publicat: 02 feb. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Până la finalul anului 2024 ar putea începe lucrările de reabilitare a Cinematografului Trianon Sunt necesare cel puțin 15 milioane de euro - FOTO
Până la finalul anului 2024, ar putea începe pentru reabilitarea Cinematografului Trianon

Cinematograful Trianon, clădirea construită în 1929, ar putea intra în reabilitare până la finalul anului 2024. În perioada următoare, urmează să fie realizate Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) și proiectul tehnic

Fostul cinema Republica, de pe pietonalul Lăpușneanu, a fost preluat de Primăria Iași în anul 2017, în urma unui proces câștigat împotriva Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor România Film (RADEF).

Cinematograful Trianon ar putea intra în reabilitare

Cinematograful Trianon
Fostul Republica, de pe pietonalul Lăpușneanu, a fost preluat de Primăria Iași în anul 2017

Clădirea Cinematografului Trianon a fost construită în anul 1929, fiind consolidată ulterior în perioada 1963-1964. Suprafața clădirii este de 1.010 metri pătrați, iar suprafața desfășurată este de aproximativ 2.200 de metri pătrați. Regimul de înălțime este subsol, parter și 3 etaje.

În perioada următoare urmează să fie realizate Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) și proiectul tehnic pentru clădire, iar până la finalul anului 2024 există posibilitatea să fie începută reabilitarea.

„După ce va fi votat bugetul municipiului Iași, urmează să plecăm la drum cu expertiza, să fie realizată Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) și proiectul tehnic pentru cinematograful Trianon. Așadar, undeva în toamna sau iarna anului 2024, întregul dosar la fostul cinematograf Republica va fi gata și o să trebuiască și acolo pas cu pas să realizăm reabilitarea”, spune Andrei Apreotesei, managerul interimar Palatul Culturii.

Ieșenii sunt mult mai interesanți de activitatea cinematografică

Cinematograful Trianon
Ieșenii sunt mult mai interesanți de activitatea cinematografică

Andrei Apreotesei, managerul interimar al Palatului Culturii, declară faptul că nu se știe suma exactă pentru acest proiect, însă consideră că sunt necesare cel puțin 15 milioane de euro.

„La Cinematograful Trianon, suma exactă o vom afla după ce va fi proiectul tehnic gata, dar, dacă vrem cu adevărat să-l transformăm într-o sală de spectacole și concerte în care și Opera, Filarmonica sau orice altă instituție să facă activități culturale acolo, fără 15 milioane de euro nici nu cred că avem ce discuta. Poate nu ar fi atât de costisitoare restaurarea, chiar dacă noi o dorim exact după amprenta originală, descoperită de către istoricul Sorin Iftimie la Arhivele Naționale, dar ar fi costisitoare tehnica de scenă”, adaugă Andrei Apreotesei, managerul interimar Palatul Culturii.

În anul 2023, activitatea de cinema a urcat pe locul 2, în ceea ce privește sursa veniturilor proprii ale Ateneului Național din Iași.

„Anul trecut, pentru prima dată, activitatea de cinema a urcat pe locul 2, în ceea ce privește sursa veniturilor proprii ale Ateneului Național din Iași, astfel încât credem că oamenii nu au abandonat filmul de artă, ba chiar dimpotrivă, îl iubesc și îl așteaptă în condiții cât mai bune”, mai spune Andrei Apreotesei, managerul interimar Palatul Culturii.

Comentarii
Adauga un comentariu