Actualitate

Peste 500 de vaccinări peste rând la Rădăuți! Primele sancțiuni după anunțul lui Vlad Voiculescu

Publicat: 28 ian. 2021
Centrul de vaccinare de la Rădăuți
Centrul de vaccinare anti-COVID-19 de la Rădăuți

Peste 500 de vaccinări peste rând au fost identificate joi, 28 ianuarie, la Rădăuți. În urma unui control făcut la cererea Ministerului Sănătății, medicul coordonator a fost amendat cu 5.000 de lei.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, anunța miercuri, 27 ianuarie, faptul că vor fi controale la centrele de vaccinare, în special acolo unde au fost raportate cifre neconforme. La Rădăuți, unde au fost 563 de vaccinări peste rând.

Control la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți

La cererea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari din cadrul DSP Suceava au mers în control la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți, după ce s-a constatat că, în perioada 15-23 ianuarie 2021 au fost vaccinate în acest centru 563 de persoane, care erau eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare.

Controlul a avut ca scop verificarea modului de aplicare a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România în acest centru.

„La momentul controlului, inspectorii DSP Suceava au constatat că persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicația Rovaccinare pe baza CNP-ului si nici în listele de pacienți programați pentru ziua în curs. Listele cu pacienți pentru ziua în curs erau trimise pe whatsapp de către medicul coordonator din DSP către directorul medical al spitalului și redirecționate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate a pacienților programați. În centrul de vaccinare pacienții au fost primiți în baza programărilor printate sau mesajelor sms, iar în cazul pacienților programați de medicul de familie, pe baza declarației acestora”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Persoane care s-au vaccinat peste rând

Inspectorii sanitari au verificat listele de pacienți programați si au constatat că sunt pacienți în dreptul cărora nu sunt completate toate câmpurile din platforma de programare (nu sunt trecute datele de identificare a celui care a programat si nici nu există câmp în care să fie trecută categoria populațională din care face parte, îngreunând astfel verificarea modului de programare).

Centrul de vaccinare din cadrul spitalului a fost organizat pentru personalul medico-sanitar inclus în prima etapă de vaccinare, apoi activitatea centrului a fost prelungită pentru personalul din etapa a II-a. De altfel, în Rădăuți nu există alte centre comunitare deschise.

S-a mai constatat că centrul de vaccinare nu a fost reoptimizat pentru a II-a etapă de vaccinare și pentru un număr mai mare de solicitări de vaccinare, nu se asigură personalul pentru fiecare punct din structura centrului, fiind adus personal din spital, prin rotație.

Amendă de 5.000 de lei pentru medicul coordonator

După controlul făcut, medicul coordonator al centrului a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 lei, conform HG 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice. De asemenea, inspectorii sanitari au recomandat reinstruirea personalului privind utilizarea și operarea mijloacelor informatice, respectarea prevederilor legale (OMS nr.2171/2020) privind evidența persoanelor vaccinate și respectarea prevederilor HG 103/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare impotriva Covid-19 si a OMS nr. 2171/2020 pentru stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19.

Vlad Voiculescu: „30% din vaccinări sunt în afara platformei de programare“

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat miercuri, 27 ianuarie, că o vulnerabilitate a campaniei de vaccinare este faptul că 30% dintre persoanele care se imunizează „ocolesc” platforma online.

„În perioada următoare Ministerul Sănătății și Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid (CNCAV) vor trebui să vegheze la două vulnerabilități. Una este că 30% dintre vaccinări sunt în afara platformei de programare, deci este platforma de programare și registrul național de vaccinare, acestea două trebuie puse împreună. Sunt oameni care merg în centrul de vaccinare sau centre de vacinare care nu sunt informatizate și lucrurile se fac încă pe hârtie. Faptul că 30% din oameni nu se programează în platforma de programare reprezintă o vulnerabiliate pe care am semnalat-o Comitetului condus de domnul Gheorghiță și tuturor instituțiilor care lucrează în acest proces, vulnerabilitate care trebuie remediată cât mai rapid. 30% din vaccinuri e mult”, a declarat Vlad Voiculescu.

 

Comentarii
  • Nu inteleg de ce guvernantii tip USR sunt surprinsi de ceea ce se intampla in judetul condus de BARONUL FLUTUR, a carui apucaturi de ABUZ sunt cunoscute din perioada de inceput a PANDEMIEI, cand alaturi de Directorul Spitalului de Urgenta SUCEAVA isi facea TESTE de COVID, incadrat ca si Dl. DOCTOR FLUTUR. Din pacate TOTUL a fost ulterior un foc de paie, dupa ANUNTUL unor ANCHETE ce urmau sa se deruleze la DSP Suceava si respectiv la Spitalui de Urgenta Suceava, sub DIRECTA COORDONARE A MEDICULUI MILITAR TRIMIS LA CONDUCEREA SPITALULUI DE CATRE DL. JOHANNIS SI DL. PRIM MINISTRU – SICA MANDOLINA. Finalitatea a fost DISPARITIA MAGARILOR IN CEATA, DUPA UN MODEL DE SUCCES. In acest context dl. Ministru Voiculescu ar trebui sa treaca in MODUL : PE LOC REPAUS, NU AVETI CE CAUTA IN JUDETUL BARONULUI FLUTUR.

Adauga un comentariu