International

Povestea ”navelor fantomă” eșuate pe țărmul Japoniei. Mister elucidat

Publicat: 24 iul. 2020
Povestea ”navelor fantomă” eșuate pe țărmul Japoniei. Mister elucidat
Povestea ”navelor fantomă” eșuate pe țărmul Japoniei. Mister elucidat

Povestea ”navelor fantomă” eșuate pe țărmul Japoniei. Mister elucidat. Pe o perioadă de câțiva ani, coasta de nord a Japoniei a fost marcată de evenimente tragice: constant, pe țărm apăreau bărci de pescuit, în interiorul cărora se aflau corpurile unor nord-coreeni decedați, care se aflau la mai mult de 1.000 de kilometri distanță față de țara lor.

Misterul durează de mai mulți ani. Povestea ”navelor fantomă” eșuate pe țărmul Japoniei

În 2017, conform bilanțului, au reieșit peste 100 de bărci eșuate, conținând 35 de cadavre la bord. Dintre acestea, doar 66 de bărci au ajuns în urmă cu un an.

Aceste evenimente au fost peste puterile specialiștilor de a explica de ce numărul de bărci ”fantomă” este atât de mare. S-au luat în calcul condițiile meteorologice, iar alți oficiali ai Pazei de Coastă japoneze au crezut că de vină este starea degradantă a flotei de pescuit din Coreea de Nord.

Chiar recent au mai existat astfel de cazuri, dar nu cu atât de multe cadavre. Acest lucru a constituit un mister pentru autorități ani întregi. Astfel, miercuri a fost publicat un studiu de către organizația non-guvernamentală Global Fishing Watch, care acuză ”flotele de pescuit ilegale” chinezești.

Cercetătorii au utilizat tehnologiile prin satelit, deoarece au dorit să analizeze traficul marin din Asia de nord-est în 2017 și 2018 și au ajuns la concluzia că sute de nave chineze de pescuit navigau în apele teritoriale ale Coreei de Nord. Se pare că aceste nave pescuiau acolo ilegal, obligând împingerea flotei Coreei de Nord, și așa slab echipată pentru călătoriile de pe distanțe lungi, mai departe de coasta nord-coreeană, în apele rusești și japoneze.

Au încălcat normele dreptului internațional

Fapte precum pescuitul în apele teritoriale ale Coreei de Nord sau cumpărarea și vânzarea de pește din aceste ape constituie o încălcare a dreptului internațional. Din cauza testelor cu rachete balistice făcute de regimul Kim Jong Un, comerțul cu pește din Coreea de Nord, în valoare de 300 de milioane de dolari anual, a fost sancționat de Consiliul de Securitate al ONU în 2017. Cu toate acestea, aproximativ 900 de nave chineze în 2017 și 700 în anul imediat următor au continuat să săvârșească fapte ilegale.

Astfel, regimul de la Phenian a reușit să recupereze o parte din veniturile din pescuit pierdute prin vânzarea drepturilor de pescuit unor operatori străini, cel mai probabil chinezi. Conform unui raport publicat în martie de către Organizația Națiunilor Unite, Coreea de Nord a câștigat aproximativ 120 de milioane de dolari în anul 2018 prin vânzarea sau transferul drepturilor de pescuit, cu încălcarea sancțiunilor ONU.

Așadar, flota de pescuit a Coreei de Nord a fost obligată să navigheze mai departe de țărm pentru pescuit, iar consecințele au fost mortale, potrivit lui Jungsam Lee, unul dintre autorii studiului.

„Este prea periculos pentru ei să lucreze în aceleași ape cu traulerele chineze. De aceea sunt împinși să lucreze în apele rusești și japoneze și asta explică de ce unele dintre navele deteriorate ale Coreei de Nord au eșuat pe plajele Japoniei”, adaugă el.

Adauga un comentariu