Actualitate

Polonia a mobilizat armata la granița cu Belarus de teama unui conflict armat cu migranții – FOTO, VIDEO

Publicat: 09 nov. 2021
migranți la granița dintre Polonia și Belarus
Polonia a mobilizat armata la granița cu Belarus pentru a face față numărului mare de migranți

Polonia a avertizat despre o posibilă escaladare „armată” la granița sa cu Belarus, temându-se că vecinul său ar putea încerca să provoace un incident cu sute de migranți care încearcă să treacă în UE.

Trupe suplimentare au fost dislocate după ce mulțimi disperate au încercat să taie un gard de frontieră de sârmă ghimpată.

Polonia acuză Belarus că încearcă să creeze un conflict armat cu migranții

Polonia, Uniunea Europeană și NATO susțin că Belarus orchestrează problema, o afirmație respinsă de liderul său. Polonia spune că închide un punct important de trecere a frontierei la Kuznica, din cauza unui posibil conflict armat cu migranții.

Polonia, Lituania și Letonia, membre ale UE și NATO, au înregistrat o creștere a numărului de persoane care încearcă să intre ilegal în țările lor din Belarus în ultimele luni. Mulți dintre ei au venit din Orientul Mijlociu și Asia.

Temperaturile peste noapte la graniță au scăzut sub zero și mai mulți migranți au murit deja în ultimele săptămâni. Activiștii spun că migranții – mulți dintre ei tineri, dar și femei și copii – sunt folosiți ca pioni într-un joc politic între Belarus, non-UE, condus de liderul autoritar Alexander Lukașenko, și vecinii săi.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat că până la 4.000 de migranți s-au adunat în apropierea graniței de est a Poloniei și a declarat reporterilor că la un moment dat se așteptau „o escaladare… care va fi de natură armată”.

Televiziunea poloneză a declarat că mulți dintre migranții adunați lângă Kuznica erau însoțiți de indivizi înarmați cu câini.

Migranții sunt sub controlul armatei din Belarus, susține Polonia

Șeful departamentului de securitate națională al Poloniei, Stanislaw Zaryn, a declarat că migranții sunt sub controlul unităților armate din Belarus. „Belarus vrea să provoace un incident major, de preferință cu focuri trase și victime”, a declarat mai devreme viceministrul de externe Piotr Wawrzyk.

Ministerul apărării din Belarus a respins declarațiile poloneze ca fiind nefondate și nefondate și a acuzat Varșovia de încălcarea acordurilor prin mutarea a mii de trupe la graniță.

UE susține că liderul belarus provoacă afluxul de represalii împotriva sancțiunilor blocului. Acesta a impus măsurile după reprimarea de către Lukașenko a protestelor în masă după alegerile prezidențiale de anul trecut, larg discreditate, și arestarea unui jurnalist disident la bordul unui zbor Ryanair care a fost forțat să aterizeze la Minsk.

Belarus a trecut prin mai multe proteste de amploare după ce au fost lansate acuzații de fraudare a alegerilor

Poliția din Belarus a arestat cel puțin 100 de persoane în capitala Minsk și în alte orașe, deoarece protestele împotriva președintelui Alexander Lukașenko au avut loc pentru un al patrulea weekend consecutiv. Zeci de mii de oameni au sfidat prezenta masivă a organelor legii și s-au adunat în oraș. Ei doresc ca președintele e să demisioneze după realegerea sa de luna trecută, pe fondul acuzațiilor de trucare a votului.

Protestele au făcut, de la începutul lor, 4 decese. Conform informaţiilor existente până la această dată, din cauza protestelor au murit 4 oameni şi sunt câteva sute de răniţi.

 

 

Comentarii
  • daca treceau migrantii granita in Coreea de Nord sau in Myanmar, era masacru, bagau orezarii mii de gloante in ei. in UE, nu se poate dom’le. ca drepturile omului, azil politic, bla bla bla dar drepturile cetatenilor UE si securitatea lor unde e? pe noi ca cetateni ai UE cine ne apara, daca belarusii si rusii isi bat pl de noi?

Adauga un comentariu