Eveniment-Social

Postul Crăciunului în 2020. Totul despre perioada de restricții impuse de Biserica Ortodoxă pentru Nașterea Domnului

Publicat: 14 nov. 2020
Creștinii intră în postul Crăciunului 2020, perioadă de 40 de zile cu restricții impuse de Biserica Ortodoxă
Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos

Credincioșii de pretutindeni intră de mâine, 15 noiembrie 2020, în Postul Crăciunului. Această perioadă este considerată printre cele mai importante de peste an, post pe care Biserica Ortodoxă îl respectă cu sfințenie. Timp de 40 de zile, credincioșii postesc

De mâine, 15 noiembrie 2020, credincioșii intră în postul Crăciunului, post care va ține până în 24 decembrie, ajunul sărbătorii Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Postul Nașterii Domnului este ținut cu strictețe de credincioșii din întreaga lume. Prin acest post, credincioșii retrăiesc ajunarea timp de 40 de zile a Proorocului Moise, dar și postul patriarhilor din Vechiul Testament. La fel cum cei de atunci așteptau venirea Mântuitorului pe Pământ cu post și rugăciune, tradiția arată că și acum se cuvine ca toți credincioșii să aștepte și să întâmpine prin ajunare Mielul lui Dumnezeu născut din Fecioara Maria. Acest post ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și sfârșind la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie. Totuși, dacă această zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie. Postul este trecut în calendarul creștin-ortodox cu cruce neagră.

Perioadă plină de tradiții de Postul Crăciunului în 2020

În această perioadă premergătoare Nașterii Domnului 2020, credincioșii ar trebui să consume mâncăruri de post. În plus, în acest post se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie, inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin, iar atunci când cade hramul bisericii sau altă sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie se face dezlegarea și la pește. În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame, conform cutumelor bisericești.

Când se face dezlegare la pește de Postul Crăciunului 2020?

În această perioadă a Postului Nașterii Domnului, Biserica Ortodoxă a dat dezlegare în anumite intervale la untdelemn, vin și pește. Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 și 20 decembrie. Asta dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica Ortodoxă prăznuiește Sfinții mai importanți. Se face dezlegarea la pește când Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea.

De asemenea, credincioșii pot mânca pește în zilele de luni, miercuri și vineri ale acestui post, doar dacă în aceste zile cade hramul bisericii. Se face dezlegare la pește în zilele cu sfinți însemnați, dar și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie dacă zilele acestea cad marți sau joi. Cu atât mai mult, când marțea sau joia are loc hramul bisericii.

Adauga un comentariu