Sanatate

Pentru ce este bun hreanul: Efecte miraculoase în medicina tradițională

Publicat: 25 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pentru ce este bun hreanul Efecte miraculoase în medicina tradițională
Hreanul este folosit încă din cele mai vechi timpuri în medicina tradițională

Este una dintre cele mai folosite plante rădăcinoase, fiind utilizată pe post de condiment, dar și în scopuri medicinale. Deși l-ai folosit de multe ori, cu siguranță te-ai întrebat pentru ce este bun hreanul.

Această plantă conține mulți compuși chimici care pot avea beneficii pentru sănătate. În plus, hreanul este bogat în nutrienţi, fiind o plantă rezistentă atât la temperaturi joase, cât şi la secetă. Hreanul are multe proprietaţi curative datorită conținutul bogat în vitamine A, C, B1,B2, săruri, aspargină și uleiuri volatile. Hreanul conține și mici cantități de calciu, potasiu, magneziu, acid folic și alți micronutrienți.

Hreanul are un miros înţepător din cauza sulfurii de alil, care se mai regăseşte în usturoi şi ceapă, şi care, prin radere, produce mirosina, proprietăţi iritante ale plantei.

Hreanul este o legumă cruciferă, din aceeași „familie” cu wasabi, varză, broccoli și varză kale și se consumă în cantități mici, iar 15 de grame au 7 calorii, sub 1 gram de proteine, sub 1 gram de grăsimi, 2 grame carbohidrați și 0,5 grame fibre.

Pentru ce este bun hreanul: Remediu pentru multiple boli

Pe lângă întrebuințările gastronomice, hreanul este folosit încă din cele mai vechi timpuri în medicina tradițională.

Hreanul este utilizat în multe remedii, sub forma unui ulei, sub formă uscată sau sub formă de rădăcină proaspată. În trecut, pentru a tratarea infecțiilor urinare, afecțiunilor renale, durerilor articulare, problemelor respiratorii, artritei și întinderilor musculare era folsoit hreanul.

Cercetătorii susțin că hreanul poate fi folosit ca remediu pentru migrene datorită capacității sale de a îngusta vasele de sânge. Hreanul ar putea fi de ajutor în tratarea migrenelor.

De asemenea, hreanul are efecte anti cancer. Hreanul are glucozinolați, niște compuși chimici care luptă contra cancerului. Potrivit cercetătorilor, hreanul conține compuși chimici care ar putea ajuta la detoxifierea și la eliminarea radicalilor liberi care cauzează cancer.

Hreanul are efect stimulant asupra aparatului digestiv. Acesta accelerează peristaltismul intestinal şi combate atonia intestinală, putând fi folosit ca aliment sau ca remediu medicamentos folsoit sub formă de tinctură, oţetul de hrean, făină de hrean sau în formă naturală.

Hreanul are de 10 ori mai mulți glucozinolați decât broccoli.

În plus, hreanul are proprietati antibacteriene. Uleiul eliberat atunci când rădăcina este tăiată poate avea puternice proprietăți antibacteriene. Hreanul poate să lupte contra unor bacterii precum E.Coli, H.Pylori și Salmonella.

De asemenea, hreanul contribuie la menținerea sănătății sistemului respirator pentru a calma simptomele răcelilor și pentru a ameliora problemele respiratorii.

Ce contraindicații are hreanul

Hreanul are contraindicații la administrarea pentru copiii mici, cu vârste sub 4 ani, atunci când este consumat pe cale orală, deoarece poate cauza probleme digestive.

De asemenea, hreanul nu se recomandă să fie consumat în cantități mari, pe cale orală, dacă femeia este însărcinată sau alăptează. Tinctura de hrean poate provoca pierderea sarcinii dacă este folosită în mod regulat sau în cantități mari.

În plus, hreanul poate irita sistemul digestiv și nu este recomandată folosirea lui la persoanele cu ulcer la stomac, la pacienții cu boli inflamatorii intestinale, la cele cu infecții sau alte afecțiuni ale tractului digestiv.

Dacă ai probleme cu rinichii, hreanul este contraindicat deoarece ar putea creşte fluxul de urină, putând fi o problemă pentru persoanele cu afecţiuni renale.

Adauga un comentariu