Sanatate

Pastile de somn pentru bătrâni: Medicamente pentru un somn odihnitor

Publicat: 14 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pastile de somn pentru bătrâni Medicamente pentru un somn odihnitor
Insomnia este considerată una dintre cele mai răspândite afecțiuni moderne

Timpul de somn se modifică odată cu înaintarea în vârstă, numărul orelor de somn scăzând pe parcursul vieții. Insomnia este o problemă cu care se confruntă multe persoane în vârstă și tocmai de aceea este indicat să știe ce pastile de somn pentru bătrâni se pot găsi.

Insomnia reprezintă o tulburare de somn care se manifestă prin dificultăți în a adormi, trezire pe timpul nopții sau somn de slabă calitate. Potrivit statisticilor, mai mult de jumătate dintre români dorm mai puțin de 7-8 ore pe noapte. Insomnia este considerată una dintre cele mai răspândite afecțiuni moderne, iar netratarea acesteia poate duce la afectarea sistemului cardiovascular și la scăderea puterii de concentrare.

Dacă un nou-născut doarme, în medie, aproximativ 16 și 20 de ore pe zi, iar în perioada copilăriei, nouă ore de somn sunt suficiente, un adlt are nevoie de 7-8 ore de somn.

Există percepția greșită că bătrânii nu au nevoie de atâtea ore de somn, deoarece de la o vârstă activitățile fizice și intelectuale sunt mai reduse decât în tinerețe, deci oboseala nu este la fel de accentuată.

persoană în vârstă care suferă de insomnie

Care sunt cauzele insomniei la persoanele în vârstă

Îmbătrânirea nu trebuie neapărată cu apariția insomniei. Chiar dacă dificultățile de somn sunt specifice bătrâneții, unele cauze sunt ignorate. Cele mai frecvente cauze ale insomniei la persoane în vârstă pot fi apneea în somn, narcolepsia, parasomniile, sindromul picioarelor neliniștite sunt tulburări de somn specifice, care intervin în perioada bătrâneții.

De asemenea, din cauza diverselor afecțiuni de care suferă, vârstnicii pot avea un somn neliniștit, deoarece anumite tipuri de durere sunt mai puternice în timpul nopții.

Afecțiunile cardiace pot determina apariția problemelor respiratorii, care îngreunează somnul.

persoană în vârstă care suferă de insomnie

O altă cauză poate fi boala Parkinson, în care pacientul trebuie să se trezească des pentru a utiliza toaleta, se confruntă cu amorțeli și senzație de amețeală, nu se poate întoarce de pe o parte pe cealaltă, toate acestea cauzând dificultăți ale somnului;

Alte afecțiuni, precum cele digestive, alergiile, sinuzitele sau congestia nazală pot fi cauze ale numărului redus de ore de somn.

În plus, depresia, anxietatea, tulburările bipolare, psihoza sau demența pot crea dificultăți în inducerea somnului și în menținerea lui pe timpul nopții.

persoană în vârstă care suferă de insomnie

Pastile de somn pentru bătrâni: Tratamente recomandate de medici

Tratamentul insomniei în cazul bătrânilor depinde foarte mult de cauză. Printre cele pastilele cele mai des recomandate de medici se numără somniferele. Acestea sunt recomandate mai ales în cazurile severe de insomnie și doar pe termen scurt.

Antidepresive sunt indicate dacă insomnia a fost cauzată de o depresie nediagnosticată. Aceste medicamente nu trebuie luate niciodată fără recomandarea doctorului, deoarece ar putea avea efecte adverse.

Pentru persoanele care sunt trecute de vârsta de 60 de ani, mulți medici recomandă melatonina. Aceasta poate calma insomnia ușoara, ajutând la reglarea ciclului somn-veghe.

Alte pastile pentru somn, pe care le pot recomanda medicii pentru perosanele mai în vârstă sunt antihistaminicele. Acestea dau o stare de somnolență, deși nu sunt considerate neapărat ca făcând parte din categoria somniferelor. Aceste pastile pot grăbi somnul, însă cresc riscul de somnolență pe timpul zilei. Și aceste medicamente pot fi luate doar după o discuție cu medicul.

persoană în vârstă care suferă de insomnie

Adauga un comentariu